Steam - temat ogólny

Okazyjne ceny gier na PC z dystrybucji elektronicznej. Klucze Steam, GOG, Origin, Uplay itd
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 21 razy
Podziękowania: 132 razy
Kontakt:

kamil_999666 pisze: 28 mar 2023, o 14:36 Tyle że w przypadku XP i tak były pudełka więc nikogo nie obchodziło, że program do ściągania gry pod winxp nie działa na xp, bo i tak w głównej mierze gra pudełkowa. Natomiast gra wyłącznie cyfrowa działająca dobrze na wind7 i wieszająca się na 10, przestanie być grywalna całkowicie tylko dla tego, że program do jej pobrania nie działa na win7.
Które gry Steam działające na Win7 nie działają na Win10?

To nie jest wina Steam, że wydawcy nie wydają gier DRM free, a raczej wpierw powinno się napisać- że klienci porzucają/porzucili (zależne od platformy) kupowanie klasycznej dystrybucji, co jest pod wieloma względami nieopłacalne, uciążliwe i pozbawione sensu gdy duża częśc danych i tak musi być ściągnięta i kod na płycie jest niekompletny i przestarzały i wymagane są patche by gra mogła funkcjonowac ponieważ albo jest skopana i kod na płycie wymaga łatek, albo uaktualnienia są wymagane ze względu na funkcjonalnośc online.
To co jest na płycie, w praktyce, ma znikomą wartość (może poza ludźmi na internecie komórkowym z limitami?) w czasach wydawania skopanych gier wymagających wielu uaktualnień. Nawet gry na poziomie AAA. Nie wyobrażam sobie kupowania gry na... ilu, 11x DVD? I jak wyjdzie patch to co, wysyłanie Pocztexem do wydawcy, by przetłoczył płyty z nową wersją?

GoG funkcjonuje i instalatory offline afaik wspierają kilka wersji Windows wstecz. Nie za bardzo wiem jaki konkretnie jest zarzut w kierunku Steam. Porzucanie starych Windowsów przez silniki gier, same tytuły, aplikacje, wtyczki itd. jest obecne od dekad. Tak jak skończyło się wsparcie dla XP tak kończy się dla 7 i tak za ileś lat skończy się dla 10.

Ile lat mieli by wspierać, jeśli 15 jest za mało? 20, 25? Jak to miało by wyglądać w sytuacji gdy kluczowe komponenty za którymi stoi Microsoft i Google porzucają stare architektury.
Ci użytkownicy podziękowali Gottwald za ten post (w sumie 5):
ChristophxardasTyranneiHardkorMaikeru
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 20 razy
Podziękowania: 67 razy
Kontakt:

Wiesz, to jest narzekanie połowy promila wszystkich użytkowników (wg statystyk Steama niewspierane systemy używa niespełna 2% użytkowników). Ja w pracy też ostatnio musiałem przenosić się na nowszą wersję SQL-a, bo producent oprogramowania przestał wspierać moją dotychczasową. I co, też powinienem wygrażać palcem, że przecież powinno mi zawsze to działać na wersji x, z Windowsem Y? Steam informuje o tym z wyprzedzeniem, więc każdy ma czas się przygotować. A niezadowolony zawsze ktoś się znajdzie.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

MerlinPL pisze: 29 mar 2023, o 07:52 Szykują się grube pozwy. Skarga do UOKiK też by była dobra.
Bardzo grube! Wieczorami jak ucicha ruch i się uchyla okno to słychać na osiedlu rozgrzane do czerowności maszyny do pisania. Podobno szatan GabeN planuje sprzedac kolekcję noży, by pokryć nadchodzace koszty sądowe :gwizdany:
Polecam lekturę regulaminu Steam. I w przypadku jakiegoś szoku- zaznajomienie się z ofertą Good Old Games. Super firma i świetne praktyki biznesowe.
MerlinPL pisze: 29 mar 2023, o 07:52 Co mnie obchodzi że jakiś system czy program nie jest wspierany?
Przecież nie musi Cię obchodzić. Ani Microsoft ani Steam też nie pyta o zdanie. Ani żadna inna firma na planecie, jak kończy się wsparcie dla producnta na zamienne akcesoria do odkurzacza, IKEI na zapasowe gumowe uszczelki do słoików, czy czegokolwiek innego co jest wycofane z rynku i/lub martwe.
MerlinPL pisze: 29 mar 2023, o 07:52 Mam W7, działa na nim Steam, i nie widzę powodu aby przestał działać.
NIe obraź się, ale co to ma do rzeczy? Czytałeś komunikat? Wymogi bezpieczeństwa uniemożliwiają dalsze działanie klienta na Windowsie 7 i 8. NIkt nie oświadczył, że te systemy nie są w stanie uruchmaiać i obsługiwać tego tpyu aplikacji. Jeśli nie jesteś inżynierem IT i jeśli nie wiesz jak wygląda to od kuchni to pewnie nie wiesz, co jest logiczne i zrozumiałe, ale niczego to niestety nie zmienia.
MerlinPL pisze: 29 mar 2023, o 07:52 Mam smartfona na androidzie 4,4 i nikt mi usług głosowych czy sms z tego powodu nie blokuje.
A ja mam 12-letnią kawiarkę i nikt mi ziaren kawy nie kradnie. Ummm, ok?
A czy korzystanie z sieci komórkowej operatora wymaga kooperacji z wtyczkami od Google i czy telefon komórkowy działa w środowisku Windows w którym od lat nie wydaje się łatek bezpieczeństwa?
MerlinPL pisze: 29 mar 2023, o 07:52 To tak jakbym miał 20 letni w pełni sprawny samochód, przyszedł urzędnik i założył kłódką na kierownicę mówiąc że ją zdejmie jak tylko wymię silnik na nowy.
Nie, to nie 'tak'. Naprawdę nie widzę celu i morału z wymyślania tych porównań. Wytłumaczenie jest czarno na białym, co ma Chromium do dużego Fiata na rany Chrystusa?
MerlinPL pisze: 29 mar 2023, o 07:52 Przecież sobie Valve może nadal rozwijać Steama w oparciu o nowsze technologie, a dodatkowo pozostawia obecną wersję klienta dla użytkowników W7.
Czy Valve może oferować kilka osobnych klientów Steam? Z wierzchu wygląda to na kosztowną i skomplikowaną operację która będzie mocno irytująca dla wszystkich po biznesowej stronie, działających w tym ekosystemie.
Może? Może, kto wie. Nic nie stoi na przeszkodzie napisania listu do Valve z taką prośbą. W praktyce tworzenie alternatywnych ekosystemów dla OSów porzuconych przez Microsoft, gdzie użytkownicy to 1,8% bazy nie wygląda na super atrakcyjne biznesowe posunięcie.
Ci użytkownicy podziękowali Gottwald za ten post (w sumie 10):
KadajHaazheelpstTyranneizuku7EdmundBAkubiczHardkorMaikeruK@NE
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 185 razy
Podziękowania: 109 razy
Kontakt:

