Steam - temat ogólny

Okazyjne ceny gier na PC z dystrybucji elektronicznej. Klucze Steam, GOG, Origin, Uplay itd
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 0
Podziękowania: 17 razy
Kontakt:

Jak pisałem.. portfel i ceny produktów to co innego. Portfel jest odpowiednikiem tego co klient ma, a ceny produktów są zależne od regionu/kraju ustalane przez devów. Devi jak chcą to mogą sobie ustalić, że 1$=1€=1zł jak sobie tego zażyczą za swój produkt. Natomiast portfel jest odpowiednikiem realnej kasy oraz podlega aktualnemu kursowi wymiany.. Załużmy, że 1€=4zł i doładowując dziś 10€ wydamy 40zł, Steam po zmianach zastosuje przelicznik 3,60 i człowiek ma 36zł. A jeśli zasili się po zmianach nic się nie straci. Czy mamy uznać przewalutowanie i straty jako opłatę manipulacyjną? I to stosowane przez jedną stronę bez zgody drugiej? Ja na takie coś nie wyrażam zgody. Niemal jak lichwa. A niech nam później w kraju wprowadzą €...
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 75 razy
Podziękowania: 145 razy
Kontakt:

czyli wnioskując z tego wszystkiego najlepiej nakupić teraz kluczy do csgo czy innego tańszego badziewia i sprzedać już po zmianie waluty, żeby uniknąć większych strat po przewalutowaniu walleta?
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 47 razy
Podziękowania: 67 razy
Kontakt:

Revan pisze:
MadHunter pisze:
Revan pisze: To + 1 do biblioteki i tak zniknie po 2 października, więc jeśli ktoś chce dodawać grę pod kątem + 1 to jest to bardzo naiwne :P .
Niekoniecznie. Niektóre bety zostają w bibliotece (nie wiem tylko czy dają +1 bo mnie to 'lotto').
Natomiast ja dodałem, zobaczę co tam za miernotę stworzyli.
Widziałeś by jakaś beta gry AAA została w bibliotece?
Steep od Ubi zostało i dość długo po zakończeniu było Dragon Commander ale widzę że już go nie mam :)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękowania: 11 razy

TomHa pisze: Sztim Pad / Link - choć trzeba pamiętać, że raz, to w/w sprzęciwo stanieje w zakupie
mylisz handel dobrami wirtualnymi -gdzie ceny są brane spod czapy- z handlem rzeczywistym sprzętem, gdzie koszty np. transportu są niezależne od valvowskiego przelicznika. Na obniżki cen sprzętu bym nie liczył.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 80 razy
Podziękowania: 317 razy
Kontakt:

-66% na serię Assassin's Creed na steamie. Oby na świątecznej było lepiej, bo chcę kupić Unity i/lub Syndicate.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 61 razy
Podziękowania: 74 razy
Kontakt:

buck pisze:
TomHa pisze: Sztim Pad / Link - choć trzeba pamiętać, że raz, to w/w sprzęciwo stanieje w zakupie
mylisz handel dobrami wirtualnymi -gdzie ceny są brane spod czapy- z handlem rzeczywistym sprzętem, gdzie koszty np. transportu są niezależne od valvowskiego przelicznika. Na obniżki cen sprzętu bym nie liczył.

Nie doprecyzowałem wypowiedzi swojej - mea culpa - chodziło mi o to, że ów sprzęt ma szansę być tańszy niż teraz, z racji owego przelicznika korzystnego, z erło za zety ;-)
Chyba, że Valve zastosuje zgoła inny przelicznik do swojej oferty ;-)
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 175 razy
Podziękowania: 58 razy
Kontakt:

Dobra, dodałem coś do do bliblioteki i mam - 40 kilka do steama :P Chyba więcej tych Zonitronów miałem niż podejrzewałem :P .
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękowania: 11 razy

TomHa pisze: Nie doprecyzowałem wypowiedzi swojej - mea culpa - chodziło mi o to, że ów sprzęt ma szansę być tańszy niż teraz, z racji owego przelicznika korzystnego, z erło za zety ;-)
Chyba, że Valve zastosuje zgoła inny przelicznik do swojej oferty ;-)
Valve sprzętu nie sadzi, tylko kupuje u bezpośredniego producenta (w Chinach?). A z tym musi się rozliczac wg. oficjalnego przelicznika. Inaczej musiałoby dokładac do interesu. A o to chyba Gabe'a nie podejrzewasz? ;)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 298 razy
Podziękowania: 261 razy
Kontakt:

kmpt pisze: -66% na serię Assassin's Creed na steamie. Oby na świątecznej było lepiej, bo chcę kupić Unity i/lub Syndicate.
Doświadczenie mi mówi, że na winter sale będzie -50% na Syndicate i -60% na Unity, więc jak polujesz na te tytuły to bierz teraz.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 1377 razy
Podziękowania: 1315 razy
Kontakt:

Gra DISTRAINT: Deluxe Edition będzie miała premierę 29 września

darmowe ulepszenie gry do wersji Deluxe dla posiadaczy starej wersji gry

w wersji deluxe dodano m.in. język PL

więcej info:
http://steamcommunity.com/games/395170/ ... 6884435611

miałem dziś w to zagrać bo zachwalają tego krótkiego indyka ale zaczekam na Deluxe :)
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 5 razy
Podziękowania: 33 razy
Kontakt:

smugglersun pisze: czyli wnioskując z tego wszystkiego najlepiej nakupić teraz kluczy do csgo czy innego tańszego badziewia i sprzedać już po zmianie waluty, żeby uniknąć większych strat po przewalutowaniu walleta?
Też się nad tym zastanawiam.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0
Kontakt:

