Reputacja użytkowników została przetłumaczona na nowy system. Nowy system umożliwia otrzymanie maksymalnie 1pkt reputacji od jednej osoby w ciągu 24 godzin. Jego podstawowym celem jest ograniczenie pojawiających się masowych nadużyć, przykładowo:
1. Użytkownicy A i B poza Bazarem umawiają się na masową transakcję. Ilość kluczy i cena dogadywana są poza Bazarem. Następnie całość wklepywana jest na Bazar w systemie A wystawia, B od razu rezerwuje. Wszystko celem nabicia punktów dla obu stron, za transakcję, która odbyła się w przeszłości i w innym miejscu.
2. Użytkownicy C i D zmawiają się na wymianę darmowa gra za darmową grę. W obrocie są klucze o zerowej wartości. Cel? Szybkie nabicie 25 pkt repa.
Na nowy system przeliczona została całość reputacji użytkowników (patrząc od początku istnienia Bazaru).
Powody wdrożenia nowego systemu w ten sposób:
1. Skala problemów. Tylko dwaj użytkownicy, w pół godziny czasu potrafili sposobem nr 1. nabić 130 punktów, które trzeba by ręcznie, jeden po drugim unieważniać. W panelu administracyjnym leży ok. 12 zgłoszeń użytkowników, którzy nabijali reputację w sposób podejrzany dla zgłaszającego. Transakcji jest na ten moment 12951. Wyrównanie reputacji userom, którzy naginali zasady byłoby niezwykle trudne i czasochłonne. Nie wspominając o fakcie, że nie każde nadużycie udałoby się wytropić.
2. Reputacja ma 2 aspekty. Pierwszy to benefity z coraz wyższego poziomu. Drugi to budowanie wiarygodności. Własnie ten drugi punkt przeważa. Czy użytkownik, który wklepie po fakcie 130 punktów za masową transakcję z drugim userem jest o 130 punktów wiarygodniejszy dla przyszłych kupujących?
Reputacja została przetłumaczona na nowy system. Niestety część z was straciła zdobyte punkty. Na pewno postrzeganie tej sytuacji będzie się różnić od punktu widzenia. Dla nas było to naprostowanie pewnych nadużyć, które przez ostatnie 2 tygodnie nas mocno trapiły. Kupujący będą pewnie zadowoleni, że poznają wiarygodniejszą wersję reputacji usera, który w komentarzach ma kilka stron historii transakcji z jedną osobą. Liczymy na zrozumienie osób, które straciły punkty - jesteśmy przekonani, że szybko odbudujecie stracony kapitał, pamiętając, że reputacja to nie tylko punkty lansu i benefity droższych ofert, ale PRZEDE WSZYSTKIM wyznacznik waszej uczciwości i drogowskaz dla kupujących, którzy muszą na podstawie tego parametru podjąć decyzję o zaufaniu wam i zapłaceniu za przedmiot w pierwszej kolejności przed otrzymaniem klucza. Bez jakiejkolwiek ochrony, czy gwarancji.
W zliczaniu nowej reputacji pojawił się niestety błąd. Jeżeli mieliście punkty importowane z Pchliego Targu, a wasz kontrahent nie zarejestrował się jeszcze na Bazarze i figuruje w komentarzach jako "Nieznany", to każdy taki "Nieznany" traktowany jest jak jedna i ta sama osoba. Na Pchlim Targu (podobnie jak teraz) nie dało się wystawić jednej osobie więcej niż 1 pkt reputacji dziennie. Całość zaimportowanej reputacji powinnia więc pozostać bez zmian, a niestety w praktyce zaimportowany rep jest niekompletny. Poprawimy ten błąd jeszcze dziś.
Nowy sposób na zliczanie reputacji na Bazarze
- Podziękował: 402 razy
- Podziękowania: 838 razy
Skoro ludzie nabijają po 50-150 repów na godzinę, to co za problem zrobić limit repa na osobę 5 na 24h 
To nie jest duża liczba, a uczciwi nie ucierpią, a ci co szaleli oberwaliby ostro.
