Gry, w których macie 100% osiągnięć
- Discord: Per Panicz#0700
- Podziękował: 59 razy
- Podziękowania: 127 razy
- Kontakt:
Sporo ostatnio grałem.
- Załączniki
-
- orgazmorgazm.png (51 KiB) Przejrzano 2574 razy
- Ci użytkownicy podziękowali Per Panicz za ten post (w sumie 4):
- Ejdrien. • eldawido159 • bikkitta • Armin
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 5 razy
- Kontakt:
Ubisoft Connect ma niestety nieco ułomny system osiągnięć, jednak mam w nim trochę calaków, czym pochwalę się kiedy indziej. Dosłownie przed chwilą za to udało się zdobyć wszystkie osiągnięcia w Roller Champions, grze o której wszyscy zapomnieli, ale z jakiegoś powodu czuję że muszę ją wymaksować. Zdobycie ostatniego osiągnięcia (posiadanie 100 000 fanów) udało się po około 320 meczach. Jak teraz o tym myślę, to spora liczba. W Connect jest jeszcze system wyzwań i tam brakuje mi 3, więc przy grze jeszcze pewnie trochę zostanę, ale to już coś.
- Załączniki
-
- Roller Champions.png (124.88 KiB) Przejrzano 2365 razy
Ostatnio zmieniony 17 sty 2023, o 18:34 przez MDmaster, łącznie zmieniany 1 raz.
Jako że temat odkryłem dopiero niedawno i będę miał do opisania kilka tytułów, w tym takie, które oficjalnie nie wspierają achievementów, to pozwolę sobie podzielić całość na kilka postów. Na początek Steam, kolejność alfabetyczna.
[#1] 10 Second Ninja
Dość hardkorowa platformówka, w której na ukończenie każdej z czterdziestu plansz mamy, nie domyślilibyście się, równiutkie 10 sekund. Bez kontrolera nie ma co podchodzić, a i wówczas palce dają o sobie znać, zwłaszcza podczas próby zdobycia najtrudniejszego achievementa w grze, który wymaga ukończeniu wszystkich 40 poziomów w ciągu 240 sekund, co, jak łatwo wyliczyć, daje zawrotne 6 sekund na poziom. Ostatecznie miałem całą sekundę i 200 milisekund zapasu, choć byłem bliski poddania się po failu na ostatnim poziomie w jednym z wcześniejszych podejść
[#2] 12 Labours of Hercules
Taki tam klon Roads of Rome, czyli przyjemny i raczej casualowy (no, w ogólnym założeniu, bo żeby zdobyć acziki trzeba jednak się momentami postarać) mix gry ekonomicznej i strategicznej (spotkałem się z określeniem "resource management game", które choć pasuje, to wydaje się mieć bardzo szeroką definicję).

[#3] 12 Labours of Hercules II: The Cretan Bull
Co tu dużo mówić, jeszcze więcej tego samego.

[#4] Hellblade: Senua's Sacrifice
Chyba najpiękniejsza produkcja, jaką widziałem (choć uczciwie przyznaję, że nie grałem chyba w żaden duży tytuł, który wyszedł po 2012 roku, oprócz wyżej wymienionego
). Przepiękna grafika, ciekawie poprowadzona fabuła, przyjemny, a jednocześnie nieprzesadnie skomplikowany system walki, zdecydowanie polecam.

[#5] Turok
Remaster jednej z dwóch pierwszych gier komputerowych (obok Mortal Kombat 4), z jakimi się zetknąłem. Typowo oldschoolowy shooter, czyli elementy platformowe, walki z bossami, ukryte lokacje i bardzo ciekawe projekty poziomów. Oprócz tego na plus wyróżniający się soundtrack.