Ja do tej pory nie mogę podarować MS że nie wspierają i nie rozwijają już już win 3.11 :P
Ci użytkownicy podziękowali joshep666 za ten post (w sumie 9):
xardasNileKadajpstHardkoreldawido159MaikeruJAROMIR [PL]spamslovic
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 20 razy
Podziękowania: 67 razy
Kontakt:

Gottwald pisze: 29 mar 2023, o 14:31 Przecież nie musi Cię obchodzić. Ani Microsoft ani Steam też nie pyta o zdanie. Ani żadna inna firma na planecie, jak kończy się wsparcie dla producnta na zamienne akcesoria do odkurzacza, IKEI na zapasowe gumowe uszczelki do słoików, czy czegokolwiek innego co jest wycofane z rynku i/lub martwe.
Ostatnio włączyłem kilkuletni tablet Samsunga od żony - w zasadzie może służyć jedynie jako przycisk do papieru, żadna z popularniejszych aplikacji na nim już się nie zainstaluje - a to zbyt stary Android, a to urządzenie niewspierane. Chyba będzie gruby pozew :P
Ci użytkownicy podziękowali Christoph za ten post (w sumie 5):
xardaspstHardkorMaikeruTheLastJedi
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Christoph pisze: 29 mar 2023, o 14:37
Coo?! Firma Google coś porzuciła? Oj panie kierowniczku...
Obrazek

Jak już gdzieś raz wspomniałem - z tego 1,8% użytkowników część to ludzie którzy nie mają specjalnych obiekcji ale nie mieli powodu do zmiany, część to osoby którym się nie chce ale uaktualnią system na zasadzie 'niech im będzie', część to pewnie osoby.. umm, ubogie... które kupują gry? A przynajmiej mają PC do grania? I nie mają pieniędzy na spiracenie Windy? Anyway...
część to osoby które mają drobne ale uzasadnione obiekcje i z niezadowoleniem ale to zrobią, cześć to osoby które nie grają (prawie) w ogóle ale mają klienta zainstalowanego z sentymenu albo braku powodu odinstalowania, jeśli nie ma go w autostarcie.
Cześć to ofc zagorzali przeciwnicy W10. Widziałem kogoś komentarz pod newsem, że W10 i 11 to 'gówno'. Małego Ziutka chyba na świecie nie było jak wychodziła Vista, nie mówiąc o Millenium Ediiton. Co za Everest niewiedzy i ignorancji.
Przy intensywnym użytkowaniu W98 to nawet ze sporą ostrożnością i troską człowiek ledwo dawał radę korzystać z PC 6-9mscy bez reinstalacji Windowsa. W10 mam jeden i ten sam, z braku powodu de reinstalacji i tego, że SSD nie padają jak dyski talerzowe, jak to było w latach '90.

Nowe Windowsy, jak każde mają swoje problemy, ale jakość jest bez porównania z wszystkim z czym miałem do czynienia od W95, nawet w wersjach SE i z service packami. Sam siedzę na W10 od 2-3 lat i ciężko na cokolwiek narzekać- kwestie aktualizacji nie są problemem w ogóle.
Poza tym? Mam zainstalowany 'StartIsBack' z sentymenu za starym Menu Start. I tyle. Tak samo jak mam sentyment do GUI w Win7, który mi bardaziej odpowiada od zbyt ascentycznego i nowoczesnego designu w W10.

Super jakby systemy operacyjne mogły być rozwijane w nieskończoność a nie porzucane.
Jak ktoś ma biznesowo realne rozwiązanie jak to osiągniąć, to gorąco polecam poinformować o tym odpowiednie osoby:
https://support.microsoft.com/contactus
Społeczność, nie tylko graczy, będzie wdzięczna.
Ci użytkownicy podziękowali Gottwald za ten post:
Hardkor
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 3 razy
Podziękowania: 11 razy

Jest jedno rozwiązanie w styczniu 2024 jak steam nie będzie już działał na win7, to sprzedać konto steam i tyle... Z drugiej strony nie widzę problemu, że steam powie ze nie może zainstalować jakich tam *klikklak*, a będzie działał. Trzeba mu jakoś wyłączyć aktualizacje i tyle.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 85 razy
Podziękowania: 160 razy
Kontakt:

