Steam - temat ogólny

Okazyjne ceny gier na PC z dystrybucji elektronicznej. Klucze Steam, GOG, Origin, Uplay itd
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 21 razy
Podziękowania: 136 razy
Kontakt:

Interesujące. Siódemka ma 14 lat, argumenty dotyczące bezpieczeństwa z tej perspektywy przekonujące- tak naprawdę w wielu z tych wymienionych kwestii Valve ma niewiele do powiedzenia, w przeciwieństwie do Microsoftu, Google i innych firm trzecich udzielających wsparcia różnym wtyczkom i usługom. Więc jeśli bezpieczeństwo jest priorytetem to nie ma zbytnio pola do polemiki. Nie wygląda na to by porzucali stare systemy by zrobić na złość klientom, ani tu ani z XP.

Na Windzie siedzi 96,37% użytkowników, z czego W10 i W11 to 94,39% więc margines niewielki.
Sam musiałem porzucić W7 z 2-3 lata temu, nowa płyta czy procesor nie wspierały sterowników USB3.0+ na starych OSach czy coś.

Obrazek
Ci użytkownicy podziękowali Gottwald za ten post (w sumie 6):
QuoyqueEdmundBAxardaspstMaikerueldawido159
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 45 razy
Podziękowania: 161 razy
Kontakt:

Nie ma znaczenia kogo ile jest na jakim systemie, chodzi o to że oni sprzedają GRY. A gry działają różnie na różnych systemach i nie które stare są grywalne tylko na 7 i co teraz z nimi? Hajs za nie zwrócę? Bo skoro steam, którym pobierasz grę, nie zadziała na jedynym systemie na którym działa gra to gra jest już nie grywalna a była.
Ci użytkownicy podziękowali kamil_999666 za ten post (w sumie 4):
GaberusEdmundBAMerlinPLKropeks
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 33 razy
Podziękowania: 22 razy

Taaa... a w 2025 kończy się wsparcie dla win10 i pozostanie usługa win11, bo system/środowisko jest tam tylko po to żeby działała. Pominę temat gier, których nie zainstalujesz na starym systemie, bo klienta tam nie uruchomisz, a na nowym systemie - klienta może i uruchomisz, ale gierki nie uruchomią się poprawnie, jeśli w ogóle.

Czy ktoś używa steamCMD, chyba tak to się nazywa? Podobno można tym instalować gry, które nie wymagają klienta do działania (takie upośledzone drm-free z drm na zasysanie).

Kiedyś próbowałem zainteresować się tematem, ale nic konkretnego nie znalazłem i odpuściłem. Może przynajmniej to będzie działać na starszych systemach. Poza tym mam nadzieję, ze steam nie porzuci wsparcia dla linuxa, to pozostanie jakaś możliwość.
Może valve nie pójdzie w ślady patologicznych firm jak ubisoft i EA (chyba activision-blizzard też, ale od dawna nie tykam), które powinny być za swoje działania bojkotowane na każdym kroku.
Ci użytkownicy podziękowali Kropeks za ten post (w sumie 2):
Gaberuskamil_999666
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 244 razy
Podziękowania: 231 razy

Kropeks pisze: 28 mar 2023, o 12:58 Może valve nie pójdzie w ślady patologicznych firm jak ubisoft i EA (chyba activision-blizzard też, ale od dawna nie tykam), które powinny być za swoje działania bojkotowane na każdym kroku.
Zaraz, zaraz nie mieszajmy do tego EA, oni jeszcze nie ogłosili końca wsparcia dla starszych systemów.

Ciekawe czy fani Steama będą tak chętnie krytykować Valve jak to było w przypadku końca wsparcia Ubisoft Connect - z przyjemnością obejrzę ten spektakl hipokryzji.

Poza tym nie ma co się martwić, zawsze zostanie obrońca portfeli, Tim Sweeney.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 38 razy
Podziękowania: 158 razy
Kontakt:

kamil_999666 pisze: 28 mar 2023, o 12:52 Nie ma znaczenia kogo ile jest na jakim systemie, chodzi o to że oni sprzedają GRY. A gry działają różnie na różnych systemach i nie które stare są grywalne tylko na 7 i co teraz z nimi? Hajs za nie zwrócę? Bo skoro steam, którym pobierasz grę, nie zadziała na jedynym systemie na którym działa gra to gra jest już nie grywalna a była.
Zgaduję, że przerzucą ten problem na developerów/publisherów. Napiszą do nich list, że gra nie działa, a ma działać jeżeli chcą piniądze. Dodatkowo, w postscriptum napiszą: "I co mi zrobisz?" Gra po prostu zniknie ze stima, bo nie działa.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 136 razy
Kontakt:

kamil_999666 pisze: 28 mar 2023, o 12:52 Nie ma znaczenia kogo ile jest na jakim systemie, chodzi o to że oni sprzedają GRY. A gry działają różnie na różnych systemach i nie które stare są grywalne tylko na 7 i co teraz z nimi? Hajs za nie zwrócę? Bo skoro steam, którym pobierasz grę, nie zadziała na jedynym systemie na którym działa gra to gra jest już nie grywalna a była.
Z ręką na sercu- bez sprawdzania w Wiki itp; z mojej biblioteki nie kojarze jednego tytułu który by działał na 7 a nie na 10.