Bo na ten moment to wygląda tak, że dostałem karcącą łapę (-40 rep) za to, że wywaliłem na bazar masę kluczy, bo chciałem zdążyć jak najszybciej zebrać brakujące środki na bandla i wszystko zgodnie z zasadami.
Odzyskać pewnie odzyskam stracony rep, ale mimo że strata pozostawia pewien niesmak, to jestem chociaż wdzięczny za to, że wcześniej wystawione gry nie ucierpiały i mają cenę jak przed tą zmianą (mimo że wykracza poza rep).

To nie jest duża liczba, a uczciwi nie ucierpią, a ci co szaleli oberwaliby ostro.
Bo na ten moment to wygląda tak, że dostałem karcącą łapę (-40 rep) za to, że wywaliłem na bazar masę kluczy, bo chciałem zdążyć jak najszybciej zebrać brakujące środki na bandla i wszystko zgodnie z zasadami.
Odzyskać pewnie odzyskam stracony rep, ale mimo że strata pozostawia pewien niesmak, to jestem chociaż wdzięczny za to, że wcześniej wystawione gry nie ucierpiały i mają cenę jak przed tą zmianą (mimo że wykracza poza rep).
- Discord: remike#9022
- Podziękował: 576 razy
- Podziękowania: 261 razy
- Kontakt:
Wszystkie oferty korzystające z benefitów starego systemu nie zostały skorygowane, w myśl zasady, że prawo nie działa wstecz. Dotyczy to maksymalnej ceny, limitu rezerwacji i wystawień.
Oczywiście, że dałoby się ustawić taki limit, ale teraz już chyba trochę za późno. Wielokrotnie pisałem w sugestiach nt. zmiany zliczania, podając wartość 1pkt na 24h od jednej osoby. Dużo częściej pojawiały się prośby aby ten limit był wręcz ostrzejszy (pamiętam np. raz na 72h lub raz na tydzień). Pomysłu 5pkt na 24h nie widziałem wcześniej.
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 2 razy
- Kontakt:
Prawo nie działa wstecz ale tylko wybiórczo widzę bo jeśli chodzi o rep to już nie...remike pisze:Wszystkie oferty korzystające z benefitów starego systemu nie zostały skorygowane, w myśl zasady, że prawo nie działa wstecz. Dotyczy to maksymalnej ceny, limitu rezerwacji i wystawień.Oczywiście, że dałoby się ustawić taki limit, ale teraz już chyba trochę za późno. Wielokrotnie pisałem w sugestiach nt. zmiany zliczania, podając wartość 1pkt na 24h od jednej osoby. Dużo częściej pojawiały się prośby aby ten limit był wręcz ostrzejszy (pamiętam np. raz na 72h lub raz na tydzień). Pomysłu 5pkt na 24h nie widziałem wcześniej.
Remike proponuję przejrzeć temat "Wrażenia z bazaru" bo nie chcę się powtarzać ale czuję że zostałem tu "ukarany" odjęciem reputacji za to że byłem beta testerem i mogłem wystawić oferty wcześniej i kupił je inny beta tester, dzięki temu poleciało mi kilkadziesiąt punktów rep. Sprawiedliwość....
Argumenty administracji rozumiem ale niesmak pozostaje.
- Podziękował: 402 razy
- Podziękowania: 838 razy
Bo to jest pomysł, który wpadł mi do głowy jak już zacząłem używać bazaru i zaczęła się konkretniejsza rozmowa na ten temat, chyba wczoraj.remike pisze:Wszystkie oferty korzystające z benefitów starego systemu nie zostały skorygowane, w myśl zasady, że prawo nie działa wstecz. Dotyczy to maksymalnej ceny, limitu rezerwacji i wystawień.Oczywiście, że dałoby się ustawić taki limit, ale teraz już chyba trochę za późno. Wielokrotnie pisałem w sugestiach nt. zmiany zliczania, podając wartość 1pkt na 24h od jednej osoby. Dużo częściej pojawiały się prośby aby ten limit był wręcz ostrzejszy (pamiętam np. raz na 72h lub raz na tydzień). Pomysłu 5pkt na 24h nie widziałem wcześniej.
