Arkusz Google - kopiowanie komórek jeśli będzie spełniony warunek

Awatar użytkownika
Predator
Discord: jojoPL1987#1944
Podziękował: 37 razy
Podziękowania: 244 razy
Kontakt:

Przydałby mi się usprawnić pewien arkusz google ale nie wiem jak się za to zabrać. Googlowałem temat ale z marnym skutkiem.

W arkuszu #1 w kolumnie A mam nazwy, kolumna B i kilka innych zawierają wartości. Teraz chodzi o to aby, żeby w arkuszu #2 w jednej kolumnie miał skopiowane nazwy z komórek z arkusz #1-kolumna A ale pod warunkiem, że przypisane im wartości w arkusz#1-kolumna B mają odpowiedni zakres. I znowu, aby w innym miejscu (np arkusz #3) wyświetlał jedynie nazwy z arkusz#1-kolumna A pod warunkiem, że przypisana im wartość w arkusz#1-kolumna C spełnia określony warunek.

Oczywiście formuły powinny uwzględniać, że do kolumny A w arkuszu #1 dojdą nowe pozycje i one także muszą być uwzględniane.

Chodzi o to, że dzięki temu nie musiałbym wiecznie sortować listy wg kolumny B, C, D itd.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 35 razy
Podziękowania: 56 razy

Chcesz mieć w kolejnych arkuszach wszystkie elementy z Kolumny A tylko posortowane po wartościach w B czy wypisane tylko część elementów z A jeżeli zakres z B mieści się w podanych ramach.

Tak na szybko powinno działać
=FILTER(A1:B;B:B>25;B:B<50)
A1:B - cały zakresz, który chcesz sprawdzać
B:B>25 - pierwszy warunek (jak chcesz to możesz tam wrzucić odwołanie do komórki i zmieniać sobie jak chcesz.
B:B<50 - drugi warunek (jak chcesz to możesz tam wrzucić odwołanie do komórki i zmieniać sobie jak chcesz.

tych warunków możesz dać sobie więcej.

Tutaj przykład:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... sp=sharing

W przypadku sortowania po C z przykładu dodałem jeszcze funkcję sortująca od najmniejszych po kolumnie filtrowania (w tym przypadku C) Tak, więc masz dwa warianty przedstawione. W razie pytań pytań.
Ci użytkownicy podziękowali Wojtuś za ten post:
jojo87
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Wojtuś, dokładnie o to chodziło. Dzięki.

PS. Jak chcesz to wyślij mi przez PW link do swojego profilu Steam. Obadam go i zapodam Ci jakiś prezent w formie podziękowania.
Awatar użytkownika
Robin Hood

Spoko dla mnie to 2 minuty roboty, lubię bawić się w Excelu. A kupka wstydu na Steamie i tak za duża.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Wojtuś, akurat nie myślałem o grze jako podziękowaniu. Mam inny pomysł ;) Wyślij mi link do profilu Steam to obadam temat.

A tak przy okazji, tak jak pisałem tamta formuła działa dobrze ale jednak ma ona pewną małą wadę. Dlatego chciałem ją skorygować nową nowym arkuszem. Tylko, że napotkałem na mały problem.

Dzięki tamtej formule w kolumnie A mam np.:

Kod: Zaznacz cały

A1: AAA
A2: BBB
A3: CCC
A4: DDD
natomiast w tym samym arkuszu ale w kolumnie obok:

B1: AAA
B2: CCC
B3: DDD
A znowu w kolumnie C:

C1: AAA
C2: DDD
I teraz chodzi o to, że nazwa "AAA"/"BBB"/"CCC", itd. w różnych kolumnach występuje w różnych wierszach co utrudnia porównanie. To wymyśliłem sobie taką komendę:

=JEŻELI(A2='arkusz'!E:E;"tak";"nie")
sęk w tym, że ona ciągle mi wyrzuca "nie", bo po nazwie arkusza muszę podać konkretną komórkę a nie całą kolumnę. A nazwy w arkuszu źródłowym zawsze sortuję alfabetycznie to "BBB" może trafić do innego wiersza. Stąd sprawdzanie w całej kolumnie a nie konkretnej komórce.