Nie mam zamiaru prowadzić dyskusji z ludźmi którzy nie rozumieją kilku zdań po polsku.
Co jest trudnego w zrozumieniu: system działa, steam na nim działa, gry działają więc dlaczego ma się to zmienić?
Pier. coś o jakimś bezpieczeństwie co najmniej jakbyście na swoich domowych komputerach mieli tajemnice NASA. Większość posiadaczy W10 nie chciało go z prostego powodu: wymuszone aktualizacje.
Gdyby nie fakt że W10 dawali za darmo to nadal byście siedzieli na W7 bo i na wuj zmieniać coś co działa.
Od czasów W98 nie robiłem żadnych aktualizacji systemu, a sam system zmieniałem tylko wtedy gdy również bez powodu Microsoft nie udostępniał nowego directx.
Dostaliście zaproszenie do bety nowego uplaya? Jeśli nie to trzymajcie się ramy bo się posracie jak zobaczycie co równie "inteligentni" ludzie jak ci od Valve nawymyślali.
Christoph pisze: 29 mar 2023, o 14:22 Ja w pracy też ostatnio musiałem przenosić się na nowszą wersję SQL-a, bo producent oprogramowania przestał wspierać moją dotychczasową.
"Musiałeś". Pistolet do głowy ci przecież przystawili.
Gottwald pisze: 29 mar 2023, o 14:31 Czy Valve może oferować kilka osobnych klientów Steam? Z wierzchu wygląda to na kosztowną i skomplikowaną operację która będzie mocno irytująca dla wszystkich po biznesowej stronie,
ROTFL. Masz działający pod W7 build Steama na dzień 29 marca 2023? I dziękuje. To jest ostatnia wersja dla W7. Masz W7 to jej używasz. Masz W10 to ci się będzie aktualizować do nowszej.
ZERO JAKICHKOLWIEK KOSZTÓW!
Był kiedyś taki komunikator aqq. Długo go używałem ale potem chcieli kasę. Więc wyłączyłem aktualizację i przez następne lata używałem starej wersji. Nie miała nowości z nowszych wersji ale mi to nie było potrzebne bo to co mało działać czyli obsługa gg działało.
Christoph pisze: 29 mar 2023, o 14:37 Ostatnio włączyłem kilkuletni tablet Samsunga od żony - w zasadzie może służyć jedynie jako przycisk do papieru, żadna z popularniejszych aplikacji na nim już się nie zainstaluje - a to zbyt stary Android, a to urządzenie niewspierane.
Pretensje kieruj do Samsunga że zamiast wspierać swój produkt ma cię za dojną krowę, krówka teraz grzecznie pójdzie do sklepu i kupi co roku nowy tablet z nowym adroidem.
Albo sobie kupi zrootowanego chińczyka i będzie instalować co chce tylko że nie poprzez google play.
I nagle szok: apka która rzekomo wymaga androida 10, bez problemu działa też na np. androidzie 6.
Aktualnie używam sobie takiego tabletu na androidzie 5. Przeglądarka internetu działa, odtwarzacz filmów działa. Nawet gg działa.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 527 razy
Podziękowania: 156 razy
Kontakt:

Ale o tym, że w pewnym momencie dokonano zmian w transporcie gg dla AQQ i MUSIAŁEŚ z niego zrezygnować, bo gg przestało działać to już nie byłeś łaskawy napisać? No nie, bo to przecież nie wspiera Twojej retoryki. Strasznie wybiórczy jesteś w przedstawianiu faktów i sporo półprawd ma niby potwierdzać Twoje zdanie. Słabo, słabo.
Oczywiście, że czasem MUSIMY dokonać jakichś zmian, których wolelibyśmy uniknąć. Musimy. Przykład z SQLem kolegi był bardzo dobry, ale sprowadziłeś go do rangi typu "przecież mogłeś zrezygnować z programu - no albo zwolnić się z pracy, to też wyjście".
Strasznie się towarzystwo na Łowcach zrobiło 'nieprzejednane'. Nie dopuszczacie do siebie argumentów z zewnątrz ani to, że ktoś ma swoje zdanie na ten temat. Po co te wypociny. Gruby postanowił - gruby zrobi. Pozwij go, jak zapowiedziałeś. Kiedyś na pogrzeby zamawiano płaczki. Z chęcią będę pierwszym nowoczesnym śmieszkiem na rozprawie sądowej z Twoim udziałem.
Gdyby nie fakt że W10 dawali za darmo to nadal byście siedzieli na W7 bo i na wuj zmieniać coś co działa.
:lol: Oczywiście, że tak! Przecież skoro tak napisałeś, to tak musi być :lol:
Jestem #TeamGruby. W7 do lamusa. Jak coś nie działa, to kombinować emulatory albo radzić sobie inaczej :macha:
Ci użytkownicy podziękowali Quoyque za ten post (w sumie 6):
NileHardkorGThoroKaTsuMaRuMaikeruTyrannei
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 185 razy
Podziękowania: 109 razy
Kontakt:

Jakby co to pierwszy zaklepuję konto steam MerlinPL jak będzie sprzedawał ;)
Ci użytkownicy podziękowali joshep666 za ten post (w sumie 2):
NileMaikeru
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 244 razy
Podziękowania: 231 razy

Quoyque pisze: 29 mar 2023, o 21:48 Przykład z SQLem kolegi był bardzo dobry, ale sprowadziłeś go do rangi typu "przecież mogłeś zrezygnować z programu - no albo zwolnić się z pracy, to też wyjście".
Powiem jedno - mdli mnie od ludzi, którzy wypowiadają się w kwestiach o których nie mają zupełnie pojęcia. Przykład kolegi z SQLem nie jest dobry, bo czym innym są warunki umowy w obrocie pomiędzy przedsiębiorcami a czym innym w obrocie konsumenckim. I z 100% pewnością mogę powiedzieć, że firma kolegi podpisała taką umowę z dostawcą softu, że brak tej aktualizacji byłby naruszeniem warunków umownych i doprowadziłby do niekorzystnych skutków np. w postaci braku odpowiedzialności odszkodowawczej albo wyłączonej gwarancji/supportu. Ergo - firma kolegi w momencie podpisywania umowy, zaakceptowała te upgrade'y. Natomiast Merlin kupując grę na steam miał w wymaganiach W7 i nadal chce grać na W7, bo nie zobowiązał się do upgrade'u. Więc porównanie jest kompletnie od czapy - tak samo jakby porównywać motocykl do roweru - zarówno jedno jak i drugie ma dwa koła i służy do podróżowania. I na tym podobieństwa się kończą.
Quoyque pisze: 29 mar 2023, o 21:48 Nie dopuszczacie do siebie argumentów z zewnątrz ani to, że ktoś ma swoje zdanie na ten temat. Po co te wypociny. Gruby postanowił - gruby zrobi.
Jestem #TeamGruby. W7 do lamusa. Jak coś nie działa, to kombinować emulatory albo radzić sobie inaczej :macha:
No i to jest właśnie problem z taką postawą jaką reprezentujesz. Zero argumentów a twoim jedynym zdaniem w całej sprawie jest "Gruby ma rację,". Zadam pytanie - gdzie byłeś ze swoimi mądrościami jak 2k aktualizowało launcher, skutkiem czego przestał działać Bioshock na Steam Decku? Pisałeś wtedy te racjonalne mądrości o tym, że przecież nikt nie gwarantował działania gry na Linuxie a w szczególności na SD? Pisałeś o urokach emulacji, działaniu compatibility layer, o tym żeby ludzie sobie "kombinowali albo radzili inaczej"? Nie. No więc po co teraz wyjeżdżasz z czymś takim? Ludzie sobie poradzą a patrząc, że nowe gry wymagają DX12, to większość i tak w najbliższym czasie porzuci W7/8.