[#1] 10 Second Ninja
Dość hardkorowa platformówka, w której na ukończenie każdej z czterdziestu plansz mamy, nie domyślilibyście się, równiutkie 10 sekund. Bez kontrolera nie ma co podchodzić, a i wówczas palce dają o sobie znać, zwłaszcza podczas próby zdobycia najtrudniejszego achievementa w grze, który wymaga ukończeniu wszystkich 40 poziomów w ciągu 240 sekund, co, jak łatwo wyliczyć, daje zawrotne 6 sekund na poziom. Ostatecznie miałem całą sekundę i 200 milisekund zapasu, choć byłem bliski poddania się po failu na ostatnim poziomie w jednym z wcześniejszych podejść

[#2] 12 Labours of Hercules
Taki tam klon Roads of Rome, czyli przyjemny i raczej casualowy (no, w ogólnym założeniu, bo żeby zdobyć acziki trzeba jednak się momentami postarać) mix gry ekonomicznej i strategicznej (spotkałem się z określeniem "resource management game", które choć pasuje, to wydaje się mieć bardzo szeroką definicję).

[#3] 12 Labours of Hercules II: The Cretan Bull
Co tu dużo mówić, jeszcze więcej tego samego.

[#4] Hellblade: Senua's Sacrifice
Chyba najpiękniejsza produkcja, jaką widziałem (choć uczciwie przyznaję, że nie grałem chyba w żaden duży tytuł, który wyszedł po 2012 roku, oprócz wyżej wymienionego

[#5] Turok
Remaster jednej z dwóch pierwszych gier komputerowych (obok Mortal Kombat 4), z jakimi się zetknąłem. Typowo oldschoolowy shooter, czyli elementy platformowe, walki z bossami, ukryte lokacje i bardzo ciekawe projekty poziomów. Oprócz tego na plus wyróżniający się soundtrack.

- Ci użytkownicy podziękowali Haazheel za ten post (w sumie 4):
- Armin • eldawido159 • bikkitta • Ejdrien.
No to teraz pora na tytuły, które nie wspierają achievementów, ale da się je ukończyć na 100%.
[#6] Call of Juarez
Jeden z moich ulubionych shooterów, niezliczone godziny spędzone w multiplayerze, a i samą fabułę ukończyłem trzy razy (co jest chyba moim rekordem). Ciekawa historia, dobrze oddany klimat Dzikiego Zachodu, bardzo dobry soundtrack. Do 100% zaliczyłem ukończenie fabuły oraz zebranie wszystkich znajdziek.
Choć gra ma na karku już prawie 17 lat (czuję się, jakbym pisał o jakimś tytule z lat 90.
), to jednak ostrzegam przed spoilerem przedstawionym na pierwszym screenie (ostatni grywalny moment w grze, po nim następuje już tylko cutscenka).
Całość zajęła 10 godzin i 54 minuty.

[#7] Grand Theft Auto III
No tej gry chyba nie trzeba nikomu przedstawiać
Fabułę ukończyłem kilkanaście lat temu, jakoś w 2020 roku powróciłem, żeby zrobić grę na 100% i bawiłem się naprawdę świetnie. Owszem, można by było pisać o tym, jak nie ma co robić z kasą zarobioną podczas misji oraz jak to same misje są raczej sztampowe, zwłaszcza w porównaniu do późniejszych odsłoń, ale po co? Gra nadal potrafi niesamowicie wciągnąć, więc jeżeli ktoś waha się, czy przypadkiem nie zepsuć sobie dobrych wspomnień z dzieciństwa, to z przyjemnością oświadczam, że trzecia odsłona serii GTA przeszła próbę czasu wręcz wzorowo.
100% w GTA III
Całość zajęła 60 godzin i 8 minut, choć po ukończeniu gry spędziłem jeszcze z godzinkę latając Dodo nad Liberty City

Pozostałe statystyki:
[#6] Call of Juarez
Jeden z moich ulubionych shooterów, niezliczone godziny spędzone w multiplayerze, a i samą fabułę ukończyłem trzy razy (co jest chyba moim rekordem). Ciekawa historia, dobrze oddany klimat Dzikiego Zachodu, bardzo dobry soundtrack. Do 100% zaliczyłem ukończenie fabuły oraz zebranie wszystkich znajdziek.
Choć gra ma na karku już prawie 17 lat (czuję się, jakbym pisał o jakimś tytule z lat 90.

