Cza mi SSD jakis bo wypłata w poniedziałek
- Podziękował: 200 razy
- Podziękowania: 20 razy
- Kontakt:
Jeśli instalacja dodatkowego dysku to nic trudnego to lepiej wyjdzie kupić samemu i włożyć. Jaki to model laptopa, w niektórych są dwa miejsca na dyski, inne mają wejście m2. Laptop z systemem czy sam będzie instalował (jak sam to można się bawić z dokupieniem).
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 2 razy
- Kontakt:
Czyli teoretycznie będzie Cię to kosztować 450 PLN za dysk SSD o pojemności 256 GB, na chwile obecną nieustalonej marki. Osobiście bym się na to nie pisał. Raczej poszedł bym w kierunku samodzielnego zakupu dysku, chociażby wspominanego już w tym wątku MX200 którego cena w chwili obecnej to ok 350 PLN. Oczywiście można kupić coś tańszego w tej samej pojemności,tak jak sugeruje Buri.Angrenbor pisze: Podepnę się pod temat.
Mam zamiar kupić laptopa. Jak wiadomo, w obrębie jednej modelu są nieco różne cenowo wersje, zależnie od podzespołów. Podstawowa to wersja z dyskiem 1TB HDD, jeśli dopłacę do niej 250 zł to mam 1TB HDD +128GB SSD, a gdy wyłożę kolejne 200 zł, SSD rośnie do 256GB. Moje pytanie brzmi - czy gra jest warta świeczki i lepiej wyłożyć te 200 zł więcej by mieć już całkiem sporo szybkiej pamięci, czy wystarczy samo 128. Miałem zamiar przeznaczyć to na system i przede wszystkim podstawowe aplikacje. Z tego co jednak piszecie, niektórym już zaczyna brakować miejsca na setkach, a mój pomysł wydaje się być marnowaniem potencjału pamięci.
Niestety nie jestem w stanie powiedzieć, jakiej marki dokładnie są poszczególne dyski, nawet na stronie producenta nie ma szczegółów, na jednej tylko aukcji z wersją 128 podano Plextor M6GV, ale nie mam pewności czy ładują je do wszystkich modeli.
http://www.forum.nieidealny.pl/forum/10 ... o-laptopa/
Lekturka dla was
Lekturka dla was
Chyba wszystkie "laptopy" mają gniazdo msata lub nowsze, m2. Miejsce na drugi dysk 2,5" to większe wymiary obudowy i niewiele modeli je posiada. Tak czy inaczej, ten SDD jest zapewne w formie karty. Pytanie, kto to sprzedaje. Jak firma krzak, to może faktycznie , nie warto ryzykować. Z drugiej strony lepiej mieć gwarancję na cały system, zamiast potem wykłócać się ze sprzedawcami, czyj podzespół nawalił.
Jeśli to "laptop" z napędem optycznym -choćby opcjonalnym - to ciekawym rozwiązaniem jest kieszeń na hdd montowana zamiast napędu optycznego. Tam można zainstalować pełnowymiarowy dysk 2,5".
Od siebie polecę to:
http://forum.purepc.pl/topic/270332-wsz ... ona/page-1
Dodam także, że warto sprawdzać x-kom / morele. Mi udało się kupić w czerwcu tamtego roku Crucial M550 128 za 2 stówy zamiast 3, bo rzucili kodami zniżkowymi na fejsie.
http://forum.purepc.pl/topic/270332-wsz ... ona/page-1
Dodam także, że warto sprawdzać x-kom / morele. Mi udało się kupić w czerwcu tamtego roku Crucial M550 128 za 2 stówy zamiast 3, bo rzucili kodami zniżkowymi na fejsie.
- Kontakt:
Cena ładnie poleciała w dół, czy będzie jeszcze taniej? Dolar lekko spadł, więc zawsze kolejna możliwość zmniejszenia ceny. Co raz więcej nowych SSD to nieszczęsne TLC, a testy tylko pokazują jak marne to rozwiązanie. Sam jestem w zawieszeniu czy nie brać takiej 500 GB, wszystko bym przerzucił, aby nic nie doczytywał.
Wynika ze szybkosc SSD trzeba włozyc miedzy bajki... hd tune pokazuje mi ledwo 200MB/s odczyt a HDtach poszatkowane 300MB/s, a mialo byc 500... praktycznie zadnej roznicy miedzy tym crucialem a wb blue 1tb... jestem rozczarowany...
To mi jakby działało w sata 2, a plyta ma sata 3... Takze nie wiem o co biega. Przeciez to nie przez AHCI.
Włączyłem AHCI i nadal to samo. Przy win7 da sie włączyć bez konieczności instalacji ponownej windowsa. W trybie RAID windows nie wstaje. Nie mówcie mi, że potrzebne są jakieś kable z napisem sata 3 lub 6g bo sie wnerwie, bo to ten sam kabel jest przeciez ;/
Edit: moja płyta to m5a99fx pro r2.0
Dziwne AS SSD Benchmark pokazuje ze działa normalnie, tj odczyt sekwencyjny 500MB/s.. Możliwe że te programy zwykłe do testów HDD źle pokazuja SSD. Nie wiem już, normalnie skoro pokazuje że niby jest ok to raczej kabel ok. Ciekawe czy teraz którakolwiek gra pójdzie mi jak zmieniłem na AHCI i czy nie odbije się mi to....
Jeszcze takie pytanko przy AHCI - bo jest tam jakas opcja DO SATA
SATA ESP on PORT 1 etc... i domyslnie jest disabled i można ją włączyć dla każdego gniazda osobno, ktoś się orientuje co to daje?
SSD potrzebują jakieś sterwoniki, co mi teraz widniej w bezpieczne usuwanie sprzętu? Wiem, że np stary dysk co podpiołem do sata E1 bedzię działał tylko po zainstalowaniu sterowników w windowsie, bo sata E1 i E2 mozna tylko podpiać dyski??... "SATA 6G_E1/E2 (navy blue)connectors are for data drivers only. ATAPI device is not supported."
Włączyłem AHCI i nadal to samo. Przy win7 da sie włączyć bez konieczności instalacji ponownej windowsa. W trybie RAID windows nie wstaje. Nie mówcie mi, że potrzebne są jakieś kable z napisem sata 3 lub 6g bo sie wnerwie, bo to ten sam kabel jest przeciez ;/
Dziwne AS SSD Benchmark pokazuje ze działa normalnie, tj odczyt sekwencyjny 500MB/s.. Możliwe że te programy zwykłe do testów HDD źle pokazuja SSD. Nie wiem już, normalnie skoro pokazuje że niby jest ok to raczej kabel ok. Ciekawe czy teraz którakolwiek gra pójdzie mi jak zmieniłem na AHCI i czy nie odbije się mi to....
Jeszcze takie pytanko przy AHCI - bo jest tam jakas opcja DO SATA

