Jest to survival horror z mocnym nastawieniem na oddanie mrocznej i pełnej grozy atmosfery osadzonej w postapokaliptycznym świecie przypominającym okresy PRL-u. Akcja toczy się w zrujnowanej dzielnicy Krakowa - Nowej Hucie dotkniętej tajemniczą pandemią zwaną "The Change".
Rzadko zdarza się bym ocenił grę negatywnie - i te przypadki są incydentalne na moim kanale. Głównie dlatego, że najpierw sprawdzam czy gra mi podpasuje prosząc o nią deweloperów lub omijam te, które sam nabyłem i są kiczowe - szkoda mi na to czasu - więc rzadko miewam rozczarowania. Tą ograłem z biblioteki kolegi do której mnie serdecznie namawiał (choć sam jeszcze nie miał czasu się jej podjąć). Jak dla mnie to koszt tej gry (choć sam nie wydałem tu złotówki) to jakaś porażka jeśli wziąć pod uwagę zawartość i sposób rozgrywki. Brak tu jest możliwości ustawienia poziomu trudności - a ja jestem dosyć kiepski w strzelanki więc nie trafiam "samych headów" i tym bardziej gra jest dla mnie zdecydowanie za trudna. Kolejny problem, który nie tylko przeze mnie jest poruszany to przesadna polityka oszczędzania amunicji. Gra nie wybacza chybień przy strzeleniu, wszystko musi wejść perfekcyjnie. Amunicja jest cholernie droga w wytwarzaniu, w trakcie eksploracji też znajdziemy jej jedynie szczątkowe ilości - a walka wręcz nic nie daje. Nie da się tu zrobić rolki by uniknąć trafienia przez przeciwnika, jedyna metoda unikania to bieganie wokół kolumny czy innej przeszkody i wyczekiwanie chwili na oddanie skutecznego strzału. Przeciwnicy są wręcz bezlitośni i jeśli pozwolimy im się zbliżyć to jest już praktycznie po nas. Toczone walki są frustrujące i strasznie zniechęcają z powodu wysokiego poziomu trudności i wymagań odnośnie precyzji wykonywanych strzałów.
Jeśli jesteś tak jak ja niedzielnym strzelcem z kiepskim refleksem to zdecydowanie odradzam tą grę. Jeśli lubisz horrory i gry pokroju Resident Evil oraz masz niezłego skilla pozwalającego w każdej rozgrywce CS-a piąć się na szczyt listy wyników - wtedy możesz spróbować czerpać z tej gry przyjemność. Gra zdecydowanie kierowana jest do graczy z dobrą precyzją oraz wysokim poziomem cierpliwości. Mnie osobiście nijak nie podpadła do gustu i ja zdecydowanie ją odradzam. Nie ten content i nie za tą kwotę pieniędzy.