Steam Controller

Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 61 razy
Podziękowania: 121 razy
Kontakt:

Steam Controller od Valve został zaprezentowany jakiś czas temu.
W ostatnich godzinach część z nas otrzymała już zamówiony w przedsprzedaży pad.
Otwieram wątek i piszemy o swoich spostrzeżeniach na temat jego działania.

Zapraszam do dzielenia się opiniami (pytaniami) zarówno osoby, które zakupiły pad już w przedsprzedaży
jak i te, które zamierzają go dopiero zakupić.

Obrazek
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:

Kolega kupił dziś idą oglądać bardzo zawiedziony jest mówi że plastik skrzypi jak w chińskiej zabawce za 20 zł bardzo słabe materiały wykonania.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 298 razy
Podziękowania: 261 razy
Kontakt:

aves pisze: Kolega kupił dziś idą oglądać bardzo zawiedziony jest mówi że plastik skrzypi jak w chińskiej zabawce za 20 zł bardzo słabe materiały wykonania.
Moje wrażenia są zgoła odmienne, świetna jakość wykonania gamepada. Niemniej jednak denerwują mnie triggery w padzie od Volvo, mają zbyt mały skok przez co ciężko sterować gazem w ścigałkach.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

aves pisze: Kolega kupił dziś idą oglądać bardzo zawiedziony jest mówi że plastik skrzypi jak w chińskiej zabawce za 20 zł bardzo słabe materiały wykonania.

W takim razie powinien reklamować, moja kopia np. w ogóle nie skrzypi, wszystko jest świetnie spasowane, podobnie jak w Linku. Jedynie ten połyskujący plastik, ale idzie się przyzwyczaić.

Ja na razie mam problemy z konfiguracją, ale to raczej kwestia poświęcenia czasu na to, oby :-)
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 6 razy
Podziękowania: 23 razy
Kontakt:

To samo co koledzy. Mój egzemplarz też świetnie wykonany, nic nie skrzypi a wszystko spasowane jest lepiej niż w padzie od x360stki, który ma co prawda rok ale skrzypiał od początku.
Triggery rzeczywiście mogłyby być trochę większe ale idzie się przyzwyczaić. Mi znowu trudno jest na razie przywyknąć do umiejscowienia przycisków XYAB ale z czasem też powinno być lepiej.

Też Wam krzyczy żeby przystąpić do bety klienta? Używam normalnej wersji i zastanawiam się czy są duże różnice w interfejsie Big Picture.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 2 razy
Kontakt:

Ogólnie codziennie wychodzą aktualizacje w becie, również do Controllera z tego co widziałem.

Pograłem pół godziny w Orcs Must Die 2 - ustawiłem kontroler tak, że gra mi się wygodnie, znacznie lepiej niż na padzie od X360, choć brakuje mi opcji, albo jej nie odnalazłem, aby ustawić sobie 2 czułości i inne duperele prawego pada:
1. Domyślną, tak jak gram cały czas.
2. Alternatywną, aktywowaną za pomocą np. lewej łopatki i aktywną tylko podczas jej trzymania, i tam mieć znacznie wyższą czułość wykorzystywaną do szybkiego obrotu etc.

Obecnie wykorzystuję w ten sposób żyroskop - aktywacją łopatką, ustawiona mysz o wyższej czułości niż na padzie.

Odpaliłem też skyrima ale się niestety odbiłem, sterowanie myszką tam zawsze miało dziwny feeling jak dla mnie, niestety przekłada się to na SC, kiedyś na pewno jeszcze spróbuję to ogarnąć, nie wiem czy jakiś mouse fix by to rozwiązał?

Kolejna gra - Rocket League, od wczoraj używam SC zamiast X360 i muszę powiedzieć, że gra mi się znacznie przyjemniej i to właściwie bez żadnej dodatkowej konfiguracji obecnie. Jedynie zdarzają się pomyłki wynikające z innego umiejscowienia przycisków, ale jestem na prawdę zadowolony. Bardzo przypasowało mi to, jak SC leży w ręce choć wiem, że w tym wypadku zdania będą mocno podzielone.

W planach testowanie: GRID Autosport, Batman AA, Fallout 4, Wiedźmin 3 w wersji GOG(tutaj słyszałem o problemach).
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 17 razy
Podziękowania: 8 razy
Kontakt:

Moja opinia przedstawia zdanie prawdziwego PCMR (tak, nawet Dark Souls'y przeszedłem na myszce i klawiaturze :D), ostatni pad jaki używałem na co dzień to pad do PS1.