Całość zajęła 10 godzin i 54 minuty.
Spoiler:pokaż

[#7] Grand Theft Auto III
No tej gry chyba nie trzeba nikomu przedstawiać

100% w GTA III
Całość zajęła 60 godzin i 8 minut, choć po ukończeniu gry spędziłem jeszcze z godzinkę latając Dodo nad Liberty City

Pozostałe statystyki:
Ostatnio zmieniony 20 sty 2023, o 01:43 przez Haazheel, łącznie zmieniany 3 razy.
- Ci użytkownicy podziękowali Haazheel za ten post (w sumie 4):
- eldawido159 • bikkitta • EdmundBA • Ejdrien.
Na deser ostatni tytuł, w którym udało mi się zrobić 100%. Sporo screenów, garść statystyk i naprawdę żmudny grind w poszukiwaniu znajdziek, więc pozwoliłem sobie na wyróżnienie go osobnym postem 
[#8] Assassin's Creed
W zasadzie mógłbym wstawić tu to, co napisałem o GTA III, i pasowałoby to idealnie
Bardzo dobra i pozostawiająca sporo miejsca do interpretacji fabuła, nadal świetna grafika (mi naprawdę dużo do szczęścia nie trzeba
), bardzo dobry soundtrack (Spirit of Damascus!), a to wszystko okraszone sztampowymi śledztwami oraz niesamowicie irytującym zbieractwem (ponad 400 przedmiotów do zebrania bez jakiejkolwiek dostępnej w grze mapy czy śledzenia oprócz zwykłej mapy obszaru gry i ogólną liczbą przedmiotów zebranych/do zebrania w danej lokacji).
Do 100% zaliczyłem:
- ukończenie fabuły,
- ukończenie wszystkich śledztw, czyli swoistych misji pobocznych,
- zdobycie wszystkich punktów obserwacyjnych,
- zabicie wszystkich 60 templariuszy,
- uratowanie wszystkich mieszkańców w każdej dzielnicy każdego miasta,
- zdobycie wszystkich flag, tzn. Asasynów w Masjafie (20), szpitalników (33), Krzyżaków (33) i templariuszy (34) w Akce, Saracenów w Damaszku (100), krzyży jerozolimskich w Jerozolimie (100) oraz flag króla Ryszarda w Królestwie (100)
Szkoda, że wersja PC nie wspiera achievementów, jednak patrząc na listę aczików z wersji na Xboxa, udałoby mi się zdobyć je wszystkie (oczywiście nie mam pewności co do tych w stylu "Zabij 100 przeciwników, samemu nie ginąc", ale ich wbicie nie byłoby jakimś wielkim problemem, ot, trochę więcej grindu).
Czasówka:
Fabuła na 100% - 26h 30m
Flagi oraz templariusze (punkty obserwacyjne zdobyłem w trakcie "standardowej" rozgrywki):
Akka - ok. 29h
Damaszek - 31h 18m
Jerozolima - 36h 35m
Królestwo - 39h 6m

Pozostałych 8 screenów w spoilerze, coby nie było za dużo przewijania

[#8] Assassin's Creed
W zasadzie mógłbym wstawić tu to, co napisałem o GTA III, i pasowałoby to idealnie

Do 100% zaliczyłem:
- ukończenie fabuły,
- ukończenie wszystkich śledztw, czyli swoistych misji pobocznych,
- zdobycie wszystkich punktów obserwacyjnych,
- zabicie wszystkich 60 templariuszy,
- uratowanie wszystkich mieszkańców w każdej dzielnicy każdego miasta,
- zdobycie wszystkich flag, tzn. Asasynów w Masjafie (20), szpitalników (33), Krzyżaków (33) i templariuszy (34) w Akce, Saracenów w Damaszku (100), krzyży jerozolimskich w Jerozolimie (100) oraz flag króla Ryszarda w Królestwie (100)
Szkoda, że wersja PC nie wspiera achievementów, jednak patrząc na listę aczików z wersji na Xboxa, udałoby mi się zdobyć je wszystkie (oczywiście nie mam pewności co do tych w stylu "Zabij 100 przeciwników, samemu nie ginąc", ale ich wbicie nie byłoby jakimś wielkim problemem, ot, trochę więcej grindu).
Czasówka:
Fabuła na 100% - 26h 30m
Flagi oraz templariusze (punkty obserwacyjne zdobyłem w trakcie "standardowej" rozgrywki):
Akka - ok. 29h
Damaszek - 31h 18m
Jerozolima - 36h 35m
Królestwo - 39h 6m

