Bugi i błędy w Bazarze

Dyskusja o wszystkim co dotyczy Łowcowego Bazaru
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Zdaje się, że zauważyłem pewien błąd. Gdy sprzedający pierwszy wystawił mi komentarz nie mogłem potwierdzić otrzymania klucza. Dotyczy transakcji 941
Awatar użytkownika
Łowca

Wysyłając wiadomość z emoji wysyła się tylko tekst bez tego emoji.
Awatar użytkownika
Łowca

Przy próbie stworzenia konta i wpisaniu nicku z forum "Nie spełniasz podstawowych wymagań do aktywowania swojego konta.".
Awatar użytkownika
Łowca

Wyskakuje komunikat przy rejestracji: "Nie spełniasz podstawowych wymagań do aktywowania swojego konta."

Na obu kontach posiadam ten sam Nick.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

http://puu.sh/t1aCn/0d5af81cc7.png

Nie mogę się zarejestrować poprzez steam, wyskakuje taki błąd.
Awatar użytkownika
Łowca

Nie spełniasz podstawowych wymagań do aktywowania swojego konta. WTF?
Awatar użytkownika
Łowca

Nie spełniasz podstawowych wymagań do aktywowania swojego konta. Również to mam :/
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 13 razy
Podziękowania: 25 razy

Nie widzę ilości moich gier na steam i nie mogę ponownie zaciągnąć avatar ze Steam. Nawet po ponownym zalogowaniu dalej jest ten sam. Powinna by opcja która pozwala odświeżyć dane z bazy danych.
Awatar użytkownika
Łowca

Nie wiem czy tutaj informacje na temat błędów. Jeśli nie to wybaczcie, lecz zdaje się, że jest jakaś niezgodność w informacjach pobieranych z konta Steam. Na Steam mam 67 gier, a na Bazarze wyświetla 77. Chyba, że liczy też DLC których nie wiem ile mam i stąd ta różnica.
Awatar użytkownika
Łowca

To co mi się rzuciło w oczy:

1. Przy tworzeniu oferty, gdzie nie uzupełniłem tytułu gry zostałem przeniesiony zbyt nisko - widczony tylko komunikat. (załącznik)
Oczekiwanie: Będę mógł zobaczyć pole do wypełnienia wraz z jego opisem oraz komunikat błędu.

2. Listing ofert. Zmiana "Liczba ofert na stronie:" nie działa - próba zmiany nie ma efektu.

Oczekiwanie: reaktywna zmiana liczby wyświetlanych ofert lub sugestia do naciśnięcia przycisku szukaj, aby odświeżyć wyniki.

3. Dodawanie komentarza przy transakcji, podczas wpisywania długiego tekstu pole nie rozszerza się automatycznie, jestem zmuszony rozciągnąć je lub się męczyć na małym.

Oczekiwanie: Pole automatycznie będzie się powiększać.

4. Dodawanie komentarza przy transakcji, formularz umożliwia wpisywania komentarza w kilku liniach. Podczas wyświetlania jest to pominięte.

Oczekiwanie: Komentarz będzie się wyświetlać w kilku liniach lub formularz będzie miał wyłączoną możliwość dodania nowej linii i będzie wyświetlał komunikat informujący o braku tej możlwiości.
Załączniki
bazar1.png
bazar1.png (38.66 KiB) Przejrzano 4142 razy
Awatar użytkownika
Łowca

Dla wyszukiwania gdy wybierzemy filtr Alfabetycznie Z->A, to usuwa szukaną frazę
http://screencast.com/t/rBWlsAuXU
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Podczas rejestracji, a później przy wystawianiu ofert wyskakuje mi w Firefoxie okienko z plikiem do pobrania.
Nie wiem, czy to kwestia przeglądarki, dodatków (wyłączony AdBlock i noScript) czy czegoś.
Screen: https://scr.hu/jJnOYK

Warto dodać, że oferta została wystawiona, ale przeglądarka nie przekierowała na stronę z potwierdzeniem wystawienia.
Awatar użytkownika
Łowca

Podczas pisania z klientem nie pokazuj mi się co on napisał bez przeładowania strony. Trochę nie wygodne.
Awatar użytkownika
Łowca

Dlaczego aby aktywować ten "link" to cza się spieszyć bo znika po 2 sekundach, czy to normalne? poczta jest na onecie.
Oczywiście aktywowałem odświeżanie F5 + szybki klik myszką.

Dziękujemy za zarejestrowanie się w naszym serwisie.
Aby aktywować swoje konto musisz dokończyć proces rejestracji klikając, w poniższy link: "link"
Awatar użytkownika
Łowca

Moje wątpliwości odnośnie regulaminu:

Brak słownika pojęć. Np: brak definicji pojęć "Bazar", "Użytkownik", "Kupujący", "Sprzedający", "Przedmiot", "Sztuka przedmiotu", "Steam" i "Redakcja Lowcygier.pl"

"4. Korzystanie z Bazaru dostępne jest dla wszystkich [...]"
Nie brzmi to po polsku. Wyraz "dostępne" zdecydowanie nie pasuje składniowo. Nie mam pomysłu jak to zmienić.

"2. Dozwolony jest jedynie handel przedmiotami będącymi w posiadaniu sprzedającego.
Dozwolony jest handel towarami cyfrowymi przeznaczonymi na polski rynek, których aktywacja nie wymaga użycia VPN."
Więc można handlować przedmiotami, czy towarami cyfrowymi? Z tego co rozumiem powinna być mowa jedynie o kluczach produktów do Steam, Origin, Uplay, Battle.net, GOG oraz podarunki Steam. Handel licencjami na oprogramowanie (podpadającymi pod termin "towary cyfrowe"), czy innymi przedmiotami (w tym fizycznymi) powinien być wyłączony. Proponuję trzymać się jednego pojęcia i opisać je szczegółowo w słowniku pojęć.
Co gorsza drugie zdanie (które powinno być osobnym punktem) nie zawiera wyrazu "jedynie", więc nie zabrania handlować czymkolwiek nie przeznaczonym na polski rynek.