Kolejny raz jest tak, że najwięcej w sprawie mają do powiedzenia ci których to zupełnie nie dotyczy, ale przy okazji chcą sobie ego połechtać. Przykre to.
Ci użytkownicy podziękowali StonRoc za ten post:
Gaberus
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 85 razy
Podziękowania: 160 razy
Kontakt:

Quoyque pisze: 29 mar 2023, o 21:48 Ale o tym, że w pewnym momencie dokonano zmian w transporcie gg dla AQQ i MUSIAŁEŚ z niego zrezygnować, bo gg przestało działać to już nie byłeś łaskawy napisać? No nie, bo to przecież nie wspiera Twojej retoryki.
Ty też nie mówisz całej prawdy.
Tak, po prawie dwóch latach coś się zmieniło w protokole gg i autor aqq nie chciał udostępnić tej poprawki do starej darmowej wersji. Gdyby nie to to aqq miałby do dzisiaj. Ale skoro tak to od tego czasu mam pidgina.
Pytanie co to ma do rzeczy skoro zmiana zaszła w gg a nie w aqq.
StonRoc pisze: 29 mar 2023, o 22:38 Natomiast Merlin kupując grę na steam miał w wymaganiach W7 i nadal chce grać na W7, bo nie zobowiązał się do upgrade'u.
O tym właśnie cały czas mówię. Jeśli ktoś nadal jest na W7 i gra na W7 tzn. że mu to pasuje i nie widzi potrzeby w przejściu na W10 bo co tak naprawdę Kowalskiemu daje W10?
Ma ktoś jakieś informacje co oprócz dx12 daje W10?
Bo ja nie widzę żadnej różnicy pomiędzy XP, Vistą, 7, 8 a 10.
Do tego oczywiście mam classic shella więc moja 10 wygląda jak Win98. Żadnych kafelków, klasyczny pasek, pasek szybkiego uruchamiania. A 99% operacji wykonuje w Unreal Commanderze więc w zasadzie to jakbym żył w czasach Norton Commandera.
Miałem też w planach zakup jakiegoś lapka do match3 i hogów i teraz co? Valve twierdzi że sobie nie pogram bo system jest za stary?

I dlatego powtórzę: skoro mogłem dwa lata używać "przeterminowanego" aqq to równie dobrze ktoś może używać Steama bez aktualizacji bo przecież jego podstawowa funkcja czyli "pobierz grę" na W7 w dniu dzisiejszym działa.
Ostatnio zmieniony 29 mar 2023, o 23:39 przez MerlinPL, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 3 razy
Podziękowania: 11 razy

joshep666 pisze: 29 mar 2023, o 21:56 Jakby co to pierwszy zaklepuję konto steam MerlinPL jak będzie sprzedawał ;)
Ja będe tez sprzedawał.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 0
Podziękowania: 28 razy
Kontakt:

Wydaje mi się, że rozmywamy się z sednem problemu: towar cyfrowy (jako "usługa") pozwala unikać wszelakiej odpowiedzialności, bo zawsze można wymusić nowy "lepszy" regulamin na kliencie.

Z osobistych doświadczeń, gdy Firefly restaurowało stare twierdze (Steam Edition) to powyrzucali właścicielom kolekcji starsze wersje. Napisałem do supportu, ale do dzisiaj nie dostałem odpowiedzi.

Druga sytuacja: od kilka lat temu mnie naszło, żeby mieć ulubione gry na przenośnym dysku. Wiadomo wersje gogowe, pomyślałem, że warto by ściągnąć paragony i więcej nie musiałbym tego ruszać. (Może bym nagrał na dvd (na własny użytek) i byłoby wiadomo, że nie pirat.)
Niestety dowody transakcji na gogu, to pliki html, które muszą doczytać dane z neta, żeby jakkolwiek wyglądały. Dodatkowo jedyna unikalność dowodu transakcji to krótkie randomowe id. Tu też napisałem do supportu (że byłoby fajnie jakby trochę to poprawili dla użytku offline) i tu też nie dostałem odpowiedzi.

Niestety, ale jestem leniwy i nie chciało ciągnąć mi się tego dalej. Pewnie jest więcej takich baboli.
Edit: Machnąłem się, DK ma język polski.
Ci użytkownicy podziękowali ShFil za ten post:
Gaberus
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Czy jest już gdzieś ta lista gier Steam które działają na Win7 i przestają na Win10?

