Eneba.com - temat ogólny

Okazyjne ceny gier na PC z dystrybucji elektronicznej. Klucze Steam, GOG, Origin, Uplay itd
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Mam cyberpunk na płycie. Przejdę i sprzedam bo nie kolekcjonuję gier. Korci mnie jednak DLC do tej gry. Po kupieniu jej w cyfrze rozumiem, że napęd zawoła płytę ?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 218 razy
Podziękowania: 362 razy
Kontakt:

dissu pisze: 1 lut 2024, o 19:47 Mam cyberpunk na płycie. Przejdę i sprzedam bo nie kolekcjonuję gier. Korci mnie jednak DLC do tej gry. Po kupieniu jej w cyfrze rozumiem, że napęd zawoła płytę ?
Eeee...że co? :)
W sumie to zdziwko że jeszcze gdzieś sprzedają gry naprawdę wypalone na płycie a nie tylko pudełka z kodem (a w środku jeśli jest jakaś płytka to tylko z instalką steama/ubi/EA)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 298 razy
Podziękowania: 261 razy
Kontakt:

lewriczin pisze: 1 lut 2024, o 20:05
dissu pisze: 1 lut 2024, o 19:47 Mam cyberpunk na płycie. Przejdę i sprzedam bo nie kolekcjonuję gier. Korci mnie jednak DLC do tej gry. Po kupieniu jej w cyfrze rozumiem, że napęd zawoła płytę ?
Eeee...że co? :)
W sumie to zdziwko że jeszcze gdzieś sprzedają gry naprawdę wypalone na płycie a nie tylko pudełka z kodem (a w środku jeśli jest jakaś płytka to tylko z instalką steama/ubi/EA)
Co jest dziwnego, w tym że gierki na konsole nadal są sprzedawane na kompaktach?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

RoyKeane pisze: 1 lut 2024, o 20:41 Co jest dziwnego, w tym że gierki na konsole nadal są sprzedawane na kompaktach?
Myślałem że mówi o PC. Na konsolach owszem, nic dziwnego
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 1377 razy
Podziękowania: 1315 razy
Kontakt:

i to dlc na konsole jest sprzedawane na Enebie tak? czy co to ma wspolnego z enebą?
Awatar użytkownika
Łowca

Armin pisze: 1 lut 2024, o 22:52 i to dlc na konsole jest sprzedawane na Enebie tak? czy co to ma wspolnego z enebą?
Tak klucz na enebie - cena całkiem ok to się zastanawiam czy brać...
Cyberpunka mam na konsoli. Podbijam pytanie - czy uruchomię DLC bez płyty ? (zakładam, że nie ale może ktoś próbował ?)
Awatar użytkownika
Administrator
Podziękował: 289 razy
Podziękowania: 459 razy
Kontakt:

dissu pisze: 2 lut 2024, o 10:53
Armin pisze: 1 lut 2024, o 22:52 i to dlc na konsole jest sprzedawane na Enebie tak? czy co to ma wspolnego z enebą?
Tak klucz na enebie - cena całkiem ok to się zastanawiam czy brać...
Cyberpunka mam na konsoli. Podbijam pytanie - czy uruchomię DLC bez płyty ? (zakładam, że nie ale może ktoś próbował ?)
Nie uruchomisz, bo będziesz miał na swoim koncie jedynie licencję na dodatek. Bez płyty z licencją na podstawkę bądź bez kupienia podstawki w wersji cyfrowej, ani rusz.
Awatar użytkownika
Łowca

ok dzięki za info
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 41 razy
Podziękowania: 29 razy
Kontakt:

Nie polecam sklepu Eneba.

Kupiłem za ok. 15zł Neverwinter Nights: Enhanced Edition od sprzedającego z bardzo dobrymi opiniami, wiec myślałem, że z tak starą grą nie będzie żadnych problemów. Nic bardziej mylnego. Oczywiście duplikat, wiec myślałem, że szybko załatwią sprawę i wyślą nowy klucz. Ale Eneba wymyśliła sobie, że to kupujący ma się bawić w detektywa, kupujący ma samemu dowiadywać się o co chodzi i kazali kontaktować się ze Steam Supportem (xDD), żeby wyciągnąć od nich datę aktywacji klucza. Oczywiście chodzi o to, żeby większość ludzi się zniechęciła do robienia zwrotu słysząc o takich procedurach i machnęła ręka na te kilka groszy.