SSD potrzebują jakieś sterwoniki, co mi teraz widniej w bezpieczne usuwanie sprzętu? Wiem, że np stary dysk co podpiołem do sata E1 bedzię działał tylko po zainstalowaniu sterowników w windowsie, bo sata E1 i E2 mozna tylko podpiać dyski??... "SATA 6G_E1/E2 (navy blue)connectors are for data drivers only. ATAPI device is not supported."
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2016, o 19:46 przez pelikulas, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kontakt:
Ahci powinieneś mieć włączone. Pytanie czy napewno podłączyłem do Sata3. Niektóre płyty mają oba gniazda.pelikulas pisze: To mi jakby działało w sata 2, a plyta ma sata 3... Takze nie wiem o co biega. Przeciez to nie przez AHCI.
Jeszcze takie pytanko przy AHCI - bo jest tam jakas opcja DO SATA i domyslnie jest disabled i moiżna ją włączyć dla każdego gniazda osobno, ktoś się orientuje co to daje?
@up
wszystkie sata mam w specyfikacji jako sata 3 6G... Niech ktoś sprawdzi czy w hd tune dostanie wynik wiekszy niz 330MB/s... w AS SSD Benchmark pokazuje ze niby jest ok... plik 2,2gb z 1 partycji na druga kopiuje chyba 4 sekundy... potem bede sprawdzal dalej...
Z tego co mi pokazuje bios Crucial jest w 1 gniezdzie sata...