Dopóki nie używało się bazaru albo używało bez tej zasady, to tak naprawdę chyba nikt się nie zastanowił, czy 1/1/24 nie będzie za ostre, bo w praktyce nie było tego widać. Pamiętam pomysły o ostrzejszym limicie (nawet nie pamiętam, czy ja czasem też czegoś o tym nie mówiłem

Zresztą, ta zmiana została wprowadzona zbyt gwałtownie, co już widać po niektórych głosach w innym temacie, czy to nie błąd czasem i nawet starzy wyjadacze jak McSnake byli zaskoczeni stratą repa. A kiedy taki wyjadacz, można powiedzieć sól forum, jest czymś takim zaskoczony to znaczy, że chyba nie zostało to ogłoszone odpowiednio czy poddane jakiejś głębszej dyskusji.
Ale pamięć już nie ta, więc mogę się mylić. Tak tylko "głośno" myślę.
- Podziękowania: 0
- Kontakt:
Dzięki za usunięcie mi 10 repa.
Czyli co teraz mam szukać gier kazdej u innego goscia mimo ze poznałem kogoś, na jednej transakcji nie zrobił mnie w konia to zeby przypadkiem nie podpasc to szukam kolejnego. Tak więc NIE, to nie zadziała tak. Skoro kupiłem coś od jednej osoby i osoba ta mnie nie oszukała, a ma wiecej gier na których mi zależy to nie mam potrzeby szukać kogoś innego tylko dlatego, że od tej osoby już nie dostanę punktów repa.
Powiedziałbym, że to wręcz rozwala bezpieczeństwo bo muszę teraz szukać kolejnej osoby, która być może nie ma tak dobrej ceny na daną grę.
Zaczynacie przesadzać. Tak jak cała dyskusja z darmówkami czy grami które gdzieś tam kiedyś wystąpiły za darmo kurcze skoro ja chcę kupić a ktoś chce sprzedać to czemu mi tego bronicie
jestem dorosły mam kasę, za to nie mam czasu na siedzenie 24h i śledzenie co jest a co nie jest w gratisie. Jeśli mnie jakaś gra interesuje i będę na nią nakręcony to pozwólcie mi ją kupić 
Czyli co teraz mam szukać gier kazdej u innego goscia mimo ze poznałem kogoś, na jednej transakcji nie zrobił mnie w konia to zeby przypadkiem nie podpasc to szukam kolejnego. Tak więc NIE, to nie zadziała tak. Skoro kupiłem coś od jednej osoby i osoba ta mnie nie oszukała, a ma wiecej gier na których mi zależy to nie mam potrzeby szukać kogoś innego tylko dlatego, że od tej osoby już nie dostanę punktów repa.
Powiedziałbym, że to wręcz rozwala bezpieczeństwo bo muszę teraz szukać kolejnej osoby, która być może nie ma tak dobrej ceny na daną grę.
Zaczynacie przesadzać. Tak jak cała dyskusja z darmówkami czy grami które gdzieś tam kiedyś wystąpiły za darmo kurcze skoro ja chcę kupić a ktoś chce sprzedać to czemu mi tego bronicie

- Kontakt:
Kupujesz gry dla repa, czy dla klucza. Sprzedajesz gry dla repa, czy dla zarobku? Takie myślenie trochę wypacza w ogóle sens Bzaru. To nie jest konkurs "kto ma więcej punktów", tylko platforma do handlowania grami, w której reputacja jest wyznacznikiem uczciwości.
