Ulubiona książka, gatunki książk
Daazzz jeśli podobał Ci się Archipelag, to polecam Oddział chorych na raka również Sołżeniecyna. Niesamowity klimat, który wciąga jak bagno=Daazzz^^= pisze: Archipelag GUŁAG: 1918–1956 Aleksandra Sołżenicyna, Opowiadania obozowe Tadeusza Borowskiego
Zapomniany żołnierz Guya Sajera, Przez wojenną zawieruchę Borysa Gorbaczewskiego
Stalingrad Guido Knoppa, Leningrad Anny Reid i tak dalej i tak dalej...
Ogólnie wszystko co związane z tematyką z okresu Pierwszej i Drugiej Wojny Światowej.
A tak całkiem ogólnie to tematyka historyczna

Nie posiadam ulubionej książki, nie posiadam też ulubionego autora gdyż zazwyczaj czytam wszystjko co dany autor napisał i tak z ostatnio czytanych
Terry pratchet na około 40 ksiązek świata dysku z 5 jest nieco słaba
Pilipiuk andrzej jego Jakub wędrowycz jest genialny, do tego oko jelenia opisujace życie 400 lat temu oczami ludzi z wieku 21, długie opowiadanie operacja dzień wskrzeszenia, zbiory opowiadań są niezłę bohaterowie ciekawi i dużo fajnych opowiastek z alternatywnych światów
jacek piekara aktualnie czytany 9 częsci przygód inkwizytora morfimera madderina opisuje życie średniowieczne i inkwizycje w świecie w którym jezus zszedł z krzyża i utopił jerozolimę i rzym w rzece krwiciekawe opisy śledztw, nie banalna scenaria i duzo odniesień do plugawiących swoje odbyty, do tego opowiadania które pisze zacząłem czytać,necrosis przebudzenie jest niezłe ale powstaje żal do autora za to że nie stworzył 2 części, arivald z wybrzeza ksiazka takaa o sobie zapchaj dziua, alicja mroczna czasem niezrozumiała fantastyka pisana jakby był naćpany
standardowy wiesiek wszystkie ksiązki i twórczość tolkiena, nie tylko trylogia i hobbit ale też opowiadania i historie ze świada włądcy pierścieni, nie musze tłumaczyć, film jest najlepszym zwieńczeniem trylogii jaki mozna sobie wymarzyć
my dzieci z dworca zoo o ćpunach w niemczech w latach bodajże 70
lot nad kukułczym gniazdem jedna zlepszych ksiązek jakie czytałem w życiu o zakładzie psychatrycnym
forest gum i forest gump i spółka, po przeczytaniu ksiazki film mogę nazwać zwykła kupą
harry potter cikawa ale główny bohater negatywny okazał się zwykłym ciołkiem i ignorantem
zbrodnia i kara, lektura ale wciąga czytałem z przyjemnością
igrzyska śmierci, książka lepsza niz film
Pilipiuk andrzej jego Jakub wędrowycz jest genialny, do tego oko jelenia opisujace życie 400 lat temu oczami ludzi z wieku 21, długie opowiadanie operacja dzień wskrzeszenia, zbiory opowiadań są niezłę bohaterowie ciekawi i dużo fajnych opowiastek z alternatywnych światów
jacek piekara aktualnie czytany 9 częsci przygód inkwizytora morfimera madderina opisuje życie średniowieczne i inkwizycje w świecie w którym jezus zszedł z krzyża i utopił jerozolimę i rzym w rzece krwiciekawe opisy śledztw, nie banalna scenaria i duzo odniesień do plugawiących swoje odbyty, do tego opowiadania które pisze zacząłem czytać,necrosis przebudzenie jest niezłe ale powstaje żal do autora za to że nie stworzył 2 części, arivald z wybrzeza ksiazka takaa o sobie zapchaj dziua, alicja mroczna czasem niezrozumiała fantastyka pisana jakby był naćpany
standardowy wiesiek wszystkie ksiązki i twórczość tolkiena, nie tylko trylogia i hobbit ale też opowiadania i historie ze świada włądcy pierścieni, nie musze tłumaczyć, film jest najlepszym zwieńczeniem trylogii jaki mozna sobie wymarzyć
lot nad kukułczym gniazdem jedna zlepszych ksiązek jakie czytałem w życiu o zakładzie psychatrycnym
forest gum i forest gump i spółka, po przeczytaniu ksiazki film mogę nazwać zwykła kupą
harry potter cikawa ale główny bohater negatywny okazał się zwykłym ciołkiem i ignorantem
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 1 raz
- Kontakt:
Po przeczytaniu tego co stworzyłeś, aż nie mogę uwierzyć, że tyle czytasz.kirkus132 pisze: Nie posiadam ulubionej książki, nie posiadam też ulubionego autora gdyż zazwyczaj czytam wszystjko co dany autor napisał i tak z ostatnio czytanych