ShFil pisze: 29 mar 2023, o 23:07 Wydaje mi się, że rozmywamy się z sednem problemu: towar cyfrowy (jako "usługa") pozwala unikać wszelakiej odpowiedzialności, bo zawsze można wymusić nowy "lepszy" regulamin na kliencie.
Usługi cyfrowe nie pozwalają 'unikać odpowiedzialności' za nic. Co to właściwie znaczy? Firmy funkcjonują w ramach prawa krajowego jak i międzynarodowego i nieprzymuszone korzystanie z ich usług istnieje ze świadomością akceptacji zapisów regulaminu świadczenia usług. To że może się on zmieniać samo w sobie nie jest ani złe ani dobre i nie ma jakiegokolwiek przymuszenia do akceptacji nowych zapisów, można zaprzestać koszystania z usług.
Klienci mają pełne prawo wywierać presję na firmy, zmierzającą do zaniechania lub wprowadzenia konkretnych zmian. Mając na uwadze fakt, że te systemy zostały porzuczone przez producenta i nikt nie protestował bo to normalna praktyka od kilku dekad i że na Steam ci użytkownicy to 1,8% ludzi- nie ma nie tylko powodu do protestowania.

Nic nie jest idealne i powinno się rozmawiać o polepszaniu sytuacji, ale skoro już narzekamy to wypadało by postawić pytanie- 'co proponujesz w zamian'? NIe będe przewijał wszystkich postów do góry, ale zadałem kilka pytań i nikt nie kwapi się z odpowiedzią na absolutnie nic.

Jeśli tu wprowadzasz wątek krytyki cyfrowej sprzedaży gier- jaki model jest lepszy? Czy w ekosystemie Nintendo czy Sony użytkownicy mająwięcej do gadania w kwestii regulaminu, w kwestii wsparcia starych systemów itd?
Przed sprzedażą cyfrową były pudełka. Czyli co, sugerujesz powrót do nich?
Skoro Microsoft przestaje wspierać swoje systemy to co, Steam powinien storzyć od podstaw swój nowy OS i używać go jako bazę i traktować 96% użytkowników jako ludzi drugiej kategorii?
Do tego powinien stworzyć od podstaw swoją przeglądarkę by uniezależnić się (przynajmniej w tej jednej kwestii) od Google? Może Steam powinien usunąc kompletnie zabezpieczenia konta, uciąc wszystkie nowsze funkcje i powrócić z wsparciem też do Visty i XP? Na pewno wciąż parę osób z nich korzysta i było by wdzięcznych.
Bez konkretów nie ma się do czego odnieść, poza przytaknięciem z wyrozumiałością 'no szkoda że tak wyszło, rozumiem Twój ból'.

Jeśli ktoś ma dowody na to że np. Google zaoferowało rozwiązanie umożliwiające dalsze wsparcie, ale Steam... robi na złośc swoim klientom? I chce porzucić wsparcie na przekór wszystkiemu? - prosze o jakieś linki do tych informacji.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 59 razy
Podziękowania: 140 razy

Gottwald pisze: 30 mar 2023, o 06:14 Usługi cyfrowe nie pozwalają 'unikać odpowiedzialności' za nic. Co to właściwie znaczy? Firmy funkcjonują w ramach prawa krajowego jak i międzynarodowego i nieprzymuszone korzystanie z ich usług istnieje ze świadomością akceptacji zapisów regulaminu świadczenia usług. To że może się on zmieniać samo w sobie nie jest ani złe ani dobre i nie ma jakiegokolwiek przymuszenia do akceptacji nowych zapisów, można zaprzestać koszystania z usług.
Klienci mają pełne prawo wywierać presję na firmy, zmierzającą do zaniechania lub wprowadzenia konkretnych zmian.
Ależ pozwala uniknąć odpowiedzialności.
Wcześniej kupowałeś gry na własność. Bez możliwości odsprzedaży, ale na własność.

Potem Valve 'sądowało' się, żeby można było odsprzedać posiadany na własność towar. Przegrał, bo według prawa, można sprzedawać posiadaną licencję programu. Nawet używaną.
No to Valve zmieniło regulamin, że od teraz nie posiadamy gier, a wypożyczamy od nich.
Subskrybujemy usługę posiadania gier. Od teraz nie można wystąpić o odsprzedanie, bo przecież to nie jest nasze.

A co do możesz nie akceptować nowego regulaminu.
Mogę. Czy mogą zwrócić mi pieniądze za produkty, które kupiłem za czasów starego regulaminu?
Bo gdy kupowałem, obowiązywał stary regulamin, który mi pasował.
Gottwald pisze: 30 mar 2023, o 06:14 Mając na uwadze fakt, że te systemy zostały porzuczone przez producenta i nikt nie protestował bo to normalna praktyka od kilku dekad i że na Steam ci użytkownicy to 1,8% ludzi- nie ma nie tylko powodu do protestowania.
Systemy zostały porzucone przez producenta w kwestii przyszłych zabezpieczeń. Nie pod kątem działania. Działają one tak, jak dzień przed porzuceniem wsparcia.

A według tego co zapowiedź Valve mówi:
After that date, the Steam Client will no longer run on those versions of Windows.
Co znaczy, że nie uruchomi się na tych systemach. W przeciwieństwie do wspomnianego zarzutu, porzucone systemy operacyjne nadal działają. Nadal można je aktualizować do ostatniej aktualizacji, którą dostały. Nadal kupiony produkt spełnia swoje zadanie.

Jeśli można kupić na Steamie grę za pomocą Windowsa 7, a ta gra działa na Windowsie 7 (być może też na W10, nie w tym rzecz), to moim prawem, jako klienta, jest dalsze działanie. Nawet jeśli nie otrzymam nic nowego.
Gottwald pisze: 30 mar 2023, o 06:14 Skoro Microsoft przestaje wspierać swoje systemy to co, Steam powinien storzyć od podstaw swój nowy OS i używać go jako bazę i traktować 96% użytkowników jako ludzi drugiej kategorii?
Do tego powinien stworzyć od podstaw swoją przeglądarkę by uniezależnić się (przynajmniej w tej jednej kwestii) od Google? Może Steam powinien usunąc kompletnie zabezpieczenia konta, uciąc wszystkie nowsze funkcje i powrócić z wsparciem też do Visty i XP? Na pewno wciąż parę osób z nich korzysta i było by wdzięcznych.
A może... Pozwolić użytkownikowi korzystać z tego, za co zapłacił. Prawo konsumenta.
Z ostrzeżeniem, że jest to przestarzała wersja i może być niebezpieczna w użytkowaniu dzisiaj, bo znalezione dziury bezpieczeństwa nie są załatane.
Tak jak robi wspomniany Windows. Tak jak robi chyba większość programów.