Przykro mi, że tak to odbierasz. Wkrótce umożliwimy ci ją zdobyć za darmo, gdy tylko zrobimy system giveawayów (siostrzaną stronę dla Bazaru). Po co płacić za coś, co nie ma żadnej wartości? Poza tym, zapewniam cię, że nie nakręcisz się na żadną z zablokowanych gier, bo wszystkie są koszmarne. Dobrych gier nikt nie będzie banował.Robert de Clair pisze: Zaczynacie przesadzać. Tak jak cała dyskusja z darmówkami czy grami które gdzieś tam kiedyś wystąpiły za darmo kurcze skoro ja chcę kupić a ktoś chce sprzedać to czemu mi tego broniciejestem dorosły mam kasę, za to nie mam czasu na siedzenie 24h i śledzenie co jest a co nie jest w gratisie. Jeśli mnie jakaś gra interesuje i będę na nią nakręcony to pozwólcie mi ją kupić
EDIT: zapomniałem dodać, że darmówki zablokowane są tylko na czas trwania giveawaya, po czym można je ponownie wystawić.
- Podziękowania: 0
- Kontakt:
@remike kupuję ale i sprzedaję więc np by móc sprzedać grę o wartości 10zł już musiałem najpierw wcześniej zrobić kilka transakcji a tym samym kładłem duży nacisk na to co i od kogo kupuję.
Skoro kupiłem jeden kluc zod kogoś i mnie nie oszukał to po co miałem szukać kogoś innego. Takie połączenie przyjemnego z pożytecznym ja kupuję grę i jednocześnie zyskuję repa by móc sprzedać za godziwą cenę to na czym mi zbywa.
Mało tego, chciałem kupić the witness i MUSIAŁEM zagrać wbrew zasadom i umawiać się poza bazarem bo wartość tej gry była wyższa niż możliwości osoby która miała dużo repa, ale nie tyle by ją wystawić za satysfakcjonującą ją cenę mimo tego, że ja na tą cene byłem gotów się zgodzić. Czy to w jakiś sposób miało mnie zabezpieczyć?
Może dać możliwość wystawiania po dowolnej cenie ale z ostrzeżeniem "Uważaj ten Pan ma tylko 100 repa więc teoretycznie może wystawiać gry jedynie do kwoty xxzł gra którą zamierzasz kupić jest powyżej tej kwoty miej się na baczności"
Bazar to fajny pomysł dynamicznie się rozwija, cieszę się, że weszły opcje filtrowania posiadanych tytułów przez co zakupoholicy tacy jak ja mogą spokojnie uzupełnić swoją bibliotekę. Nie uważam jednak, że osoby nawet te które "sztucznie" nabiły sobie repa zamierzają to użyć do oszukiwania - po pierwszym negatywie będzie wiadomo czy warto z kimś robić interesy.
BTW poza repem powinno być jeszcze coś w deseń odznaczeń typu 100% co na pierwszy rzut oka "ujawni" bazarowicza bez skazy.
Pozdrawiam.
Skoro kupiłem jeden kluc zod kogoś i mnie nie oszukał to po co miałem szukać kogoś innego. Takie połączenie przyjemnego z pożytecznym ja kupuję grę i jednocześnie zyskuję repa by móc sprzedać za godziwą cenę to na czym mi zbywa.
Mało tego, chciałem kupić the witness i MUSIAŁEM zagrać wbrew zasadom i umawiać się poza bazarem bo wartość tej gry była wyższa niż możliwości osoby która miała dużo repa, ale nie tyle by ją wystawić za satysfakcjonującą ją cenę mimo tego, że ja na tą cene byłem gotów się zgodzić. Czy to w jakiś sposób miało mnie zabezpieczyć?
Może dać możliwość wystawiania po dowolnej cenie ale z ostrzeżeniem "Uważaj ten Pan ma tylko 100 repa więc teoretycznie może wystawiać gry jedynie do kwoty xxzł gra którą zamierzasz kupić jest powyżej tej kwoty miej się na baczności"

Bazar to fajny pomysł dynamicznie się rozwija, cieszę się, że weszły opcje filtrowania posiadanych tytułów przez co zakupoholicy tacy jak ja mogą spokojnie uzupełnić swoją bibliotekę. Nie uważam jednak, że osoby nawet te które "sztucznie" nabiły sobie repa zamierzają to użyć do oszukiwania - po pierwszym negatywie będzie wiadomo czy warto z kimś robić interesy.
