Steam - temat ogólny

Okazyjne ceny gier na PC z dystrybucji elektronicznej. Klucze Steam, GOG, Origin, Uplay itd
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 121 razy
Podziękowania: 150 razy
Kontakt:

bolesna prawda pisze: 21 sty 2023, o 16:26
We will increase the base price of Factorio from $30 to $35.

This is an adjustment to account for the level of inflation since the Steam release in 2016.
Hmmmm, no ale przecież już podnieśli w 2018 z 20 do 30, jak wychodziło z EA.
Szczególnie, że chyba dla gruz200 za bardzo ceny nie podnieśli w 2022, w przeciwieństwie do nas, co zasługuje na pogardę.
To tak może trochę sprostujmy...
1. pierwsza podwyżka faktycznie była jak wychodzili z EA
2. niedawno (w lipcu 2022) mieli masowe "uaktualnienie" cen... nam podnieśli z 70 zł do 120 tłumacząc się zmianami na rynku walut. Ale uczciwie trzeba powiedzieć że do tamtej pory mieliśmy jedną z lepszych cen w UE (dla reszty 25 EURO) a biorąc pod uwagę że giftować było można na całą unię... :gwizdany: Zresztą w UE też podnieśli z 25 do 30 EUR
3. .. a ruskim wtedy wlepili kosmiczną podwyżkę z 500 do 10000 rubli (!). Nie pamiętacie już tej afery? :D Ale szybko się wycofali tłumacząc się literówką o jedno zero za dużo. Czort wie jak było naprawdę (serio się pomylili czy przestraszyli się nalotu wściekłych orków) bo tak jak mówiłem zmieniali ceny masowo prawie we wszystkich krajach z wyjątkiem podstawowej w dolarach który wtedy fruwał bardzo wysoko.
Tak czy siak podnieśli im cenę i to prawie o 100% (z 520 do 1000) więc nie wiem jak to się nie kwalifikuje na "za bardzo". Tym bardziej że ukraińcom jako jedynym obniżyli a hrywna chyba specjalnie się aż tak nie umocniła...

Generalnie obserwuję sobie akcje z modelem sprzedaży Factorio z życzliwym rozbawieniem - bo niby gdzie jest napisane że muszą być jakiekolwiek wyprzedaże czy przeceny a cena produktu nie może wzrosnąć? Goście w ten sposób używają tego samego mechanizmu FOMO tylko na odwrót, ciekawe tylko jak wpłynie na to wydanie DLC, które rządzi się swoimi prawami...
elherejo
Awatar użytkownika
elherejo
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Super gra "Road 96" w historycznie najniższej cenie 27,98
https://store.steampowered.com/app/1466640/Road_96/

Na 4 kwietnia zapowiedziana została premiera prequela Road 96 - Mile 0 :)
Ci użytkownicy podziękowali elherejo za ten post (w sumie 2):
darkwindGaberus
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 73 razy
Podziękowania: 173 razy
Kontakt:

No i boom, Factorio u nas 160zł lol, "70zł to jest finalna cena", a potem dwie podwyżki w ciągu pól roku. Seems legit :roll:
Ci użytkownicy podziękowali GThoro za ten post (w sumie 7):
MDAArminbolesna prawdaDonOnionszymon257ToxiczoGaberus
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 46 razy
Podziękowania: 71 razy
Kontakt:

GThoro pisze: 27 sty 2023, o 08:52 No i boom, Factorio u nas 160zł lol, "70zł to jest finalna cena", a potem dwie podwyżki w ciągu pól roku. Seems legit :roll:
Oj tam przeżywacie cenę Factorio. Obczajcie ile to kosztuje, starczyłoby na kilkadziesiąt sztuk Factorio:
https://store.steampowered.com/app/2193 ... d_Unknown/
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 770 razy
Podziękowania: 850 razy
Kontakt:

boskiapollo pisze: 27 sty 2023, o 10:33
GThoro pisze: 27 sty 2023, o 08:52 No i boom, Factorio u nas 160zł lol, "70zł to jest finalna cena", a potem dwie podwyżki w ciągu pól roku. Seems legit :roll:
Oj tam przeżywacie cenę Factorio. Obczajcie ile to kosztuje, starczyłoby na kilkadziesiąt sztuk Factorio:
nie dodałeś, że gra jest tak zrobiona że można ją spokojnie ukończyć poniżej 2h i jak ktoś ma ochote to zrobić refund o czym pisze sam twórca gry
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 46 razy
Podziękowania: 71 razy
Kontakt:

Armin pisze: 27 sty 2023, o 10:55
boskiapollo pisze: 27 sty 2023, o 10:33
nie dodałeś, że gra jest tak zrobiona że można ją spokojnie ukończyć poniżej 2h i jak ktoś ma ochote to zrobić refund o czym pisze sam twórca gry
Szczerze aż tak się nie wczytywałem. Widziałem to wczoraj na steamgifts i przypomniało mi się jako ciekawostka cenowa. Mimo wszystko ryzykować 9k żeby potem zwrócić? Bałbym się, że mnie ktoś zagada, zagapię się, albo coś w tym stylu.
elherejo
Awatar użytkownika
elherejo

boskiapollo pisze: 27 sty 2023, o 11:44 Szczerze aż tak się nie wczytywałem. Widziałem to wczoraj na steamgifts i przypomniało mi się jako ciekawostka cenowa. Mimo wszystko ryzykować 9k żeby potem zwrócić? Bałbym się, że mnie ktoś zagada, zagapię się, albo coś w tym stylu.
Być może tracisz jedyną okazję aby zagrać w to dzieło ;)
Gra prawdopodobnie będzie miała równie krótki żywot na Steamie jak nieszczęsne Devotion :(
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 194 razy
Podziękowania: 450 razy

lewriczin pisze: 24 sty 2023, o 19:09 Tak czy siak podnieśli im cenę i to prawie o 100% (z 520 do 1000) więc nie wiem jak to się nie kwalifikuje na "za bardzo". Tym bardziej że ukraińcom jako jedynym obniżyli a hrywna chyba specjalnie się aż tak nie umocniła...
Czyli chcesz powiedzieć, że nagle rubel się umocnił?
Bo z tego, co wiem, to sztuczny kurs nikogo nie interesuje i nadal ma wartość porównywalną do żetonu do wózka. Chociaż, może nie, bo żetonu chociaż możesz użyć, a z rublem to już jest różnie.
Teraz jest 1200 rubli. U nas z 120 zł do 160 zł jest 30% z kawałkiem. Dla gruzu200 podnieśli o 20%.
Insynuowanie, że PLN jest słabsze od rubla jest niepoważne.
A jeszcze z tym wysyłaniem giftów wszędzie, to chociaż próbowałeś na tym zarobić, skoro to taki łatwy biznes? Na pewno :trollface:

I jeszcze w ramach ciekawostki - gra teraz kosztuje 32€ na sztim. Taniej niż PLN.
Ciekawe, czy handelek w kluczykowaniach się zacznie na nowo, skoro na HB jest 25,6€ z choice :geek:
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 121 razy
Podziękowania: 150 razy
Kontakt:

bolesna prawda pisze: 27 sty 2023, o 16:00
Tak czy siak podnieśli im cenę i to prawie o 100% (z 520 do 1000) więc nie wiem jak to się nie kwalifikuje na "za bardzo". Tym bardziej że ukraińcom jako jedynym obniżyli a hrywna chyba specjalnie się aż tak nie umocniła...
Czyli chcesz powiedzieć, że nagle rubel się umocnił?
Fajnie wziąłeś mój sarkazm i wciskasz mi go teraz jako chochoła
Przecież wyraźnie napisałem przed chwilą (na przykładzie Ukrainy) że ich ceny regionalne jak widać są wyciągane z... głowy
Bo z tego, co wiem, to sztuczny kurs nikogo nie interesuje i nadal ma wartość porównywalną do żetonu do wózka.
No, rzeczywiście nikogo poza rynkami finansowymi ;)
To że kurs jest na sterydach, nie znaczy że nikt ci tych rubli po danym kursie nie kupi. A Steam rozlicza się po aktualnych notowaniach co w tej kwestii zamyka sprawę
A jeszcze z tym wysyłaniem giftów wszędzie, to chociaż próbowałeś na tym zarobić, skoro to taki łatwy biznes? Na pewno :trollface:
Nie zarobiłem bo byłem wtedy "pan nikt" a interesu dla jednej gry specjalnie wtedy mi się nie chciało rozwijać (i słusznie, bo jak widać bym nie zdążył)
I jeszcze w ramach ciekawostki - gra teraz kosztuje 32€ na sztim. Taniej niż PLN.
Ciekawe, czy handelek w kluczykowaniach się zacznie na nowo, skoro na HB jest 25,6€ z choice :geek:
Masz prawo wykupić nawet wszystkie klucze i zrobić interes - przecież na pewno nigdy już nie będzie taniej...:D
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 13 razy

Po pierwsze wszystkie ceny są wyciągane z głowy. Np. taki prąd - jego wysokie ceny nie są wynikiem praw kosmosu, ani wynikiem względów czysto ekonomicznych. Po drugie skoro Ukraińcom obniżono ceny, a Ruskom podwyższono, to chyba oczywiste jest dlaczego.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 41 razy
Podziękowania: 148 razy
Kontakt:

Hej pytanko. Właśnie odwiedziłem steamową stronę remejku Dead Sapcea i o dziwo wynika z niej, że stemowa wersja... jest steamowa. W sensie nie wymaga żadnego origina/ea app, co w sumie jest logiczne, bo gra singlowa i nie ma żadnej potrzeby pobierać dodatkowego oprogramowania, ale ea zdarza się bardzo rzadko (yyyy. apex legends z jakiejś przyczyny i chyba remaster C&C). No i pytanko do tych co się skusili, ea po prostu zapomniało dodać odpowiedniej rubryki czy faktycznie poszło nabywcom na sztimie na rękę?
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 64 razy
Podziękowania: 93 razy
Kontakt:

kamil_999666 pisze: 27 sty 2023, o 20:36 Hej pytanko. Właśnie odwiedziłem steamową stronę remejku Dead Sapcea i o dziwo wynika z niej, że stemowa wersja... jest steamowa. W sensie nie wymaga żadnego origina/ea app, co w sumie jest logiczne, bo gra singlowa i nie ma żadnej potrzeby pobierać dodatkowego oprogramowania, ale ea zdarza się bardzo rzadko (yyyy. apex legends z jakiejś przyczyny i chyba remaster C&C). No i pytanko do tych co się skusili, ea po prostu zapomniało dodać odpowiedniej rubryki czy faktycznie poszło nabywcom na sztimie na rękę?
C&C Reamaster na 100% nie wymaga EA App.

Dodam, że F1 2022 tylko prosi o logowanie na stronę na konto EA do funkcji sieciowych. Jak nie udało mi się wpisać danych to i tak wszedłem do menu, ale nie próbowałem nic więcej. Możliwe, że inne funkcje też są poblokowane, ale tego nie zweryfikowałem.

A jeszcze Medal of Honor™: Above and Beyond nie wymaga, ale w sumie nie wiem czy na EA App jest ta gra.
Ci użytkownicy podziękowali Refty za ten post:
Gaberus
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 64 razy
Podziękowania: 203 razy
Kontakt:

Ci użytkownicy podziękowali kmpt za ten post (w sumie 2):
eldawido159Gaberus
Awatar użytkownika
Hitman
Discord: Ejdrien.#8595
Podziękował: 1054 razy
Podziękowania: 159 razy
Kontakt:

Ci użytkownicy podziękowali Ejdrien. za ten post (w sumie 5):
RapisherBoberek00Gaberuseldawido159Natan
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 770 razy
Podziękowania: 850 razy
Kontakt:

Obrazek

emotki tapety za kilkanascie minut ogladania strima

https://steamcommunity.com/broadcast/wa ... 9177708161

edit: mi wylecialy po 3 minutach
Ci użytkownicy podziękowali Armin za ten post (w sumie 5):
jobjoxPLdarkwindeldawido159Gaberuskubicz
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 14 razy
Podziękowania: 26 razy
Kontakt:

Pytanie mam następujące. Poker Night i Poker Night 2 na steam kosztują po 300 zł. W różnych miejscach, Dlaczego i czy ktoś to kupuje?
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 16 razy
Kontakt:

Pewnie zostały wycofane ze sprzedaży a pozostałości kluczy podrożały, częsty przypadek.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 13 razy
Podziękowania: 69 razy
Kontakt:

woda85 pisze: 2 lut 2023, o 21:42 Pytanie mam następujące. Poker Night i Poker Night 2 na steam kosztują po 300 zł. W różnych miejscach, Dlaczego i czy ktoś to kupuje?
Popyt- podaż. To powinno być oczywiste po zerknięciu do sklepu:
https://store.steampowered.com/app/3128 ... Inventory/
Notice: Poker Night at the Inventory is no longer available on the Steam store.
https://store.steampowered.com/app/2347 ... r_Night_2/
Notice: At the request of the publisher, Poker Night 2 is unlisted on the Steam store and will not appear in search.

Jak czegoś nie można już kupić to automatycznie egzemplarze które są w obiegu zyskują na wartości. Gra może być kompletnym śmieciem, nie ma to znaczenia ponieważ ta cena nie jest przypięta do gry, a do jej 'kolekcjonerskiego i limitowanego' statusu.
Ostatnio zmieniony 2 lut 2023, o 22:02 przez Gottwald, łącznie zmieniany 1 raz.
Ci użytkownicy podziękowali Gottwald za ten post:
Gaberus
Awatar użytkownika
Redaktor
Podziękował: 81 razy
Podziękowania: 205 razy
Kontakt:

Zostały usunięte ze Steam. Jedynym źródłem kluczy są więc keyshopy (prawdopodobnie kody z Bundli). Gierki niedostępne w cyfrowej dystrybucji, więc i cena jest ustalona na takim (wysokim) poziomie, że jak znajdzie się jakiś szalony kolekcjoner, to żeby na nim zarobić :)
elherejo
Awatar użytkownika
elherejo

300 to i tak stosunkowo niedużo w porównaniu np z Puzzle Quest 2
PQ2.jpg
PQ2.jpg (89.84 KiB) Przejrzano 750 razy
Ci użytkownicy podziękowali elherejo za ten post:
Gaberus
ODPOWIEDZ