Jeśli nie napisałem dostatecznie jasno to zaraz zrobię mały arkusz, który to wyjaśnia.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 50 razy
Podziękowania: 78 razy
Kontakt:

jojo87 pisze: 22 kwie 2022, o 16:21 Wojtuś, akurat nie myślałem o grze jako podziękowaniu. Mam inny pomysł ;) Wyślij mi link do profilu Steam to obadam temat.

A tak przy okazji, tak jak pisałem tamta formuła działa dobrze ale jednak ma ona pewną małą wadę. Dlatego chciałem ją skorygować nową nowym arkuszem. Tylko, że napotkałem na mały problem.

Dzięki tamtej formule w kolumnie A mam np.:

A1: AAA
A2: BBB
A3: CCC
A4: DDD
natomiast w tym samym arkuszu ale w kolumnie obok:

B1: AAA
B2: CCC
B3: DDD
A znowu w kolumnie C:

C1: AAA
C2: DDD
I teraz chodzi o to, że nazwa "AAA"/"BBB"/"CCC", itd. w różnych kolumnach występuje w różnych wierszach co utrudnia porównanie. To wymyśliłem sobie taką komendę:

=JEŻELI(A2='arkusz'!E:E;"tak";"nie")
sęk w tym, że ona ciągle mi wyrzuca "nie", bo po nazwie arkusza muszę podać konkretną komórkę a nie całą kolumnę. A nazwy w arkuszu źródłowym zawsze sortuję alfabetycznie to "BBB" może trafić do innego wiersza. Stąd sprawdzanie w całej kolumnie a nie konkretnej komórce.

Jeśli nie napisałem dostatecznie jasno to zaraz zrobię mały arkusz, który to wyjaśnia.
To co napisałeś w tym IFie porównuje tylko komórki obok siebie, stąd masz część, a część nie (która jest ale nie w komórce obok).
A może lepiej użyć vlookupa?
Tam gdzie masz Lista#2 wstawiasz coś takiego:
=vlookup(A2;arkusz!B:B;1;0)
Przeciągasz w dół i tyle. Te wartości które Ci znajdzie to Ci normalnie pokaże, pozostałe będą NA. To samo możesz zastosować do każdej kolejnej listy, zmieniając tylko kolumnę z B na C i tak dalej.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

boskiapollo, właśnie średnio to się sprawdza bo nie potrzebuję powielenia nazwy (a to właśnie ta formuła robi przy pozytywnym wyniku) a jedynie krótką informację, typu "tak"/"nie".
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 50 razy
Podziękowania: 78 razy
Kontakt:

To dorzuc tam IF przed vlookup, ze jak jest NA to nie a w innym wypadku ma byc tak i juz.
Awatar użytkownika
Robin Hood

IF się wywala z racji argumentu po vlookup/wyszukaj.pionowo
Jeżeli chcesz samymi funkcjami domyślnymi to takie coś działa:
EXCEL

=JEŻELI.ND(JEŻELI(X.DOPASUJ($G2;B:B;0);"Tak";nie);"Nie")
EN GOOGLE DOCS

=IFERROR(IF(MATCH($G2;B:B;0);"Tak";nie);"Nie")
Drugi arkusz w moim przykładowym:
https://links.lowcygier.pl/forum/?url=h ... %3Dsharing

P.S.
Jeżeli zrobisz sobie wersję z formułą z G1 oraz H1 to możesz zjechać sobie na sam dół i tylko podmieniać źródłową tablicę Reszta będzie działała.
Ci użytkownicy podziękowali Wojtuś za ten post (w sumie 2):
spamslovicjojo87
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Wojtuś, dokładnie o to chodziło. Dzięki.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Czy może mi ktoś pomoc przy jet możliwość kopiowaniu danych z arkusza do arkusza przy warunku (cały wiersz przy spełnieniu warunku gdy dane zawierają się określonej dacie
Załączniki
Zrzut ekranu 2023-02-14 o 15.02.57.png
Zrzut ekranu 2023-02-14 o 15.02.57.png (128.39 KiB) Przejrzano 2513 razy
ODPOWIEDZ