A teraz uwaga, wisienka na torcie. Zrobiłem co kazali, a Steam Support odpisał mi, że klucz wcale nie został wykorzystany przez inne konto, tylko został zdezaktywowany przez wydawce jeszcze przed jakąkolwiek aktywacją, ponieważ prawdopodobnie pochodzi z kradzieży xDD Słysząc o tym nie chciałem już żadnego nowego klucza tylko pełny zwrot kasy. Na szczęście Eneba oddala kasę w ciągu 24 godzin na metodę płatności (oczywiście wcześniej próbowali oddać na swój sklepowy portfel).

Po raz pierwszy od 5 lat postanowiłem coś kupić w kluczykowni. Właśnie sobie przypomniałem dlaczego w nich nie kupuję i wolę dopłacić te kilka złotych więcej i mieć grę z oficjalnej dystrybucji bez narażania swojego konta na niebezpieczeństwo. Kluczykownie byly dobre, ale jakieś 10 lat temu.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 16 razy
Kontakt:

10 lat temu były gorsze, było więcej kluczy z kradzieży xd
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

wojtas011 pisze: 21 lip 2025, o 13:48 10 lat temu były gorsze, było więcej kluczy z kradzieży xd
Nigdy nie kupowałem za dużo w kluczykowniach, więc nie mam doświadczenia, ale pamiętam, że te 10 lat temu kupiłem wszystkie części starych GTA albo tanie bundlowane gierki i nigdy nie miałem żadnego problemu. Wszystko do dzisiaj jest w bibliotece. I to ze stron typu G2A, których dzisiaj bym nawet nie dotknął.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 16 razy
Kontakt:

wszędzie tak możesz trafić z kluczami, nawet na Allegro czy OLX.
To nie wina platformy, bo ona działa jak marketplace dla gier właśnie w stylu allegro
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

wojtas011 pisze: 21 lip 2025, o 14:26 wszędzie tak możesz trafić z kluczami, nawet na Allegro czy OLX.
To nie wina platformy, bo ona działa jak marketplace dla gier właśnie w stylu allegro

Tutaj już nawet nie chodzi o kradziony klucz, ale o sam fakt, że w razie problemu platforma przerzuca całą odpowiedzialność na kupującego licząc na to, że się zniechęci i nie będzie mu się chciało bawić w pisanie po supportach Steama czy EA (które, wydaje mi się, nie mają nawet obowiązku podawać takich danych)
Ci użytkownicy podziękowali sempie44 za ten post:
wojtas011
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

sempie44 pisze: 21 lip 2025, o 10:48 A teraz uwaga, wisienka na torcie. Zrobiłem co kazali, a Steam Support odpisał mi, że klucz wcale nie został wykorzystany przez inne konto, tylko został zdezaktywowany przez wydawce jeszcze przed jakąkolwiek aktywacją, ponieważ prawdopodobnie pochodzi z kradzieży xDD
Ale wiesz że to w dzisiejszych czasach już nic nie oznacza? Sprzedawcy najpierw rozsyłają klucze do masowych bundli, a potem jak taka zbundlowana gierka zalicza cenowe dno i warstwę mułu wśród reselerów to oni dezaktywują masowo niewykorzystane klucze a pieprzenie o kradzieży to jest właśnie... pieprzenie na użytek steama (bo taka jest po prostu tam konkretna opcja)
Tutaj już nawet nie chodzi o kradziony klucz, ale o sam fakt, że w razie problemu platforma przerzuca całą odpowiedzialność na kupującego
Ani nie przerzuca ani nie całą, ot praktyka która "jakoś" pozwala odsiać śliskich cwaniaczków co to kupują sobie klucze w takiej np. enebie, udanie je aktywują, a potem lecą do sklepu i bezczelnie kłamią że klucz był już zużyty.
Ci użytkownicy podziękowali lewriczin za ten post (w sumie 2):
TheRedeemerMerlinPL
ODPOWIEDZ