Ja miałem swoją kasę w portfelu wydać na wyprzedaży na dwa kontrolery Steam I opchnąć je na Allegro. Pewnie po tych zmianach nie będzie mi się to aż tak opłacać no ale cóż, trudno ;)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 61 razy
Podziękowania: 74 razy
Kontakt:

yojc pisze: Ja miałem swoją kasę w portfelu wydać na wyprzedaży na dwa kontrolery Steam I opchnąć je na Allegro. Pewnie po tych zmianach nie będzie mi się to aż tak opłacać no ale cóż, trudno ;)

Spoko, możliwe, że sprzęciwo sztimowe będzie mieć jeszcze promo przez zmianami w portfelu ;-)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 218 razy
Podziękowania: 364 razy
Kontakt:

Dejw pisze: Też się nad tym zastanawiam.
Et tu, Brute?
Moim, oczywiście bardzo skromnym, zdaniem na kasie w walecie nic nie zyskamy i nic nie stracimy.
Widzę to tak w mojej szklanej kuli że pewnego dnia tabelka walut zostanie uzupełniona o pozycję PLN, a potem dostaniemy liścik miłosny że dnia tego a tego, na tydzień naprzód nasz wallet zostanie skonwertowany.
BTW, aktualna tabelka z kursami walut jest uczciwa i na bieżąco uaktualniana, co zasadniczo nie dziwi bo gaben nie ma najmniejszego powodu by robić tu jakieś machloje z kursem walut, bo defacto przeliczniki używane tylko i wyłącznie w rozliczeniach transakcji między użytkownikami (a adekwatny podatek dla gabena jest pobierany tak czy owak zawsze) Z kolei ceny gierek i towarów ustalają zawsze sami producenci. Pozostaje ten jeden jedyny wyjątek w momencie przymusowego przeliczenia walleta. Teoretycznie jest możliwe że "znienacka" kurs PLN się dziwnie tego dnia obniży, w praktyce... Cóż, grzebałem trochę w sieci i jakoś nie napotkałem na żaden shitstorm w przypadku wcześniejszych tego typu sytuacji... dotyczących przewalutowania portfela! Bo jakie ceny niektórzy producenci gierek przy okazji zmian próbowali przepchnąć to już inna para kaloszy. Ale my jesteśmy na łowcach, więc kupowanie gier bez żadnego promo nas tu i tak nie dotyczy :D

tldr; sądzę że nie warto. Na transakcji kup (na potem) - sprzedaż (po wymianie) tracimy podatek dla gabena który jest niemały (10-15% a w skrajnym wypadku nawet 66%). Innymi słowy: na tyle musiałby nas steam przynajmniej oszkapić przy wymianie portfela, żeby nam się chowanie walleta w jakieś itemy zaczęło wyrównywać. 10% z 4,30 to 0,43. Czyli nawet jak nam przeliczą portfel po 1:4 to wciąż jesteśmy do przodu gdy nic nie zrobimy.

Co innego jednak, gdy mieliśmy zamiar kupić sobie jakieś itemy tak czy owak. Wtedy istotnie, najbezpieczniej jest po prostu zrobić to teraz jeszcze przed wymianą.

EDIT: a, jedna rzecz o której w pierwszej chwili zapomniałem - nie wiem, jak będą wyglądać ZAOKRĄGLENIA :trollface:
To może mieć pewne znaczenie, zwłaszcza dla farmerów i sprzedających tanie kartki... czyli zamiast standardowej ceny minimalnej 0,03/0,01 będzie... hmm 0,13/0,04? 0,12/0,04? A może 0,13/0,10? :E
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 139 razy
Kontakt:

Wie ktos jak to wyglada np w rosji ? bo teraz np za sprzedaz 100 kart po centy dostajemy 1 euro czyli okolo 4 zł , a jakbysmy sprzedawali za 0.12 groszy i gaben by zabierał tylko 2 grosze tak jak ma standardowy podatek to bysmy z tych samych 100 kart dostali 10 zł czyli prawie 2.5 euro .
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 129 razy
Podziękowania: 287 razy
Kontakt:

Jeśli będzie naprawdę procentowo i 0,12 zł pobierze tylko 2 grosze, to teoretycznie moglibyśmy również sprzedawać przedmioty po 3 grosze. xD
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 41 razy
Podziękowania: 21 razy
Kontakt:

Tak to chyba działa. Na pewno kiedyś tak było, że najtańsze zawsze były oferty ruskich bo zawsze mogli dać o tą kopiejkę mniej. Także na logikę to minimalna cena będzie 3 grosze.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

Nie ma opcji na 3 grosze, bo wtedy płacący w euro za te kartę musiałby zapłacić poniżej 1 centa lub gaben by tracił na podatku, a to przecież niemożliwe, będzie minimalna 4 grosze.

Ah te januszowe rozkminy :D
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 129 razy
Podziękowania: 287 razy
Kontakt:

Ty wystawiasz za 3 grosze, ale płacący w euro musi dać w przeliczeniu 12 (żeby było prościej). Dostajesz 1 i aż 11 trafia do Gabena. xDDD
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 15 razy
Kontakt:

ODPOWIEDZ