Egzemplarz, który dostałem jest solidnie wykonany, dobra jakość plastików, rozmieszczenie przycisków wygodne, muszę jedynie przyzwyczaić się do tylnych łopatek, ponieważ jak ścisnę pada mocniej przypadkowo je wciskam :P. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie zwykłych baterii AA a nie jakiś ekskluzywnych akumulatorków.

Gry:
Oczywiście na pierwszy rzut poszedł Dark Souls. Bez żadnych problemów wykrywał pada, grało się całkiem przyjemnie.
Rocket League wydawać się można, że gra stworzona z myślą o Steam Controllerze :)
Wiedźmin 3 (wersja Steam) tutaj największe zaskoczenie, na padzie grało mi się znacznie przyjemniej niż na myszce i klawiaturze, szczególnie sprawiały przyjemność ciosy, które były bardziej precyzyjne.
Grand Theft Auto V - tutaj zaczęły się schody, gra w trybie Big Picture wykrywała pada jako myszkę i klawiaturę, w trybie pulpitu grało się całkiem normalnie.

Podsumowując moja opinia na razie jest neutralna przede mną jeszcze trochę gier do przetestowania a przed Valve jeszcze trochę pracy do wykonania aby dostosować oprogramowanie w sposób przyjazny i bezproblemowy dla użytkownika.
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 32 razy
Podziękowania: 21 razy
Kontakt:

Mnie najbardziej zastanawia jak się sprawuje w wyścigach. Da się korzystać z tych gładzików, czy i tak gałka lepiej?
Póki co sprzedaję karty, żeby na niego "zarobić", więc może przed świętami się uda.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

To powodzenia z cenami kart tak niskie jeszcze nigdy nie były :(.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Stary pisze: Mnie najbardziej zastanawia jak się sprawuje w wyścigach. Da się korzystać z tych gładzików, czy i tak gałka lepiej?
Póki co sprzedaję karty, żeby na niego "zarobić", więc może przed świętami się uda.
Teoretycznie da się, ale mimo wszystko w ścigałkach gałka sprawdza się lepiej.
rbj
Awatar użytkownika
rbj
Predator
Podziękował: 18 razy
Podziękowania: 6 razy
Kontakt:

Próbował ktoś grać na nim w Fifę?
Awatar użytkownika
VIP
Kontakt:

Wszyscy tak zacięcie grają, że nie mają czasu nic napisać? Czy to taki crap, że wstyd mówić? ;)
Ciekaw jestem wykorzystania tych dodatkowych przycisków z tyłu. Sprawdza się to? Da się tego lepiej używać jako gazu w wyścigach?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 41 razy
Kontakt:

Serio? Żadnych opinii? :P

Już ponad 2 tygodnie po premierze, więc można by napisać coś ergonomi i co najważniejsze - precyzji tych touchpadów - zdążyliście już pewnie zagrać w więcej niż 1 - 2 gierki (jak to było zaraz po premierze) :D
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

MSKOTOR pisze: Serio? Żadnych opinii? :P

Już ponad 2 tygodnie po premierze, więc można by napisać coś ergonomi i co najważniejsze - precyzji tych touchpadów - zdążyliście już pewnie zagrać w więcej niż 1 - 2 gierki (jak to było zaraz po premierze) :D
Jeżeli taka opinia się liczy to proszę bardzo: odstawiłem kontroler volvo po trzech dniach i wróciłem do iksboksowego pada.
rbj
Awatar użytkownika
rbj
Predator
Podziękował: 18 razy
Podziękowania: 6 razy
Kontakt:

Dlaczego? Możesz napisać coś więcej? Wciąż się waham czy eurogabeny wydać na tego pada, czy na wishlistę (starczy wykupienie powiedzmy 2/3 tytułów z niej)...
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 41 razy
Kontakt:

Jak dla mnie ta recenzja była bardzo wymowna i świadczy o tym, że jednak pad Od Xboxa jest o wiele bardziej wygodny.
Awatar użytkownika
VIP
Kontakt:

Nie bądźcie tacy i rzućcie argumentem, bo to, że ktoś gra od x lat na padzie od x360, to przestawienie się na inny nie jest proste... Wypada z rąk? Nie przydają się przyciski pod spodem? Bez przesady, żeby mówić tylko bo tak...
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękowania: 11 razy

A jakiej opinii się spodziewasz? Większość ludzi już się przeprosiła z padami. A jak nie, to i tego pada nie kupią.
Każdy użytkownik pada z gałkami będzie miał problem z przestawieniem. Ba, problemem jest nawet przestawienie się z pada xboxa na playstation i vice versa. Ale to tylko kwestia przyzwyczajenia, więc pozytywne opinie mogą się posypać już za parę tygodni/miesięcy.

btw, na steam są już recenzje.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 3 razy
Kontakt:

Odebrałem swój wczoraj, pograłem chwilę w Fallouta 3 i Bioshock Infinite (chciałem sprawdzić na gatunkach nieprzystosowanych do padów). Po walce z konfiguracją opartą na filmikach na yt, w końcu udało mi się go całkiem nieźle przystosować do ruchów kciukiem. Precyzja klawiatury i myszy to to nie jest, ale nie jest źle. W Bioshocku przez jakieś 3 godziny na 1999 mode zdarzyło mi się zginąć 2 razy, przy czym głównie przez wpakowanie się pod działko. Headshoty też siadały.

Pad bardzo dobrze leży w dłoni, te dwa dodatkowe przyciski pod spodem się przydają, chociaż nie ukrywam że wciąż mi się mylą z triggerami. Touchpady również sprawują się nieźle, kwestia ustawienia. Drażni mnie tylko odrobinę haptic feedback. W bijatykach jak dla mnie lewy touchpad sprawował się lepiej niż niesławny Xboxowy krzyżak. Przyciski są odrobinę za małe, zdarza mi się wcisnąć Y zamiast X albo B zamiast A, ale to raczej kwestia przyzwyczajeń do kontrolerów x360 i Nintendo. Triggery jak dla mnie mają za krótki spust, chociaż klik na końcu wydaje mi się być dobrym pomysłem. Gałka mogłaby być ciut większa. Żyroskopu jeszcze nie testowałem.
Ogólnie możliwości konfiguracyjne są olbrzymie. Z jednej strony to dobrze bo da się idealnie przystosować to do własnych potrzeb, z drugiej niezbyt bo często trzeba się naprzesuwać suwakami zanim znajdzie się to właściwe ustawienie. Domyślne konfiguracje bywają tragiczne (L4D2 dla mnie niegrywalne na konfiguracji od Volvo). Najlepiej znaleźć konfigurację z której korzysta najwięcej społeczności i ją sobie lekko przemodelować. Polecam przy myszy używać trackball mode z niską czułością ogólną, przynajmniej do FPSów.
Duży plus za możliwość grania bezprzewodowego i po kablu. Baterie to zwykłe paluszki, też na plus.

Podsumowałbym to tak, że jest to dobry kontroler, ale niewart 66 euro. Dzięki kartom dałem za niego jakieś 36 i jestem zadowolony. Dam znać jeżeli jednak okaże się że nie jest tak kolorowo jak na początku mi się wydawało.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Postaram się wypunktować wady i zalety kontrolera według mnie.

Zalety:

- Ogromna możliwość konfiguracji pada.
- Wykonanie.
- Obecność łopatek.

Wady:

- Brak klasycznego krzyżaka, często gram w platformówki i krzyżak w postaci touchpada sprawia, że ten typ gier jest niegrywalny.
- Niski skok triggerów.
- Brak wibracji.
- Zbyt mała gałka analogowa i przyciski Y/X/A/B, chociaż to raczej kwestia przyzwyczajenia.
- W większości gier touchpad sprawuje się znacznie gorzej niż zwykła gałka analogowa.
- Cena.

Według mnie ten kontroler zabija to, że Volvo chciało, aby był on do wszystkiego w związku z czym jest do niczego. Testowałem pada głownie w tych gatunkach: platformery, ścigałki, fpsy, gry akcji z widokiem TPP oraz strategie. Niestety w każdej grze Steam Controller przegrywał czy to z padem od X360 czy z zestawem mysz + klawiatura. Dla mnie ten pad ma jedno zastosowanie, granie w strategie na telewizorze i chyba tylko do tego został on stworzony.
ODPOWIEDZ