BTW poza repem powinno być jeszcze coś w deseń odznaczeń typu 100% co na pierwszy rzut oka "ujawni" bazarowicza bez skazy.
Pozdrawiam.
- Podziękował: 18 razy
- Podziękowania: 18 razy
Gdyby rep był tylko wyznacznikiem uczciwości, to jeszcze (choć więcej znaczy bardziej uczciwy niby, to lepiej więcej). Ale jak sprzedajesz, to aby zarobić. A jak zarobić, jak mało repa ogranicza cenę i liczbę ofert? Także, sam trochę sobie przeczysz...
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowania: 4 razy
- Kontakt:
Od sprzedawania żeby zarobić są inne miejsca. Tutaj ma być możliwość pozbycia się resztek z bundli a nie podstawa działalności gospodarczej.mori pisze:Gdyby rep był tylko wyznacznikiem uczciwości, to jeszcze (choć więcej znaczy bardziej uczciwy niby, to lepiej więcej). Ale jak sprzedajesz, to aby zarobić. A jak zarobić, jak mało repa ogranicza cenę i liczbę ofert? Także, sam trochę sobie przeczysz...
- Podziękował: 31 razy
- Podziękowania: 61 razy
- Kontakt:
Trochę tego repa poleciało, da się odrobić , ale trochę nie fair w stosunku do tych nowych na bazarze co chcieli kupić niedrogo i pozyskać punkty. Wprowadzenie nowych regulacji od dnia dzisiejszego spox, ale regulacja nie powinna działać wstecz (chyba, że dotyczy skrajnych przypadków)
Według mnie teraz będziecie mieć więcej roboty. Na bank masa osób bedzie chciała mieć repa i gry ( bo czemu nie). Ugadają się i bedą zawierac fikcyjne transakcje co 24 godz (lub dłuzsze odstepy). Reasumując uczciwi stracili i wolno beda odzyskiwać repa. Cfaniacy ugadają się i z czasem przegonią (no bo jak im udowodnicie , że klucz w momencie przekazania nie był już zużyty?) Imo nie do końca przemyslana decyzja moim zdaniem.
Jesli to ma mieć ręce i nogi to proponuję wprowadzić 1 rep za każdego niepowtarzalnego kontrahenta, wtedy będzie uczciwie, a bazar nie zostanie zawalony ustawionymi ofertami.
Według mnie teraz będziecie mieć więcej roboty. Na bank masa osób bedzie chciała mieć repa i gry ( bo czemu nie). Ugadają się i bedą zawierac fikcyjne transakcje co 24 godz (lub dłuzsze odstepy). Reasumując uczciwi stracili i wolno beda odzyskiwać repa. Cfaniacy ugadają się i z czasem przegonią (no bo jak im udowodnicie , że klucz w momencie przekazania nie był już zużyty?) Imo nie do końca przemyslana decyzja moim zdaniem.
Jesli to ma mieć ręce i nogi to proponuję wprowadzić 1 rep za każdego niepowtarzalnego kontrahenta, wtedy będzie uczciwie, a bazar nie zostanie zawalony ustawionymi ofertami.
- Podziękował: 47 razy
- Podziękowania: 67 razy
- Kontakt:
Zapytam tak czysto hipotetycznie. Sprzedałem jednej osobie 2 gry w ciągu 10 minut. Pierwsza sprzedaż została oceniona Pozytywem, zaś druga Negatywem, co się stanie z reputacją ? 

Podzielę się doświadczeniem z innej platformy. Otóż podobny problem, jak tu z repem, mieli już dużo wcześniej kłopot na Wykopie. I co? Ano to, że - czytając między wierszami - tam ichniejsza pozycja w rankingu jest dziś wyliczana w skomplikowany sposób, który niełatwo jest odgadnąć. Ma to ten plus, że jak nie wiesz jak działa system, to trudniej jest go eksploatować. Podobnie działają banki - nie mówią na prawo i lewo jak działa ich platforma internetowa, by nie ułatwiać nadużyć.