Nie masz nowszych aktualizacji i usprawnień, ale produkt sam w sobie działa.
Ci użytkownicy podziękowali GoodLuke za ten post:
Gaberus
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

GoodLuke pisze: 30 mar 2023, o 07:35 Ależ pozwala uniknąć odpowiedzialności.
Wcześniej kupowałeś gry na własność. Bez możliwości odsprzedaży, ale na własność.

Potem Valve 'sądowało' się, żeby można było odsprzedać posiadany na własność towar. Przegrał, bo według prawa, można sprzedawać posiadaną licencję programu. Nawet używaną.
No to Valve zmieniło regulamin, że od teraz nie posiadamy gier, a wypożyczamy od nich.
Subskrybujemy usługę posiadania gier. Od teraz nie można wystąpić o odsprzedanie, bo przecież to nie jest nasze.

A co do możesz nie akceptować nowego regulaminu.
Mogę. Czy mogą zwrócić mi pieniądze za produkty, które kupiłem za czasów starego regulaminu?
Bo gdy kupowałem, obowiązywał stary regulamin, który mi pasował.
Ale odpowiedzialności jakiej natury? Moralnej? W odpowiedzi na newsa widać było u i niektórych odgrażanie prawnymi konsekwencjami. Nadal czekam na informację jakie prawa są łamane, co zostało przed nami utajnione lub w jaki sposób jesteśmy teraz oszukiwani.
W odniesieniu do porzucenia W7 i W8 nie ma żadnych konkretnych, nowych argumentów i cały dyskurs przenosi się w sferę starej awantury dot. licencjonowania i posiadania gier. A o tym nie jest temat. Te zmiany mają już parę lat i gdy się pojawiły nic nie stanęło na przeszkodzie by wyrazić swój przeciw i przenieść się z zakupami na GOG. Przecież regulamin jest dostępny dla każdego, po co wspierać coś czemu jest się przeciw?
Super jakby każda gry mogła by być odłączana od konta i sprzedawana itd. ale co tu jest do dodania? No to by była lepsza sytuacja. W teorii. Bo w praktyce gry na PC zamiast tanieć do 8-15zł mogły by tanieć jak na Nintendo i np. na PC gra od wydawcy AAA mogła by schodzić max 30% z poziomu 270zł. Ja nie chcę takiej sytuacji.
Który dystrybutor, wydawca czy nawet właściciel platformy do grania tak robi, jaki jest punkt odniesienia w realnym świecie? Bezproblemowa aktualizacja Windowsa jest kłopotem w świecie gdzie na konsolach zamykane są całe sklepy, gdzie ludzie muszą kupowac te same gry/'aktualizacje next gen' choćby za 10$ na nowych wersjach maszyn, gdzie użytkownikowi daje sie szczątkową kontrolę i swobodę działania w całym ekosystemie...
Nie wiem czy mogą Ci zwrócić pieniądze, ale myślę że prawnicy konstruują regulaminy tak, by ludzie nie wychodzili z pomysłami wieczystego refundowania zakupów gier bo niepodoba im stan rzeczy obecny od bardzo wielu lat.
GoodLuke pisze: 30 mar 2023, o 07:35 Systemy zostały porzucone przez producenta w kwestii przyszłych zabezpieczeń. Nie pod kątem działania. Działają one tak, jak dzień przed porzuceniem wsparcia.
Ale sklep iklient do obsługi gier to nie system operacyjny, tyko aplikacja wymagająca dostepu do sieci i korzystająca z wielu technologii uzależniających ją od firm trzecich na które nie ma wpływu.

Co ma zrobić Steam? Zostawić klienta marginesowi korzystającemu z 15-letniego systemu operacyjnego, wyłączym im większość funkcjonalności i zabezpieczeń które nie mogą już być wspierane na tym systemie? To samo w sobie wymagało by chyba nowej umowy korzystania z usług? Jak to sobie w praktyce wyobrażasz?
Chcesz uruchamiać Steama kompletnie offline i ściągać swoje gry przez ftp po zalogowaniu? Bo wracamy to pytania sprzed kilku postów- czy powinno być kilka wersji klienta Steam. OFC masz prawo być za tym, ja tego nie potrzebuję ale nie jestem przeciw- pozostaje przejście z gadania do czynów i zebranie się z ludem w kupę i przymuszenie Steam do stworzenia aplikacji działającej na WIN7 :)
GoodLuke pisze: 30 mar 2023, o 07:35 A według tego co zapowiedź Valve mówi:
After that date, the Steam Client will no longer run on those versions of Windows.
Co znaczy, że nie uruchomi się na tych systemach. W przeciwieństwie do wspomnianego zarzutu, porzucone systemy operacyjne nadal działają. Nadal można je aktualizować do ostatniej aktualizacji, którą dostały. Nadal kupiony produkt spełnia swoje zadanie.
To zdanie nie jest jednoznaczne. Myślę że rozsądna interpretacja jest taka, że (najnowsza) wersja klienta Steam nie będzie wspierała tych systemów i konieczna będzie ich aktualizacja do nowszej wersji >=Win10.
Przy przejściu w tryb offline i zablokowaniu łączności z siecią by przypadkiem nie zakutalizować klienta, nie widzę w jaki sposób Steam miałby nie działać na Win7 i nie uruchamiać gier z biblioteki. Jeśli już rozmawiamy o technikaliach. To oczywiście zablokuje możliwość ściągania nowych gier, ale same pliki można zbackupować i zarchiwizować i korzystać w teorii- w nieskończoność.