- Kontakt:
Zainstaluj program Crucial Storage Executive, w zakładce Drive Details będziesz miał podane na jakim interfejsie chodzi.pelikulas pisze: @upwszystkie sata mam w specyfikacji jako sata 3 6G... Niech ktoś sprawdzi czy w hd tune dostanie wynik wiekszy niz 330MB/s... w AS SSD Benchmark pokazuje ze niby jest ok... plik 2,2gb z 1 partycji na druga kopiuje chyba 4 sekundy... potem bede sprawdzal dalej...
Dodatkowo będziesz mógł tam sprawdzić czy firmware jest aktualne, zaktualizować itp.
U mnie na Crucialu MX100 HDD Tune pokazuje średni odczyt na pozionie 311, ale w necie znalazłem coś takiego :
cyt: "
Teoretycznie szybkość dysków SSD można sprawdzić tymi samymi programami, które służą do pomiarów szybkości dysków twardych, czyli np:
DataMarck
HD Tune Pro
HD Tune
Ale tak naprawdę w przypadku dysków SSD liniowa prędkośc odczytu i zapisu nie jest aż tak bardzo istotna. Bardziej istotną kwestią jest wydajność w jednoczesnym odczycie/zapisie wielu małych bloków danych. Im większa jest wartośc odczytu małych bloków tym dysk SSD jest bardziej wydajny. Większość producentów dysków SSD podaje tą wartość w IOPSach mierzonych dla 4 KB bloków danych. Zmierzyć tą wartość można dedykowanymi do testowania dysków SSD programami AS SSD Benchmark oraz Anvils Storage Utilities, które podają wyniki w MB/s oraz IOPSach. "
Wynika z tego że jednak nie ma co się sugerować HD Tunem. Zaraz sprawdzę jak to wygląda na AS SSD.
EDIT: w AS SSD wyszło 491.
Czyli wychodzi że działa poprawnie u mnie... sprawdze ten program jeszcze co podałeśmikrawiec pisze:Zainstaluj program Crucial Storage Executive, w zakładce Drive Details będziesz miał podane na jakim interfejsie chodzi.pelikulas pisze: @upwszystkie sata mam w specyfikacji jako sata 3 6G... Niech ktoś sprawdzi czy w hd tune dostanie wynik wiekszy niz 330MB/s... w AS SSD Benchmark pokazuje ze niby jest ok... plik 2,2gb z 1 partycji na druga kopiuje chyba 4 sekundy... potem bede sprawdzal dalej...
Dodatkowo będziesz mógł tam sprawdzić czy firmware jest aktualne, zaktualizować itp.
U mnie na Crucialu MX100 HDD Tune pokazuje średni odczyt na pozionie 311, ale w necie znalazłem coś takiego :
cyt: "
Teoretycznie szybkość dysków SSD można sprawdzić tymi samymi programami, które służą do pomiarów szybkości dysków twardych, czyli np:
DataMarck
HD Tune Pro
HD Tune
Ale tak naprawdę w przypadku dysków SSD liniowa prędkośc odczytu i zapisu nie jest aż tak bardzo istotna. Bardziej istotną kwestią jest wydajność w jednoczesnym odczycie/zapisie wielu małych bloków danych. Im większa jest wartośc odczytu małych bloków tym dysk SSD jest bardziej wydajny. Większość producentów dysków SSD podaje tą wartość w IOPSach mierzonych dla 4 KB bloków danych. Zmierzyć tą wartość można dedykowanymi do testowania dysków SSD programami AS SSD Benchmark oraz Anvils Storage Utilities, które podają wyniki w MB/s oraz IOPSach. "
Wynika z tego że jednak nie ma co się sugerować HD Tunem. Zaraz sprawdzę jak to wygląda na AS SSD.
EDIT: w AS SSD wyszło 491.

EDIT:
8GB z partycji na partycje kopiuje 15s, więc chyba jest ok...
program pokazuje

- Kontakt:
Masz dwa różne kontrolery:
Sprawdź na obu z aktualnymi sterownikami. Obstawiam, że lepszy będzie ten AMD.
Kod: Zaznacz cały
Magazyn danych
Kontroler AMD SB950 :
5 x port SATA 6Gb/s, szary
1 x eSATA port(s), czerwone
Kontroler SATA ASMedia® PCIe :
2 x port SATA 6Gb/s, granatowy
Do tego drugiego - niebieskie sata mam podloczony stary dysk... do tych od AMD mam kolejno crucial, wb blue, seagate 3tb, wd 2 tb i nagrywarke lg blu ray.buri pisze: Masz dwa różne kontrolery:Sprawdź na obu z aktualnymi sterownikami. Obstawiam, że lepszy będzie ten AMD.Kod: Zaznacz cały
Magazyn danych Kontroler AMD SB950 : 5 x port SATA 6Gb/s, szary 1 x eSATA port(s), czerwone Kontroler SATA ASMedia® PCIe : 2 x port SATA 6Gb/s, granatowy
Co do przekladania kabli, juz podziekuje, bo prawie 2,5h zajelo mi wlozenie tego ssd tam, bo musialem praktycznie wszystko wyjac... a po spieciu wszystkiego nie wlazila grafika, to musialem ssd z kieszeni na dysk 3,5cala dac wyzej pod czytnik kart pamieci - tez jakas zatoczka jest i sie mi zmiescilo wszystko. Zeby zmienic gniazda sata musze wyjac grafike, a zeby wyjac jakis dysk twardy to musze wyjac grafike i karte dzwiekową i uwazac na kable

Teraz z kolei mam problem z partycjami, bo polowa gier ze stema + origin + uplej byly na partycji D. Teraz partycja D to 345gb na SSd, wiec nie bede tam tego pchal. Zostaje mi WB blue scalic w 2 partycje i nazwac je D i E, a na SSD inną litere, zeby mi wszystko działało.
Pasuje jeszcze przeglodarki przeniesc na inne dyski i zeby kosz nie byl na SSD

Internet?