Co się stanie? Pewnie to samo co się stało jak porzucili XP i Vistę- z grubsza nic.
Ci użytkownicy podziękowali Gottwald za ten post:
Hardkor
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 45 razy
Kontakt:

Gottwald pisze: 28 mar 2023, o 13:38 Z ręką na sercu- bez sprawdzania w Wiki itp; z mojej biblioteki nie kojarze jednego tytułu który by działał na 7 a nie na 10.

Co się stanie? Pewnie to samo co się stało jak porzucili XP i Vistę- z grubsza nic.
Tyle że w przypadku XP i tak były pudełka więc nikogo nie obchodziło, że program do ściągania gry pod winxp nie działa na xp, bo i tak w głównej mierze gra pudełkowa. Natomiast gra wyłącznie cyfrowa działająca dobrze na wind7 i wieszająca się na 10, przestanie być grywalna całkowicie tylko dla tego, że program do jej pobrania nie działa na win7.
Ci użytkownicy podziękowali kamil_999666 za ten post (w sumie 2):
GaberusMerlinPL
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 3 razy

Kropeks pisze: 28 mar 2023, o 12:58 Czy ktoś używa steamCMD, chyba tak to się nazywa? Podobno można tym instalować gry, które nie wymagają klienta do działania (takie upośledzone drm-free z drm na zasysanie).
Działa w sensie ściągania gier - odpaliłem Zero-K z takiej kopii zapasowej.
Dla gier z Steam-DRM uruchomienie pliku wykonywalnego gry powoduje wyskoczenie okienka Steam z propozycją instalacji przez oficjalny klient.
Ci użytkownicy podziękowali LyIT za ten post:
Kropeks
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 76 razy
Podziękowania: 184 razy
Kontakt:

kamil_999666 pisze: 28 mar 2023, o 12:52 Nie ma znaczenia kogo ile jest na jakim systemie, chodzi o to że oni sprzedają GRY. A gry działają różnie na różnych systemach i nie które stare są grywalne tylko na 7 i co teraz z nimi?
A są takie gry w ogóle? Moja biblioteka nie jest jakaś obszerna, ale takiej gry nie posiadam. Na bank Volvo przeanalizowało jakie gry odpalają ci z Win7, ilu ich jest itp, choćby żeby wiedzieć jakiej skali smrodu mogą się spodziewać po tej decyzji. Odpowiedzialność też leży na wydawcy bardziej, bo to jego obowiązek dbać o swój produkt. Choć przyznam, że Steam mógłby wypuścić jakiegoś klienta bez chromium, bo jeżeli to jedyna przyczyna to ugh... niecierpię apek webowych udających desktopowe i nie podoba mi się to, że mam z 20 chromiumów teraz w systemie :F, ale co zrobić... "koszt postępu" :dziadek:
Ci użytkownicy podziękowali GThoro za ten post:
jobjoxPL
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 86 razy
Kontakt:

Szykują się grube pozwy. Skarga do UOKiK też by była dobra.
Co mnie obchodzi że jakiś system czy program nie jest wspierany?
Mam W7, działa na nim Steam, i nie widzę powodu aby przestał działać.
Mam smartfona na androidzie 4,4 i nikt mi usług głosowych czy sms z tego powodu nie blokuje.
To tak jakbym miał 20 letni w pełni sprawny samochód, przyszedł urzędnik i założył kłódką na kierownicę mówiąc że ją zdejmie jak tylko wymię silnik na nowy.
Przecież sobie Valve może nadal rozwijać Steama w oparciu o nowsze technologie, a dodatkowo pozostawia obecną wersję klienta dla użytkowników W7.
Ci użytkownicy podziękowali MerlinPL za ten post:
Gaberus
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 67 razy
Kontakt:

Pozywaj, pisz skargi, pomóż społeczności ;) Ciągle ktoś się w sieci napina, jak to będzie wojował z branżowymi korpo, a na gadaniu się kończy.
Ci użytkownicy podziękowali Christoph za ten post (w sumie 5):
HardkorQuoyquezuku7TyranneiGaberus
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 204 razy
Podziękowania: 276 razy
Kontakt:

Z innych wieści - pecetowy port „The Last of Us" nie ma się za ciekawie :gwizdany:
Obrazek
Sam staram się nie używać tego słowa, ale „masakra" dobrze oddaje duch sytuacji - optymalizacja spartolona koncertowo a na dodatek niektórzy(?) muszą czekać 20-30 minut na starcie na kompilację shaderów. :shock:
Za port odpowiada Iron Galaxy które robiło Arkham Knight i UC Collection. Ich imię zostało usunięte ze strony produktu.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Dziwię się, że Sony pozwoliło sobie na taką wtopę odnośnie swojej perły w koronie. Kiepskie czasy dla pecetowców ostatnio, widzę, że znów wracamy do ciemnej ery fatalnych portów z konsol. Tym bardziej kiepsko, że wersja PC była jedną z ważniejszych przyczyn stworzenia tego remake'o-remastera.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 18 razy
Podziękowania: 17 razy

Mam problem odnośnie zestawów gier na steam. Często, zwłaszcza przy wyprzedażach sezonowych na steam opłaca się "uzupełnić kolekcję" myślę że wszyscy rozumieją o co kaman ale gdy w zestawie brakuje nam więcej niż jedną grę i chcemy część z tych gier dokupić z keyshopa lub bazaru to nie wiemy ile uzyskamy rabatu na grę która nas interesuje.