Nawet dodatkowe usługi na platformie, niepowiązane z samymi grami, jak fora, poradniki, newsy czy livestreamy od developera itd. sa dostępne dla każdego i pozostaną - to wszystko bazuje na funkcjonalności sieciowej bez barier oprogramowania, poza przeglądarką- wystarczy ją uruchommić, zalogować się na swoje konto Steam i korzystać z wszystkiego co nie wymaga dostepu do aplikacji zainstalowanej na komputerze.
Gottwald pisze: 30 mar 2023, o 06:14 Jeśli można kupić na Steamie grę za pomocą Windowsa 7, a ta gra działa na Windowsie 7 (być może też na W10, nie w tym rzecz), to moim prawem, jako klienta, jest dalsze działanie. Nawet jeśli nie otrzymam nic nowego.
Jeśli nic w umowie świadczenia usług o tym nie wspomina, to nie masz takiego prawa.
Bo jeśli jest ono łamane to znaczy że jest ono obecne. Dostępne do wglądu i zaakceptowane przez obie strony. Ja naprawdę nie wstawiam się za 'usuwaniem ludziom prawa do gier', ale jak mówimy o prawach to trzeba w pewnym momencie przejść do szczegółów- o jakich zapisach prawa mówimy?

Bez tego pozywanie Steam pozostanie na opieraniu się o 'dobre obyczaje' i 'wypadało by'.

Gottwald pisze: 30 mar 2023, o 06:14 A może... Pozwolić użytkownikowi korzystać z tego, za co zapłacił. Prawo konsumenta.
Z ostrzeżeniem, że jest to przestarzała wersja i może być niebezpieczna w użytkowaniu dzisiaj, bo znalezione dziury bezpieczeństwa nie są załatane.
Tak jak robi wspomniany Windows. Tak jak robi chyba większość programów.

Nie masz nowszych aktualizacji i usprawnień, ale produkt sam w sobie działa.
Tutaj jest właściwie powrót do wcześniejszego punktu: za co użytkownik zpałacił i jakie prawo konsumenta jest łamane?
Jeśli łamią prawo to znaczy że korzystają z usług bardzo kiepskich kancelarii, albo szefostwo oszalało.
Konieczność aktualizacji systemu jest obecna wszędzie i czasami skutkuje to nawet usuwaniem funkcjonalności i pogorszeniem się jakości użutkowania, czy to mówimy o firmware w PlayStaiton czy polityce wspierania starszych modeli telefonów przez Apple. To nie jest wytłumaczenie ani pochwała czy wymówka, po prostu rzeczywistość i nawet z dużą dozą cynizmu- konieczność na pewnych płaszczyznach. Wśród wszystkich firm w tej branży przez 16 lat jak mam konto Steam nie doświadczyłem żadnego problemu na fundamentalnym poziomie i tak jak wcześniej tak i teraz w porzuceniu W7 i W8 nie widzę żądnej złej woli po ich stornie. Co oni zyskują przy zdenerowaniu 1,8% użytkowników?

Podchodze do tego od praktycznej i pragmatycznej strony, i zamiast wyciągać wszystkie zarzuty co do tego jak funkcjonuje branża i jakie prawa ma klient w Internecie skupiam się na tym co widać:

- na to chwilę nie widzę żadnych dowodów na to, że użytkownik Steam przeskakujący z W7 na W10 traci dostęp do jakichkolwiek gier
- decyzja pojawiła się przy, oceniając z zewnątrz, dojściu do ściany postawionej przez Google i Microsoft, która w praktyce uniemożliwia swiadczenie usług na tym samym poziomie na starszych systemach operacyjnych i uniemożliwia dalszy rozwój platformy i polepszanie jakości tych usług
- systemy o których mowa są w praktyce prawie wymarłe i użytkownicy których dotyczy ta zmiana są bardzo małą grupą, z której dodatkowo tylko cześć może finalnie skończyć w sytuacji braku pełnego dostepu do swojego konta i taka sama sytuacja była w przypadku ostatniego porzucenia systermów czy na Steam, czy w Origin czy w jakimkolwiek innym miejscu

I zupełnie na marginesie- między stacją dyskietek/napędem CD-DVD na USB, wirtualnymi maszynami, crackami, wrapperami, fanowskimi patchami, ręcznym grzebaniem itd. cięzko mi wymienić z głowy jakiś świetny tytuł do którego nie miałbym dostępu na PC dzięki możliwościom obecnym na komputerze.
Jak 'prawem' jest wieczyste korzystanie z Steam w 100% na wszystkich wersjach Windowsa (w czym Vista jest gorsza od 7 w tym kontekście?) to życzę powodzenia w sądzie. I naprawdę mówię to bez złośliwości czy sarkazmu :piwo:
Ci użytkownicy podziękowali Gottwald za ten post:
Christoph
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Na początku chciało mi się pisać pełny komentarz, ale widząc ostatni ostatni akapit: Mam nadzieję, że wydawcy twoich ulubionych gier nie będą usuwać cracków, wrapperów, fanowskich patch czy narzędzi do ręcznego grzebania w plikach ze swoich gier. (Chociaż nigdy nie był dostęp do tego zagwarantowany w umowie, z której zawsze możesz zrezygnować.)

Jeśli będą to będziesz w zbyt małej grupie, żeby protestowanie zrobiło jakiś szum.
Gaberus
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

ShFil pisze: 30 mar 2023, o 11:08 Na początku chciało mi się pisać pełny komentarz, ale widząc ostatni ostatni akapit: Mam nadzieję, że wydawcy twoich ulubionych gier nie będą usuwać cracków, wrapperów, fanowskich patch czy narzędzi do ręcznego grzebania w plikach ze swoich gier. (Chociaż nigdy nie był dostęp do tego zagwarantowany w umowie, z której zawsze możesz zrezygnować.)