- Podziękował: 138 razy
- Podziękowania: 290 razy
- Kontakt:
ostatnio pochłonięta saga Sapkowskiego + Sezon Burz. Do tego Hobbit (po angielsku), Hunger Games (po angielsku), 50 twarzy Grey'a (wiem...proszę nie linczować...
) Mam zamiar się zabrać za Harrego Potter'a oraz Niezgodną 

- Podziękował: 0
- Podziękowania: 2 razy
- Kontakt:
No ja za młodego książek nie czytałem, dopiero na studiach z "nadmiaru" wolnego czasu zacząłem oddawać się takowej przyjemności.
Jak do tej pory saga wiedźmina, Igrzyska Śmierci oraz infekcje Andrzeja Wardziaka. Następnie w planach mam uniwersum metro. Ale to jak czasu trochę więcej będę mieć
Jak do tej pory saga wiedźmina, Igrzyska Śmierci oraz infekcje Andrzeja Wardziaka. Następnie w planach mam uniwersum metro. Ale to jak czasu trochę więcej będę mieć

- Podziękował: 4 razy
- Podziękowania: 8 razy
- Kontakt:
Odkopuje ten stary i zapomniany temat.
Moje ulubione gatunki to: fantasy, sci-fi. Staram się obecnie czytać cykle już zakończone (ile lat można czekać na zakończenie Kronik królobójcy!!). W zeszłym roku z całych cykli przeczytałem "Cykl Demoniczny" - Brett Peter V. oraz "Pola dawno zapomnianych bitew (Szmidt Robert J.)" . Obecnie kończę 2 książkę z cyklu "Głębia" Marcina Podlewskiego i zrobię sobie przerwę na "Każde martwe marzenie" Roberta Wegnera.
No i mam pytanie, czy może ktoś polecić jakiś ukończony już cykl sci-fi. Nie chce przeglądać internetów co się już skończyło, żeby sobie nie spojlerować zakończeń. Czytałem i polecam: Pana Lodowego Ogrodu, Hyperion, Diuna, Gra Endera, Metro.
Moje ulubione gatunki to: fantasy, sci-fi. Staram się obecnie czytać cykle już zakończone (ile lat można czekać na zakończenie Kronik królobójcy!!). W zeszłym roku z całych cykli przeczytałem "Cykl Demoniczny" - Brett Peter V. oraz "Pola dawno zapomnianych bitew (Szmidt Robert J.)" . Obecnie kończę 2 książkę z cyklu "Głębia" Marcina Podlewskiego i zrobię sobie przerwę na "Każde martwe marzenie" Roberta Wegnera.
No i mam pytanie, czy może ktoś polecić jakiś ukończony już cykl sci-fi. Nie chce przeglądać internetów co się już skończyło, żeby sobie nie spojlerować zakończeń. Czytałem i polecam: Pana Lodowego Ogrodu, Hyperion, Diuna, Gra Endera, Metro.
- Podziękował: 7 razy
- Podziękowania: 16 razy
- Kontakt:
Cholewa Michał - Algorytm Wojny (w zasadzie jeszcze nie skończony, ale 5 tomów jest), Corey - Expanse - wyszło 4 tomy, Peter Hamilton - Świt nocy, Gwiazda Pandory, Judasz Wyzwolony, Trylogia Pustki, Reynolds - Przestrzeń objawienia, Podrzucki - Ygdrasil , Morgan - Takeshi Kovacs, Cixin - Wspomnienie o przeszłości ziemi, Trylogia Ciągu - Gibsona, Ilion/Olimp Simmonsa. A Podlewskiego już skończyłem 
Edit. Gamedec Przybyłka.

