Steam - temat ogólny

Okazyjne ceny gier na PC z dystrybucji elektronicznej. Klucze Steam, GOG, Origin, Uplay itd
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 45 razy
Podziękowania: 161 razy
Kontakt:

Gottwald pisze: 18 mar 2023, o 17:47 Używam klienta prawie codziennie i niczego takiego nie zauważyłem. Przed chwilą przeleciałem randomowych 20+ gier i panele osiągnięć otwierają się normalnie jak zawsze.
Brak ładowania i dostępu do tej funkcjonalności to zwyczajowo albo prace konserwacyjne albo problemy z siecią.
Wyjaśnisz w jaki sposób klient Steam jest 'gównem'?
Używam klienta steam jako OS w steam decku od ponad pół roku i problem jest nagminny.
Ostatnio zmieniony 18 mar 2023, o 20:47 przez kamil_999666, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 110 razy
Podziękowania: 32 razy
Kontakt:

Ja tez miałam problem z pokazywaniem achievementów w kliencie. Próbowałam kilku sposób z neta i zadziałał ten pierwszy z filmiku - https://www.youtube.com/watch?v=n0jnRbtun6w
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 850 razy
Podziękowania: 900 razy
Kontakt:

w idle steam praktycznie jest nieaktywny u mnie zjada 0.5 do 1% procka (skokowo a nie jednostajnie), ramu po kilkunastu godzinach okolice 500MB i drugi proces jakies 200MB (jeszcze kilka innych procesow ale jakas groszowa sprawa), wiec nie wiem co tam u was się dzieje na kompie a dodam że mam dużo gorszy PC bo leciwy lapek z gtx 1050Ti na pokladzie i nigdy mi sie nie wlaczają wentyle w lapku na idle przy uruchomomionym steam spotify discordzie i przegladarce a lapek potrafi sobie zaszumieć przy wyższej mocy oj potrafi ale jak w nic nie gram to jest cichutki i zimniutki ;d
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 62 razy
Podziękowania: 73 razy
Kontakt:

Gottwald pisze: 18 mar 2023, o 17:47 Wyjaśnisz w jaki sposób klient Steam jest 'gównem'?
U mnie czasami po 0,5s zamykają mi się wszystkie czaty jakie otworzę, pomaga dopiero restart Steama.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

z tego co pamiętam jest w opcjach ustawienie żeby każdy czat z różnymi osobami był w osobnych okienkach a nie wszystkie czaty w jednym, może taka opcja panu pomoże
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:

Nie wiem dokładnie, jak działa subskrypcja EA Play kupiona przez Steam, więc pytanie - czy gry odpalam przez Steam a on sobie uruchamia apkę EA? Jeśli tak jest, to czy da się uruchomić Steamowego pada w takiej sytuacji?
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 14 razy
Podziękowania: 51 razy
Kontakt:

skywalker pisze: 21 mar 2023, o 10:51 Nie wiem dokładnie, jak działa subskrypcja EA Play kupiona przez Steam, więc pytanie - czy gry odpalam przez Steam a on sobie uruchamia apkę EA? Jeśli tak jest, to czy da się uruchomić Steamowego pada w takiej sytuacji?

Dokładnie tak, kupujesz subskrypcję na steamie, przypisujesz daną grę do biblioteki, pobierasz, włącza Ci się EA App, przypisujesz grę do EA App, tak jak normalną grę kupioną na steamie od EA i grasz.
Po zakończeniu subskrypcji nie będziesz mógł jej uruchomić, ale nadal będzie w bibliotece steama.
Co do pada, to chodzi o nakładkę i emulację/zmianę sterowania?
Działa to dosłownie tak samo jak w przypadku innych gier, lub gier dodanych spoza steama, a jeśli gra nie obsługuje nakładki steam, to wystarczy przełączyć się na tryb Big Pictures i wywołać ją przyciskiem na padzie.
Jedyny problem jaki ja miałem z Subskrypcją EA Play na steamie to anulowanie jej, nie wiem jak jest teraz, ale jakiś rok temu, gdy posiadałem ją, nie mogłem znaleźć opcji anulowania i przez około miesiąc po wygaśnięciu ciągle próbowało mi pobrać płatność z portfela Steam, doładowanie portfela brało od razu na subskrypcję przez co musiałem drugi raz doładowywać aby coś kupić.
Dopiero po około miesiącu nieudanych prób, samo mi anulowało.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:

DiscussedAxe3 pisze: 21 mar 2023, o 11:31 [...]
Co do pada, to chodzi o nakładkę i emulację/zmianę sterowania?
[...]
Dokładnie chodzi o zmianę sterowania. A dokładniej chodzi o możliwość korzystania z żyroskopu w tym padzie. Bezpośrednio na Steam działa to bez problemu, nieważne czy to Steam Controler czy inny pad, ale w innych klientach już tak dobrze nie jest (kiedyś próbowałem uruchomić żyroskop w padzie DS4 w aplikacji Xbox i poległem).
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 179 razy
Podziękowania: 195 razy
Kontakt:

Co do anulowania, to wystarczy wejść w szczegóły konta i zarządzanie subskrypcjami.
Ci użytkownicy podziękowali Natan za ten post:
Gaberus
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 21 razy
Podziękowania: 67 razy
Kontakt:

Czy Wy też notorycznie macie błąd przy finalizacji zakupu na Steam? Za każdym razem gdy już dokonam płatności (szybki przelew/BLIK) i pojawia się ostatnie okienko z podsumowaniem, mam komunikat na pomarańczowym tle o błędzie przetwarzania, a przycisk "Kup" jest wyszarzony. Co ciekawe, sam zakup przechodzi, mail z potwierdzeniem też dochodzi, na koncie wszystko jest OK.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 59 razy
Podziękowania: 140 razy

Christoph pisze: 23 mar 2023, o 12:22 Czy Wy też notorycznie macie błąd przy finalizacji zakupu na Steam? Za każdym razem gdy już dokonam płatności (szybki przelew/BLIK) i pojawia się ostatnie okienko z podsumowaniem, mam komunikat na pomarańczowym tle o błędzie przetwarzania, a przycisk "Kup" jest wyszarzony. Co ciekawe, sam zakup przechodzi, mail z potwierdzeniem też dochodzi, na koncie wszystko jest OK.
Też, ale to co kupiłem, pojawia się w bibliotece, więc ignoruję błąd, bo to co miało działać, zadziałało.
Ci użytkownicy podziękowali GoodLuke za ten post (w sumie 2):
ChristophGaberus
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 31 razy
Podziękowania: 15 razy

GoodLuke pisze: 23 mar 2023, o 12:38
Christoph pisze: 23 mar 2023, o 12:22 Czy Wy też notorycznie macie błąd przy finalizacji zakupu na Steam? Za każdym razem gdy już dokonam płatności (szybki przelew/BLIK) i pojawia się ostatnie okienko z podsumowaniem, mam komunikat na pomarańczowym tle o błędzie przetwarzania, a przycisk "Kup" jest wyszarzony. Co ciekawe, sam zakup przechodzi, mail z potwierdzeniem też dochodzi, na koncie wszystko jest OK.
Też, ale to co kupiłem, pojawia się w bibliotece, więc ignoruję błąd, bo to co miało działać, zadziałało.
chyba, że potem gra zniknie z konta, a pojawi się komunikat "usunięta z powodu problemu z płatnościami"... :P
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 133 razy
Podziękowania: 54 razy
Kontakt:

Tak, przy dwóch ostatnich zakupach miałem to samo powiadomienie. Jeśli będzie się powtarzało po wyprzedaży, to trzeba będzie zgłosić.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

mam od kilku miesiecy taki błąd na pomaranczowo z tym że u mnie wyskakuje już po platnosci, wszystkie zakupione gry normalnie trafiają na konto i pobiera tyle kasy z banku ile ma pobrać
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 21 razy
Podziękowania: 67 razy
Kontakt:

Dzięki za odzew - czyli wszyscy mamy ten sam błąd w tym samym miejscu.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 30 razy
Podziękowania: 63 razy
Kontakt:

Fajne to okienko:
Obrazek
Ciekawe czy przy wszystkich grach tak jest, czy tylko przy wybranych.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

może to tylko dla premierowych gier, nigdy czegoś takiego nie miałem
Awatar użytkownika
Robin Hood
Discord: jojoPL1987#1944
Podziękował: 34 razy
Podziękowania: 90 razy
Kontakt:

Obstawiam, że przy wszystkich, które kupiło się przed premierą. Bo miałem takie coś przy jakieś bieda-gierce z bundla albo wziętej za darmo.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 66 razy
Podziękowania: 213 razy
Kontakt:

Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 204 razy
Podziękowania: 276 razy
Kontakt:

Steam porzuca wsparcie dla Windowsa 7/8/8.1 pierwszego stycznia 2024 roku
https://help.steampowered.com/en/faqs/v ... -1321-800A
Windows 7 and Windows 8 Support
As of January 1 2024, Steam will officially stop supporting the Windows 7, Windows 8 and Windows 8.1 operating systems. After that date, the Steam Client will no longer run on those versions of Windows. In order to continue running Steam and any games or other products purchased through Steam, users will need to update to a more recent version of Windows.

The newest features in Steam rely on an embedded version of Google Chrome, which no longer functions on older versions of Windows. In addition, future versions of Steam will require Windows feature and security updates only present in Windows 10 and above.
Windows 8.1 wyszedł w 2013 roku
Windows 7 wyszedł w 2009 roku

Gram głównie na starym lapku w podróży i nie widzi mi się kupowanie kolejnego gadżeta (Steam Deck) na który technicznie może i mnie stać, ale wydatki - takie większe - wolę ograniczać...
https://www.gry-online.pl/hardware/stea ... te/z924847
w takim razie na tym rupieciu będzie rządził GOG dopóki nie odbiorą możliwości ściągania instalatorów przez przeglądarkę :dziadek:
Ostatnio zmieniony 28 mar 2023, o 11:51 przez EdmundBA, łącznie zmieniany 2 razy.
Ci użytkownicy podziękowali EdmundBA za ten post (w sumie 4):
ToxiczoGottwaldGaberusMaikeru
ODPOWIEDZ