Jeśli będą to będziesz w zbyt małej grupie, żeby protestowanie zrobiło jakiś szum.
To może napisz jednak jakiś komentarz z kontrargumentami i wyjaśnieniami do któregokolwiek z poruszonych przeze mnie punktów. Bo to co napisałeś niespecjalnie wiem jak się odnosi do tematu. Microsoft, Google ani Steam nie są wydawcami i nie mają kontroli nad 99,99% gier w bazie Steam, ani interesu w zwalczaniu i ukrywaniu modów usuwająych filmiki intro, poprawiających FOV, injectorów eliminujących wygładzanie myszy czy nawet fixów exe. I w jaki sposób wydawcy gier mają usuwać pliki i wiedzę cyrkulującą w sieci?!
Gówniane firmy jak Take-Two czy Nintendo walczą o usuwanie np. fanowskich modów z większych portali które je hostują czy zwalczają fanów robiącym im za darmo reklamę w sieci, przez blokowanie ich na YouTube z powodu używania oficjalnych filmików, ale to nie tylko nieliczne wyjątki ale samo działanie mało znaczące jako że dróg cyrkulacji i dostepu do różnych plików jest w sieci wiele.

Jak to się odnosi do tego że klient Steam nie będzie wspierać grupy 1,8% ludzi (która logicznie i w naturalny sposób kurczy się każdego dnia)? Może zbierz siły i chęci i napisz coś wyjaśniającego na temat, chętnie zmienię zdanie i zacznę walczyć o 25-letni okres wsparcia dla Windowsa 7 jeśli mnie przekonasz argumentami :tak:
Albo chociaż podaj listę gier do których ludzie utraca dostęp po przesiadce na Windowsa 10.

Zamiast protestować (przeciw czemu konkretnie?) zaktualizuj za darmo system i zajmij się bardziej wartościowymi rzeczami jak cieszenie się dobrymi grami:
https://scroll.morele.net/poradniki/ska ... -za-darmo/
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Nie chciałem mi się komentować, bo prowadzisz dyskusję w sposób jakbym mówił rzeczy, których nigdy nie napisałem. (Nie ważne co powiem dyskusje poprowadzisz w inną stronę.)

Nigdy nie napisałem, że trzeba wspierać w7 500 lat. Napisałem (a właściwie z tonu mojej wypowiedzi można odczytać), że jestem zdenerwowany, że Valve odcina dostęp do gier, które się kupiło. Powoduje to, że poza ulubionymi grami i super okazjami nie widzę kompletnie sensu inwestowania w bibliotekę steam.

Ale dobrze po kolei:
> Które gry Steam działające na Win7 nie działają na Win10?

Win7 jest ostatnim systemem dla którego wszystkie sterowniki celują w tę samą wersje systemu. Duże aktualizacje Windowsa 10 realnie przeinstalowywały cały system pod spodem. Sterowniki, które dostajesz dołączone do sprzętu na płytce są dużo dokładniej przetestowane, niż te z windows update.

Czyt. Windows 10 jest słabą opcją pod stabilną bazę do gier, bo za każdym razem oprogramowanie jest trochę inne.

Zapisanie sobie do pliku txt kroków instalacji patchy i modów nie jest gwarantem, że gra będzie działać tak jak poprzednio.

Ogólnie uważam, że każdą grę da się dostać do działania na nowych systemach przy użyciu emulatorów lub patchy od społeczności. Tylko czy jest sens? Okej, masz jedną ulubioną grę, którą znasz na pamięć jak modować. Masz pięć gier, no dobra bardziej męczące, ale da się. Ale co jeśli chcesz więcej lub popróbować czegoś nowego (i nie wiesz jak gra powinna działać) lub nie lubisz gry na tyle bardzo, żeby ją modować 3h. (Jeśli w ogóle patche są.) Wydaję mi się, że dużo ludzi wpada w to i woli powiedzieć, że gra na W10 nie działa i zainstalować W7.

Nie wchodzę w ogóle w tematy, że gry najlepiej mogą działać na sprzęcie jaki był przy premierze gry. (Ten sprzęt nie jest wspierany dobrymi sterownika na w10.) DRMy 3rd party na steamie. Czy też lepsza kompatybilność z xp.

Ogólnie chciałbym, aby Valve dało jakiś sposób logowania na w7 bez aktywnie podłączonego neta i przenoszenia na niego gier. (Pendrive?) Ale bądźmy szczerzy, komputer który nie jest używany do niczego innego poza grami (nawet bez przeglądarki) ciężko zainfekować.

> To co jest na płycie, w praktyce, ma znikomą wartość (może poza ludźmi na internecie komórkowym z limitami?) w czasach wydawania skopanych gier wymagających wielu uaktualnień. Nawet gry na poziomie AAA. Nie wyobrażam sobie kupowania gry na... ilu, 11x DVD? I jak wyjdzie patch to co, wysyłanie Pocztexem do wydawcy, by przetłoczył płyty z nową wersją?

Zanim cyfrowa dystrybucja przyjęła się na stałe dawanie 2 kopii nie było czymś super dziwnym. Prey 2006, rome total war, alice madness returns czy dark messiah of might and magic.

>Super jakby każda gry mogła by być odłączana od konta i sprzedawana itd. ale co tu jest do dodania? No to by była lepsza sytuacja. W teorii. Bo w praktyce gry na PC zamiast tanieć do 8-15zł mogły by tanieć jak na Nintendo i np. na PC gra od wydawcy AAA mogła by schodzić max 30% z poziomu 270zł. Ja nie chcę takiej sytuacji.

To i porady prawne mam problem komentować, bo pewnie zaraz dojdziemy do wniosku, że bony zakupowe jako wypłata dla pracowników korporacji to był super pomysł. No i legalny, ale głupi ludzie poszli do sądów, żeby doprecyzować prawo.

https://en.wikipedia.org/wiki/Company_scrip
Gaberus
ODPOWIEDZ