Jak widać, jestem tutaj zielony jak groszek (a trudno powiedzieć, czy to się zmieni, skoro Bazar mnie nie chce), więc temat repów jest mi gruntownie obojętny, więc może spróbuję możliwie bezstronnie zsyntetyzować powyższe propozycje, z domieszką własnej.
Otóż, co się może składać tu na reputację? Najprościej to bym powiedział, że dobrym prognostykiem byłoby uzyskanie rekomendacji od możliwie wiarygodnych użytkowników, w możliwie dużej masie. Stąd ja bym ten pomysł na traktowanie repa jak waluty wystrzelił w powietrze (by wykluczyć parcie na jego zdobywanie u ludzi, którzy liczą na coś namacalnego w zamian za niego - zawsze to trochę problemu mniej). Ale, że jak ktoś już punkty wymyślił to na ogół jest do nich przywiązany
, to może zaproponuję skomplikowany sposób liczenia:
Wprowadzamy statystyki:
a) "liczba kontrahentów",
b) "liczba transakcji",
c) "średnia transakcji w przeliczeniu na kontrahenta",
d) "% zadowolonych kontrahentów,
+
e) średnia ilość transakcji u wszystkich kontrahentów (zliczane wszystkie ich transakcje - nie tylko te z nami; jeśli handlowaliśmy z 10 osobami, którzy w sumie zrobili 50 transakcji [w tym - z nami], to średnio wychodzi, że każdy z nich zrobił po 5 transakcji).
f) uśredniony poziom zadowolenia z transakcji u kontrahentów (-> suma % zadowolenia posiadanych przez wszystkich kontrahentów podzielona przez ich liczbę).
No i teraz trzeba by zmajstrować jakiś wzorek, w zależności od tego co uznamy za statystykę istotniejszą od pozostałych. Mogę nad takim pomyśleć, ale nawet jeśli już, to napisanie go tutaj od razu by go spaliło, skoro ma być zachowany w tajemnicy
Mogę za to napisać trochę o paradygmacie:
- ci, co umawiają się na szybkie, fikcyjne transakcje, by podbić statystykę, będą mieli małe "c)". Będą sobie również dawać pozytywne noty za transakcję, więc "f)" będzie tutaj pomagało ich wyłowić; grający fair sprzedawcy (można się spodziewać) będą mieli target nieco bardziej rozproszony.
- pozostaje rozpatrzyć kwestię zadowolonych klientów, którzy wracają po więcej - z tego też względu ja bym zostawił system, że ocenia się (i zlicza) indywidualnie każdą transakcję, a jedynie pozostałymi wskaźnikami balansował jego wpływ tak, aby samo "nabijanie" pozytywów nie było czynnikiem dominującym/decydującym w całościowej reputacji.
Podsumowując, w moim przekonaniu dobry system powinien uwzględniać: jakość kontrahentów, ich ilość - oraz jakość (oceny) i ilość transakcji danej osoby.
Jak widać, jestem tutaj zielony jak groszek (a trudno powiedzieć, czy to się zmieni, skoro Bazar mnie nie chce), więc temat repów jest mi gruntownie obojętny, więc może spróbuję możliwie bezstronnie zsyntetyzować powyższe propozycje, z domieszką własnej.
Otóż, co się może składać tu na reputację? Najprościej to bym powiedział, że dobrym prognostykiem byłoby uzyskanie rekomendacji od możliwie wiarygodnych użytkowników, w możliwie dużej masie. Stąd ja bym ten pomysł na traktowanie repa jak waluty wystrzelił w powietrze (by wykluczyć parcie na jego zdobywanie u ludzi, którzy liczą na coś namacalnego w zamian za niego - zawsze to trochę problemu mniej). Ale, że jak ktoś już punkty wymyślił to na ogół jest do nich przywiązany

Wprowadzamy statystyki:
a) "liczba kontrahentów",
b) "liczba transakcji",
c) "średnia transakcji w przeliczeniu na kontrahenta",
d) "% zadowolonych kontrahentów,
+
e) średnia ilość transakcji u wszystkich kontrahentów (zliczane wszystkie ich transakcje - nie tylko te z nami; jeśli handlowaliśmy z 10 osobami, którzy w sumie zrobili 50 transakcji [w tym - z nami], to średnio wychodzi, że każdy z nich zrobił po 5 transakcji).
f) uśredniony poziom zadowolenia z transakcji u kontrahentów (-> suma % zadowolenia posiadanych przez wszystkich kontrahentów podzielona przez ich liczbę).
