Witam. Ostatnio miałem kilka sytuacji, że pieniążki nie dochodziły w takiej ilości, w jakiej się umówiłem z kupującym poprzez wystawienie ceny na bazarku. Czy to podając email, czy link PayPal.Me. Winą oczywiście było pobranie prowizji przez PayPal za płatność. Nie zarzucałem nikomu złej woli, bo jaki sens, gdy kupujący i tak płaci tyle ile napisane i nieopatrznie obciąża mnie prowizją? Dzisiaj porządnie to przestudiowałem i chciałbym każdemu w prosty sposób przedstawić, obrazkowo, jak uniknąć opłat. Jest mimo wszystko trochę rozległy, bo chciałem przedstawić konsekwencje różnych czynów, które na pierwszy rzut oka wyglądają niewinnie.
Podzieliłem ten poradnik na kilka części:
1. Przed wysłaniem.
2. Wysyłanie pieniędzy rodzinie lub przyjaciołom.
3. Zapłata za towar lub usługi.
4. Wysyłka z pobraniem pieniędzy z karty kredytowej.
5. Błyskawiczne doładowanie konta.
6. PayPal.Me.
Żeby też skrócić "poradnik" każda z części będzie osobno do odsłonięcia.
1. Przed wysłaniem.
Logujemy się
Po zalogowaniu widzimy ekran główny PayPala. Widzimy nasze saldo, ostatnie wpływy, wypływy, powiązana karta, konto bankowe.
Żeby przejść do zakupów wybieramy
Płać lub wysyłaj pieniądze i pojawia nam się okno wyboru płatności:
Proszę zwrócić uwagę co jest tam napisane. W przypadku zapłaty za towar "nie ponosisz opłat o ile...", a w przypadku wysyłki pieniędzy do rodziny "Brak opłat w przypadku...". Początkujących może trochę mylić, w następnych punktach zostaną szczegółowo opisane te dwie metody.
2. Wysyłanie pieniędzy rodzinie lub przyjaciołom.
Przejdziemy po kolei każdy etap.
Na początku wpisujemy email lub wybieramy z ostatnich popularnych adresów.
Wpisujemy kwotę, dodajemy uwagi i klikamy kontynuuj.
Mając dodatnie saldo PayPal widzimy, że dodatkowych opłat nie będzie, bardzo dobrze. Zapłacimy tyle ile wpisaliśmy.
Wygląd naszej transakcji w podsumowaniu, gdzie możemy zaobserwować źródło finansowania tego przelewu, ile wyniosła opłata i ile zapłaciliśmy w sumie. Czerwona wygięta linia pod szczegółowymi informacjami przyda nam się w porównaniach z zapłatą za towar/usługi.
Oraz przykład przychodu wysłanego w sposób zademonstrowany powyżej. Kwota się różni, ale jest to tylko poglądowy obrazek, widać na nim, że opłata wyniosła 0 zł oraz suma transakcji pokrywa się z "wysłaną kurierem".
Podsumowując, ta opcja wysyłania przelewu nie powoduje naliczania opłat, wszystko co widzicie wy jako kupujący wygląda kwotowo identycznie jak osoba sprzedająca później widzi w swoim podsumowaniu. Szeroko wykorzystywana za czasów pchlego targu, rekomendowana przez każdego szanującego się Łowcę Gier.
3. Zapłata za towar lub usługi.
Przy wyborze adresu email, na który chcemy wysłać pieniądze pojawia nam się informacja, że ty,
kupujący, nie ponosisz opłaty, ale ponosi ją
sprzedający. Oczywiście może przysługiwać ci ochrona kupujących, ale żeby ją uzyskać trzeba spełnić jeden mały warunek. Dalej.
Jak napisano może przysługiwać ci ochrona kupujących, ale żeby tą ochronę uzyskać musisz wybrać swój adres wysyłkowy, jeżeli tego nie zrobisz, to "ochrona" przepada. W podsumowaniu widzimy też optymistycznie, że zapłacisz tyle ile napisałeś. Jednak jak wspomniano wcześniej, to
sprzedający ponosi koszta tej transakcji.
Widok transakcji w podsumowaniu u kupującego. Opłaty wynoszą 0 zł.
A poniżej widoczna transakcja u sprzedającego. W przypadku wysyłki, jak wyżej, znowu jest minimalna różnica, ponieważ ja nie podawałem danych adresowych (przypadek również taki u odbiorcy będzie poniżej) oraz kwota (w przypadku jak wyżej prowizja zjadła całe 50 groszy. Tutaj było to 80% przelewu. I kwota zmniejsza się wraz ze wzrostem wysyłanych pieniędzy. Ochrona sprzedających przysługuje też z tego względu, że przysługuje ochrona kupujących osobie, która podała adres.