"3. Zakazany jest kontami z grami."
To nie jest po polsku, a czytane jako cały punkt nie ma sensu, bo brak tu czasownika.

"6. Każdy użytkownik może sprzedać/zamienić maksymalnie 2 sztuki jednego przedmiotu."
Punkt znajduje się pod nagłówkiem "Obowiązki sprzedającego", więc proponuję zamienić "Każdy użytkownik" na "Sprzedający". Nie wiem, czy to celowe, ale ten punkt ogranicza sprzedaż do maksymalnie 2 sztuki ogólnie w całej rozpiętości czasu. Nie ma tu mowy o równocześnie wystawionych ofertach, więc nikt nie sprzeda więcej niż dwóch egzemplarzy jednej gry korzystając z jednego konta.

"8. W opisie oferty sprzedawca zobowiązany jest do przestrzegania netykiety."
Przydałby się link do netykiety. Odwołanie się w regulaminie do innych regulaminów jest ważne tylko przy jednoczesnym i jednoznacznym wskazaniu tych regulaminów. Inaczej ktoś mógłby sobie wybrać "netykietę" do której chce się zastosować.

"9. Zabrania się umawiania się na transakcję poza Bazarem, celem obejścia limitu sprzedanych sztuk jednego przedmiotu."
Martwy przepis. Użytkownicy po prostu umówią się w innym celu, niż opisany powyżej.

"2. O interpretacji regulaminu decyduje Redakcja Lowcygier.pl."
Z tego co kojarzę jest to punkt zabroniony (nie wolno stosować takich zapisów w jakichkolwiek regulaminach, a nawet zastosowane nie mają mocy prawnej). Regulamin powinien być napisany w sposób jednoznaczny i nie pozostawiający żadnych wątpliwości co do jego zapisów. Wszelkie sprawy nieuregulowane regulaminem są regulowane przepisami prawa ogólnego, czy jakoś tak... Oraz wszelkie wątpliwości i niejasności powinny być rozstrzygane na korzyść konsumenta.

Regulamin nie określa czy jesteście pośrednikiem w transakcji, czy też nie. Ale tak na chłopski rozum to jesteście.

Regulamin nie zabrania posiadania multikonta.

W obecnej postaci regulamin nie zabrania obrażania i szkalowania innych użytkowników.

Regulamin nie określa kompetencji administracji serwisu, ani nawet czy serwis posiada administrację. Punkt I.6. "Redakcja Lowcygier.pl będzie podejmować działania mające na celu walkę z nieuczciwymi użytkownikami, takie jak odbieranie możliwości handlowania oraz blokady na konto Steam oraz adres IP. Będzie też współpracować z organami ścigania jeśli któraś ze stron transakcji wniesie odpowiednie zawiadomienie o oszustwie." jest niewystarczający.

Regulamin nie zawiera punktów określających w jakich warunkach i przez kogo może zostać zmieniony. Nie określa też co ma zrobić użytkownik gdy nie zgadza się z postanowieniami nowego regulaminu.

Ciężko mi określić czy zbieracie jakieś wrażliwe dane osobowe, a tym samym podpadacie pod ustawę o ochronie danych osobowych, ale jeżeli tak, to brakuje polityki prywatności i informacji o administratorze danych osobowych.

A teraz najważniejsze: pokażcie regulamin jakiemuś radcy prawnemu i zasięgnijcie konsultacji.

Żyjemy w Polsce, a tu "Januszy biznesu" nie brakuje i jeżeli puścicie regulamin w obecnej formie to ktoś wam krzywdę zrobi :(
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 41 razy
Podziękowania: 21 razy
Kontakt:

Panie Boże strzeż nas przed studentami prawa...
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

keiran pisze: Panie Boże strzeż nas przed studentami prawa...
Dobrze robi. Skoro Łowcy mają zamiar poszerzać działalność, to powinni to robić z należytą starannością. Uwagi były merytoryczne, bez durnego czepialstwa. Łowcy powinni mu podziękować za to, że napisał dokładnie co trzeba poprawić - to rzadko zdarza się w obecnym Internecie :gwizdany:
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 235 razy
Podziękowania: 219 razy
Kontakt:

Sinus32 zapomniał o najważniejszym: to jest po prostu Bazarek (tak bym go nazwał) zamiast obecnego targu na forum. Nie ma tam mowy o działalności komercyjnej itp. Jak się grupa przyjaciół na coś umawia to też tworzą cały regulamin?
Jak się pojawi "podejrzany element napływowy" to szybko zostanie usunięty.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 41 razy
Podziękowania: 21 razy
Kontakt:

next___ pisze:
keiran pisze: Panie Boże strzeż nas przed studentami prawa...
Dobrze robi. Skoro Łowcy mają zamiar poszerzać działalność, to powinni to robić z należytą starannością. Uwagi były merytoryczne, bez durnego czepialstwa. Łowcy powinni mu podziękować za to, że napisał dokładnie co trzeba poprawić - to rzadko zdarza się w obecnym Internecie :gwizdany:
Po prostu zobaczyłem prawo ogólne i mało nie spadłem z krzesła :lol:
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 2 razy

Sinus 32 ma 100% racji, od tego Łowcy powinni zacząć. A teraz będzie nerwówka i weekend zarwany na łatanie regulaminu.
ODPOWIEDZ