Edit. Gamedec Przybyłka.
- Podziękował: 4 razy
- Podziękowania: 8 razy
- Kontakt:
dzięki, zdecydowałbym się na:
- ale wiadomo w ilu książkach ma się cykl zamknąć? ,
to też mnie ciekawi, skończone?Gamedec Przybyłka.
- tu chyba ma być 9 książek...,Corey - Expanse - wyszło 4 tomy
- może wybiore coś z tego... a jak po Głębi będę chciał odpocząć od space opery to może się skuszę na: Trylogie: Silos - Hugh C. Howey lubPeter Hamilton - Świt nocy, Gwiazda Pandory, Judasz Wyzwolony, Trylogia Pustki, Reynolds - Przestrzeń objawienia
Cixin - Wspomnienie o przeszłości ziemi, Ilion/Olimp Simmonsa
- a serial fajny?,Morgan - Takeshi Kovacs
- Podziękował: 7 razy
- Podziękowania: 16 razy
- Kontakt:
"- ale wiadomo w ilu książkach ma się cykl zamknąć?" Raczej nie, za szybko on nie wydaje.
"Gamedec Przybyłka.to też mnie ciekawi, skończone?" Fabularnie cykl był zakończony.
"Corey - Expanse - wyszło 4 tomy[/quote] - tu chyba ma być 9 książek...," No tak,ale raczej patrząc jak Mag się spręża to mogą dogonić do końca tego roku.
"Morgan - Takeshi Kovacs[/quote] - a serial fajny" Dobry, miło się ogląda, ale mogliby go bardziej futurystycznie zrobić.
"Gamedec Przybyłka.to też mnie ciekawi, skończone?" Fabularnie cykl był zakończony.
"Corey - Expanse - wyszło 4 tomy[/quote] - tu chyba ma być 9 książek...," No tak,ale raczej patrząc jak Mag się spręża to mogą dogonić do końca tego roku.
"Morgan - Takeshi Kovacs[/quote] - a serial fajny" Dobry, miło się ogląda, ale mogliby go bardziej futurystycznie zrobić.
Ostatnim moim topem jest ,,Szczelina" Jozefa Kariki. W skrócie książka opowiada o grupie ludzi, którzy wyruszają w słowackie góry, aby sprawdzić, czy legendy na temat zaginięć przed laty mają w sobie ziarno prawdy. Ta książka to coś innego ona cię pożera i nie chcę cię puścić. Czytając sam nie wiesz czy to prawda, czy fikcja, a autor nie chce nam powiedzieć, bo sam nie wie i zostawia nam decyzje i wolny wybór w tej kwestii. Ciekawym zabiegiem jest też fakt, że niektóre rzeczy z książki istnieją w rzeczywistości. Solidne 9/10.
- Podziękował: 24 razy
- Podziękowania: 66 razy
To żeś chłopie wiekowy temat odkopał, ale skoro już wypłynął na wierzch to dorzucę coś.
Matthew Reilly "Siedem cudów starożytności" z cyklu 'Jack West Jr'. Wcześniej czytałem książki z cyklu 'Shane Schofield' tego autora. Akcja jest bardzo szybka i toczy się od okładki do okładki.
PS: I nie radzę czytać w ubikacji, bo można zapomnieć, gdzie się jest i po co się przyszło
W ramach resetu coś do przemyślenia: "Książeczka minimalisty. Przewodnik szczęśliwego człowieka", którą popełnił Leo Babauta
Matthew Reilly "Siedem cudów starożytności" z cyklu 'Jack West Jr'. Wcześniej czytałem książki z cyklu 'Shane Schofield' tego autora. Akcja jest bardzo szybka i toczy się od okładki do okładki.
PS: I nie radzę czytać w ubikacji, bo można zapomnieć, gdzie się jest i po co się przyszło

W ramach resetu coś do przemyślenia: "Książeczka minimalisty. Przewodnik szczęśliwego człowieka", którą popełnił Leo Babauta
- Podziękował: 220 razy
- Podziękowania: 63 razy
- Kontakt:
To ja z ulubionych niezmiennie "Imię Róży" Eco. Naprawdę rzadko kiedy mam książkę, która na początku jest nudna, a potem zapominasz o całym Bożym świecie. 
Ken Follet - Filary Ziemi to także dobra książka.
A z innego zupełnie gatunku dobrze wspominam "Ubika" P.K.Dicka

Ken Follet - Filary Ziemi to także dobra książka.
A z innego zupełnie gatunku dobrze wspominam "Ubika" P.K.Dicka