No i teraz trzeba by zmajstrować jakiś wzorek, w zależności od tego co uznamy za statystykę istotniejszą od pozostałych. Mogę nad takim pomyśleć, ale nawet jeśli już, to napisanie go tutaj od razu by go spaliło, skoro ma być zachowany w tajemnicy

Mogę za to napisać trochę o paradygmacie:
- ci, co umawiają się na szybkie, fikcyjne transakcje, by podbić statystykę, będą mieli małe "c)". Będą sobie również dawać pozytywne noty za transakcję, więc "f)" będzie tutaj pomagało ich wyłowić; grający fair sprzedawcy (można się spodziewać) będą mieli target nieco bardziej rozproszony.
- pozostaje rozpatrzyć kwestię zadowolonych klientów, którzy wracają po więcej - z tego też względu ja bym zostawił system, że ocenia się (i zlicza) indywidualnie każdą transakcję, a jedynie pozostałymi wskaźnikami balansował jego wpływ tak, aby samo "nabijanie" pozytywów nie było czynnikiem dominującym/decydującym w całościowej reputacji.
Podsumowując, w moim przekonaniu dobry system powinien uwzględniać: jakość kontrahentów, ich ilość - oraz jakość (oceny) i ilość transakcji danej osoby.
Sprzedałem około 20 gier w paczce. Dzień przed wprowadzeniem regulaminu miałem 49 punktów i jedną transakcję w trakcie. Miałem jedną grę na sprzedaż za ponad 15zł, więc czekałem do 50 punktów, żeby wystawić ją za 20zł. Dziś w dniu gdy miałem ją wystawić odjęto mi rep z transakcji, które naprawdę zaszły i mogę wystawić za max 10zł.
Ktoś mi zaufał i przelał 40zł za 20 tranakcji - to 2zł/szt, ale dla mnie bardzo wygodnie pozbyć się tego hurtem
Czy to, że od jednej osoby jednego dnia otrzymałem 40zł i wysłałem 20 ważnych kluczy nie świadczy o tym, że zasługuję na większą reputację?
Karzecie kilku idiotów nabijających rep, ale po tyłku dostaje każdy
Ktoś mi zaufał i przelał 40zł za 20 tranakcji - to 2zł/szt, ale dla mnie bardzo wygodnie pozbyć się tego hurtem
Czy to, że od jednej osoby jednego dnia otrzymałem 40zł i wysłałem 20 ważnych kluczy nie świadczy o tym, że zasługuję na większą reputację?
Karzecie kilku idiotów nabijających rep, ale po tyłku dostaje każdy
- Podziękował: 4 razy
- Podziękowania: 41 razy
- Kontakt:
Jest kilku użytkowników "nabijających", bo bazar dopiero raczkuje. Jak wypali i będzie mieć chociaż ćwierć użytkowników łowców (czyli ok 7k osób), wtedy ręczne sprawdzanie transakcji w celu wyłapania oszukujących będzie niemożliwe, chociażby ze względu na ilość zgłoszeń do rozpatrzenia dla moderatorów-wolontariuszy. I zaczęłyby się wtedy wielkie problemy.
Teraz bazar działa w zasadzie tak samo jak pchli, tam też można było kupić kilkanaście / kilkadziesiąt gier na raz i dostać jeden punkt reputacji. Więc wg mnie ok, jak moderacja miałaby traktować sprzedaż 20 x 0,5 zł / 20 x 10 zł? Które transakcje są "lepsiejsze" i zasługują na więcej reputacji? Może w ogóle wprowadzić jakieś mnożniki od jakości i wartości gier? Przecież nie ma tego jak sprawdzić. Itp itd.