I teraz pytanie: czy jest jakiś sposób, program etc który obliczy nam rabaty, zniżki bez przymusu kupowania tej drobnicy?

Myślałem też nad tym by może dało by się to zrobić nawet w formie excela, tylko trzeba dokładnie wiedzieć jak steam to oblicza. Uwzględnić zniżkę zestawu i ewentualną zniżkę sezonowej promocji, a w tabelce zaznaczy które pozycje mamy itd. Nie wiem też czy zestawy obniżają ceny proporcjonalnie, równo, powiedzmy według średniej arytmetycznej... Kompletnie tego nie sprawdzałem. Podejrzewam że jest to proporcjonalne w stosunku do normalnej ceny gry w zestawie ale mogę się mylić i każdy zestaw może rządzić się swoimi zasadami...

Jeśli są to proporcje zawsze równe, sztywne - nie wiem jak to dobrze opisać ale myślę że wiadomo o co mi chodzi to taki execel to ograrnie bez problemu. Ale może jest łatwiejsze rozwiązanie o którym nie wiem...
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 185 razy
Podziękowania: 109 razy
Kontakt:

Jakie testy zapewne robili i nie wierzę że nie widzieli jak to działa. Trochę podobna sprawa jak z Cyberpunk, tyle że CD Project mimo wszystko naprawili grę a tutaj to choler wie czy coś z tym zrobią.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 0
Podziękowania: 199 razy
Kontakt:

Christoph pisze: 29 mar 2023, o 08:57 Pozywaj, pisz skargi, pomóż społeczności ;) Ciągle ktoś się w sieci napina, jak to będzie wojował z branżowymi korpo, a na gadaniu się kończy.
4 lata temu w pewnym sklepie był pricebug na giftcardy blizzarda, oczywiście był post na głównej łowców gier https://lowcygier.pl/promocje-cyfrowe/p ... -za-50-zl/
MerlinPL stwierdził, że zostało popełnione przestępstwo (właściwie jest to dość lekkie stwierdzenie jakie pamiętam z jago wykłócania się) a jak wiadomo w Polskim prawie niezgłoszenie popełnienia przestępstwa jest również przestępstwem. Ciekawe czy zgłosił popełnienie przestępstwa
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

joshep666 pisze: 29 mar 2023, o 10:14 Jakie testy zapewne robili i nie wierzę że nie widzieli jak to działa. Trochę podobna sprawa jak z Cyberpunk, tyle że CD Project mimo wszystko naprawili grę a tutaj to choler wie czy coś z tym zrobią.
Guerrilli pecetowy port Horizona też nie wyszedł i długo, długo go łatali, aż wreszcie go naprawili. Liczę, że tu będzie podobnie, ale taka rzecz nie powinna mieć miejsca - a już tym bardziej w przypadku tak dużego tytułu, wydawanego przez firmę z wielkim zapleczem finansowym.

exoixonar pisze: 29 mar 2023, o 10:15MerlinPL stwierdził, że zostało popełnione przestępstwo (właściwie jest to dość lekkie stwierdzenie jakie pamiętam z jago wykłócania się) a jak wiadomo w Polskim prawie niezgłoszenie popełnienia przestępstwa jest również przestępstwem. Ciekawe czy zgłosił popełnienie przestępstwa
Hehe, na pewno - pewnie zawarł wielomilionową ugodę z Blizzardem, ale że była tajna, to się nie pochwalił ;)
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 204 razy
Podziękowania: 276 razy
Kontakt:

Emulator gier Nintendo wkracza na Steama niedługo
Obrazek
ani słowa o wielkim N

Tymczasem Denuvo
https://twitter.com/gamingatdenuvo/stat ... 2874224641
Obrazek
fajnie się zgrało... :E
Ciekawe czy wiedzą, że sama branża jedzie po trochu na emulacji w mniejszym czy większym stopniu :gwizdany:
czas odświeżyć wspomnienia z tym klasykiem
Ci użytkownicy podziękowali EdmundBA za ten post (w sumie 4):
bolesna prawdaxardasToxiczoGaberus
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

I komentarz na Twitterze poniżej :D

Obrazek
Ci użytkownicy podziękowali Christoph za ten post (w sumie 6):
xardasGottwaldszymon257GaberusEdmundBAGrobel
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 3 razy
Podziękowania: 11 razy

Sranie sie o denuvo które defakto nic nie robi... wystawianie negatywnych recenzji grom które mają denuvo xD Puknijcie się w łep :)
Ci użytkownicy podziękowali salukilep za ten post:
Hardkor
ODPOWIEDZ