Wynika to z informacji po kliknięciu w"zobacz szczegóły w poprzedniej wersji"
Jeżeli by osoba kupująca nie podała adresu to u sprzedawcy wygląd transakcji byłby tej postaci
A po kliknięciu w szczegóły można byłoby zauważyć, że ochrona sprzedających nie przysługuje ze względu właśnie na brak zarejestrowanego adresu wysyłkowego kupującego.
Dlatego opcja wysyłania pieniędzy jako zapłata za towar jest bardzo nieprzyjazna Łowcom Gier. Drobnica, którą handlujemy jest niewarta naszej "ochrony". Są przypadki całej kwoty skonsumowanej przez PayPal jako prowizja by chronić (mnie i ciebie) kupujących i sprzedających. Przy grze na przykład za 50 groszy. Pozwólcie, że się uśmiechnę

4. Wysyłka z pobraniem pieniędzy z karty kredytowej.
Myślałem, że ten problem jest popularny. Źle myślałem. Niżej znajduje się pierwszy obrazek z transakcji, gdy wybierzemy już kwotę do przesłania. Naszym oczom ukazuje się najgorsza możliwa rzecz. My ponosimy opłatę
I dalej ten sam przykład. Widok u kupującego. Dalej widzimy gorzką opłatę. Ale też interesującą informację jak nasza transakcja zostanie opisana w historii zakupów z użyciem karty kredytowej (zamazany został adres email).
A sprzedający nie będzie widział problemu (wybaczcie screen z telefonu).
Z tego względu, że opłaty ponosi kupujący sprzedający się nie skarżą, a kupujący grają przez łzy. Mało popularny sposób płatności za gry wśród Łowców.
5. Błyskawiczne doładowanie konta.
Jeżeli jest potrzeba szybkiego przelewu to wybieramy "dodaj środki błyskawicznie z Trustly". W przypadku zwykłego przelewu (co dochodzi w jeden, do trzech dni roboczych) chyba muszą zgadzać się imię i nazwisko PayPal-bank, tak samo przy ewentualnej wypłacie trzeba zweryfikować konto bankowe (dlatego niekoniecznie warto trzymać duże pieniądze na PayPal, gdy nie chcemy weryfikować swojego konta internetowego). Jeżeli ktoś niżej jest zdolny dodać coś do tego tematu można dopisać. Jeżeli jednak te informacje nie są niezbędne do szybkiego przelewu to chyba wystarczy, że można przelać pieniądze za pomocą Trustly.
Minus, że nie wszystkie banki obsługują szybkie doładowania konta. Lista na zdjęciach poniżej.
6. PayPal.Me.
Wybaczcie naprzemiennie screeny z telefonu i komputera, ale nie byłem zdolny na szybko uzyskać innego linku PayPal.Me by dyskretnie zweryfikować możliwości i obsługę tego linku. Poniżej są trzy sytuacje, przelew "dla rodziny", jako "zapłata za towar" z podaniem adresu i bez niego. U mnie standardowo jest ustawione żeby wysyłka była do rodziny/przyjaciół, więc wchodzimy w link, wpisujemy kwotę, dodajemy notatkę i kontynuujemy.
Obrazek przedstawiający wpływ kwoty u sprzedającego wygląda jak niżej. Wszystko jest w porządku, cała kwota została dostarczona.
Teraz z zaznaczeniem opcji, że płacimy za towar lub usługę bez podawania adresu (jak każdy pamięta nie dostajemy wtedy możliwości ochrony kupujących oraz nie dostarczamy możliwości ochrony sprzedających sprzedającemu. Wygląda to tak
I screen u sprzedającego.
A teraz z podaniem adresu
Sprzedający widzi to tak
W każdym razie z wysłanych pieniędzy nie doszło nic, ponieważ nie byliśmy zdolni nawet opłacić naszej ochrony. Dlatego odradzam zaznaczanie opcji zapłaty za towar, no chyba, że chcecie usłyszeć od sprzedającego "dostałem informację o przelewie, ale nie dostałem wszystkich pieniędzy. Czy możesz dosłać brakującą kwotę?" I od was (kupujących) znowu zależy, czy się pomylicie i zmarnujecie wszystkie grosiki, czy jednak "zaufacie" sprzedającemu (nie uzyskując ochrony kupujących) na tyle, że wyślecie mu całą kwotę

Dlatego moja rada brzmi nie płacić jak za towar. Zaufać sprzedającemu i nie korzystać właśnie z tej opcjonalnej ochrony kupujących. Bo koszta poniesie ten biedak sprzedający. Możecie podawać ten link osobom, które mogą nie mieć świadomości jak kupować wśród Łowców, ewentualnie jak się zmieści to w automatycznej wiadomości od sprzedającego.