Remike musi jakoś wyśrodkować swobodny i łatwy sposób na pozbycie się dubli z bundli i ryzyko, że (w razie sukcesu) na bazar rzucą się sprzedawcy z innych platform, bo tutaj nie ma opłat. Coś za coś ;P
Teraz bazar działa w zasadzie tak samo jak pchli, tam też można było kupić kilkanaście / kilkadziesiąt gier na raz i dostać jeden punkt reputacji. Więc wg mnie ok, jak moderacja miałaby traktować sprzedaż 20 x 0,5 zł / 20 x 10 zł? Które transakcje są "lepsiejsze" i zasługują na więcej reputacji? Może w ogóle wprowadzić jakieś mnożniki od jakości i wartości gier? Przecież nie ma tego jak sprawdzić. Itp itd.
Remike musi jakoś wyśrodkować swobodny i łatwy sposób na pozbycie się dubli z bundli i ryzyko, że (w razie sukcesu) na bazar rzucą się sprzedawcy z innych platform, bo tutaj nie ma opłat. Coś za coś ;P
- Podziękowania: 2 razy
- Kontakt:
Przeniesienie reputacji z forum na bazar jest ze tak powiem o kant *zady* rozbic. Dlaczego?
Otoz, dawno temu kiedy zaczynalem swoja kariere na forum. Nie majac za bardzo pojecia o bundlach i innych aspektach wymiany. Zapytalem o klucz do hurtworld, ktory byl akurat na humble bundle. Zaoferowalem zakup lub wymiane za inne klucze, ktore akurat mialem. Czy to z jakimis darmowkami czy wlasnie z HB. No i trafilo sie paru idiotow z niejakim ryszardochucki bodajze na czele ktorzy dla jaj glupio komentowali i srali minusami, bo nowy, bo glupi, bo zamiast wytlumaczyc, to lepiej sobie jaja porobic. Takie to przeciez Polskie....
No i teraz jak przyszedl bazar to nagle cale to gowno zlecialo mi na leb i startuje z -15 reputacji. Skutek? Ludzie od ktorych chce cos kupic od razu traktuja mnie jak jakiegos glupka i trolla... Zaraz zaczyna sie kolejne chamstwo i posadzenia o oszustwa.... na 50 groszy? Serio...
Prosze remike. Po raz kolejny. Pisalem na forum, pisalem PM, pisze teraz. Jezeli moglbys cos z tym zrobic to zdejmij mi te durne ujemne punkty. I pomyslcie o takich uzytkownikach jak ja....
Otoz, dawno temu kiedy zaczynalem swoja kariere na forum. Nie majac za bardzo pojecia o bundlach i innych aspektach wymiany. Zapytalem o klucz do hurtworld, ktory byl akurat na humble bundle. Zaoferowalem zakup lub wymiane za inne klucze, ktore akurat mialem. Czy to z jakimis darmowkami czy wlasnie z HB. No i trafilo sie paru idiotow z niejakim ryszardochucki bodajze na czele ktorzy dla jaj glupio komentowali i srali minusami, bo nowy, bo glupi, bo zamiast wytlumaczyc, to lepiej sobie jaja porobic. Takie to przeciez Polskie....
No i teraz jak przyszedl bazar to nagle cale to gowno zlecialo mi na leb i startuje z -15 reputacji. Skutek? Ludzie od ktorych chce cos kupic od razu traktuja mnie jak jakiegos glupka i trolla... Zaraz zaczyna sie kolejne chamstwo i posadzenia o oszustwa.... na 50 groszy? Serio...
Prosze remike. Po raz kolejny. Pisalem na forum, pisalem PM, pisze teraz. Jezeli moglbys cos z tym zrobic to zdejmij mi te durne ujemne punkty. I pomyslcie o takich uzytkownikach jak ja....
- Ci użytkownicy podziękowali bukiash za ten post:
- warhameron
- Kontakt:
Pomogłem. Powodzenia na Bazarku.bukiash pisze: Przeniesienie reputacji z forum na bazar jest ze tak powiem o kant *zady* rozbic. Dlaczego?