GRY PLANSZOWE

Wszystko co dotyczy gier komputerowych
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 1 raz

Polecam grę sabotażysta o ile nie graliście ;)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 5 razy
Podziękowania: 26 razy
Kontakt:

aRo pisze: No właśnie te nowsze wersje Monopola mają nawet sens :P Fortnajtowego nie ogarniałem, ale np. ten z Mario jest całkiem sensowny.
ale w jakim sensie mają sens ... masło maślane
chodzi mi o informację, czy istotnie jest jakakolwiek różnica pomiędzy klasycznym Monopoly a M Mario, M Fortnite, M Gra o Tron etc ... bo spodziewam się, że jedyną realną różnicą, jest szata graficzna (inna plansza, inna mamona (karta kredytowa? ;) ) inne piony, może figurki (odpowiedniki domów/hoteli - nie grałem w oryginał, nie wiem jak to jest określane) i nie ma zapewne żadnej realnej modyfikacji mechaniki.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 46 razy
Podziękowania: 41 razy
Kontakt:

W tych wszystkich wersjach Monopoly najczęściej różnica to grafika, pionki i nazewnictwo. Ja mam wersję Queen. Zamiast kart szansy masz Kind of Magic czy In the Lap of the Gods. Zamiast nieruchomości masz ich koncerty. Pionki nawiązują do charakterystycznych utworów, okładek płyt, jest też gitara Briana. Zamiast dolarów masz walutę Queen.
Natomiast rozgrywka jest identyczna jak w klasycznym Monopoly.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 41 razy
Podziękowania: 21 razy
Kontakt:

Mam monopoly star wars ten z okolic przebudzenia mocy. Jakies tam roznice są w samej grze, ale mało istotne. Instrukcja przetłumaczona tak, że nie wiadomo o co chodzi. Oczywiście nie udostępniają pdf-a.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 154 razy
Podziękowania: 82 razy
Kontakt:

Bardzo fajna cena na Ogródek:
https://cdp.pl/ogrodek-pl.html?utm_sour ... =affiliate

Z kodem NOWYROK10 i dostawą do kiosku Ruchu wyszło 25,32zł
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 12 razy
Kontakt:

GhostHound pisze: Bardzo fajna cena na Ogródek:
https://cdp.pl/ogrodek-pl.html?utm_sour ... =affiliate

Z kodem NOWYROK10 i dostawą do kiosku Ruchu wyszło 25,32zł
Dzięki, wpadło, uwielbiamy z żoną patchwork. A przy okazji dorzuciłem Abalone. :)
aRo
Awatar użytkownika
aRo
Predator
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 46 razy
Kontakt:

Wracając do Monopoly - choć faktycznie większość to reskiny, w niektórych wersjach jest spora różnica w rozgrywce. W Mario są nowe rodzaje pól, dodatkowa kość dająca możliwość używania bonusów, wybór postaci ma znaczenie (mają dodatkowe zdolności), no i walki z bossami, których talia jest jedyną, która leży na stole. No i pokonanie Bowsera kończy grę. Tak, tu jest określony cel. To już nie jest ta sama gra, co oryginał. Mario Kart też miesza w zasadach. Te Marianowe wersje nie są złe.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 80 razy
Podziękowania: 317 razy
Kontakt:

Kingdomino za 40 zeta na muve.pl:
https://muve.pl/sklep/hobby/planszowki/ ... owa,399897

Dobra cena, tak tanio jeszcze nie widziałem :tak:
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 41 razy
Kontakt:

aRo pisze: Wracając do Monopoly - choć faktycznie większość to reskiny, w niektórych wersjach jest spora różnica w rozgrywce. W Mario są nowe rodzaje pól, dodatkowa kość dająca możliwość używania bonusów, wybór postaci ma znaczenie (mają dodatkowe zdolności), no i walki z bossami, których talia jest jedyną, która leży na stole. No i pokonanie Bowsera kończy grę. Tak, tu jest określony cel. To już nie jest ta sama gra, co oryginał. Mario Kart też miesza w zasadach. Te Marianowe wersje nie są złe.
Kluczowe jest - czy gracze mają na coś wpływ, czy jest jakaś interakcja, czy losowość jest mniejsza?
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0

Awneyed pisze: A pomoglibyście mi coś wybrać dla malucha, który ma już 4 lata? Myślałam o tym, żeby go jakoś zainteresować tematem gier planszowych, bo sama bardzo lubię w takie grać, ale nie wiem, na co się zdecydować. Słyszałam, że bardzo dobre są gry przyrodnicze planszowe, kupiłam i faktycznie spodobało się. Macie coś w podobnym stylu?
Osobiście polecam grę Odyseja.
Gra w stylu memory, ale z o wiele ciekawszą mechaniką. Do tego można grać na różne sposoby. Świetnie też się sprawdzi jako gra imprezowa.
Awatar użytkownika
Łowca

*puff* post zniknął i poleci do odpowiedniego działu "Wasza twórczość" :)
Ostatnio zmieniony 20 paź 2019, o 16:58 przez gryzpudelka, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 489 razy
Podziękowania: 111 razy
Kontakt:

gryzpudelka pisze: Cześć, od dawna chciałem spróbować jak to jest mówić i pokazywać do kamery :) niedawno wypuściłem pierwszy odcinek. Miał to być na początku sam unboxing, aby poćwiczyć prostą formę. Po nitce do kłębka doszło parę linijek opowieści o grze. Wiem, że jeszcze dużo rzeczy do poprawy (dykcja!), ale obiecuje, że z każdy odcinkiem będzie lepiej!

Będzie mi bardzo miło jak zostawicie komentarz na jutubie!

Dzięki!

https://www.youtube.com/watch?v=U6X14lrhXls
Mimo, że się zarejestrowałeś by zareklamować swój kanał, to stwierdzam, że temat na tyle ciekawy, że jakbyś wrzucił temat gdzie indziej, to może byś nie miał zagrożenia bana/warna.

Mimo wszystko nie życzę ci tego i zalecam ci wstawić poniżej swój temat.

viewforum.php?f=40.
Awatar użytkownika
Łowca

Maikeru pisze: Mimo, że się zarejestrowałeś by zareklamować swój kanał, to stwierdzam, że temat na tyle ciekawy, że jakbyś wrzucił temat gdzie indziej, to może byś nie miał zagrożenia bana/warna.

Mimo wszystko nie życzę ci tego i zalecam ci wstawić poniżej swój temat.

viewforum.php?f=40.
Hej Maikeru, dzięki za wyrozumiałość. Przerzucę go do odpowiedniego działu.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 231 razy
Podziękowania: 142 razy
Kontakt:

Wybiera się ktoś do Essen?
Awatar użytkownika
Łowca

Widzieliście Marvel Champions LCG? Ktoś zamówił w preorderze?
Awatar użytkownika
Łowca

Ja dopiero wczoraj zamówiłem. Tutaj jest link, jak graja w tę planszówkę Marvela - https://www.youtube.com/watch?v=4YNvhBoAcLM :D
Awatar użytkownika
Łowca

Ja bardo lubie kanał Team Convenant. Świetnej jakości content, dużo rozegranych gierek w Marvela LCG i nowy Marvelowy bitewniak Crisis Protocol https://www.youtube.com/playlist?list=P ... _zhF-OiFOX
Awatar użytkownika
Łowca

U nas ostatnio króluje robinson crusoe.
Dosyć trudny do ogarnięcia na początku, ale wygranie w niej przynosi satysfakcję. (gierka kooperacyjna)
ODPOWIEDZ