Pozostałych 8 screenów w spoilerze, coby nie było za dużo przewijania

- Podziękował: 7 razy
- Kontakt:

Pierwsze 100% w tym roku.
Zaskoczyła mnie trochę ta gra, bo spodziewałem się początkowo metroidvanii na mniejszą skalę, ale tytuł okazał się duży, jeśli chodzi o mapę oraz ilość znajdziek. Na plus również bardzo dobry soundtrack i duża różnorodność wprowadzana przez różne formy Jina.
Jedyna rzecz, do której można się przyczepić to nieco chamskie ukrycie niektórych sekretów.
- Ci użytkownicy podziękowali Yuviri za ten post (w sumie 4):
- eldawido159 • bikkitta • Ejdrien. • DonOnion
- Discord: Per Panicz#0700
- Podziękował: 59 razy
- Podziękowania: 127 razy
- Kontakt:
.
- Załączniki
-
- qawodd.png (60.54 KiB) Przejrzano 1718 razy
- Ci użytkownicy podziękowali Per Panicz za ten post (w sumie 4):
- eldawido159 • bikkitta • Ejdrien. • xoompl
- Podziękował: 52 razy
- Podziękowania: 26 razy
- Kontakt:
Zaczynają mi się coraz bardziej podobać te exy z Playstation. Horizon odrzuciło mnie po prologu, Days Gone było całkiem dobre, ale do calaka wymagało drugiego przejścia to dałem sobie spokój. Tutaj tego nie wymagali, a endgame w postaci dwóch krain i walk z walkiriami był bardzo przyjemny. Jedyne co było naprawdę nudne to oczywiście znajdźki, ile bym dał żeby pozbyli się tego dziadostwa z gierek albo wymogów do 100% osiągnięć. 2-3 dodatkowe godzinki po endgame'ie i mapa wyczyszczona na tyle na ile wymagały tego acziki. Kolejny w kolejce pewnie Spider-Man, ale tam już widzę aczik za nową grę+, na takie coś szkoda mi czasu.
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowania: 29 razy
- Kontakt:
Wirtualna piąteczkaTakelot pisze: ↑22 sty 2023, o 14:54 gow.png
Zaczynają mi się coraz bardziej podobać te exy z Playstation. Horizon odrzuciło mnie po prologu, Days Gone było całkiem dobre, ale do calaka wymagało drugiego przejścia to dałem sobie spokój. Tutaj tego nie wymagali, a endgame w postaci dwóch krain i walk z walkiriami był bardzo przyjemny. Jedyne co było naprawdę nudne to oczywiście znajdźki, ile bym dał żeby pozbyli się tego dziadostwa z gierek albo wymogów do 100% osiągnięć. 2-3 dodatkowe godzinki po endgame'ie i mapa wyczyszczona na tyle na ile wymagały tego acziki. Kolejny w kolejce pewnie Spider-Man, ale tam już widzę aczik za nową grę+, na takie coś szkoda mi czasu.

Grand bez ng+ (chyba, że aczik speedrunner podciagniemy) to Uncharted 4 z dodatkiem. Tam wybierasz po prostu poziom miażdżący i jakoś idzie. Sackboy tak samo bez ng+, ale tu do calaka trzeba coopa.
Ostatnio zmieniony 23 sty 2023, o 22:45 przez loginnuss, łącznie zmieniany 1 raz.
- Podziękował: 9 razy
- Podziękowania: 26 razy
Coś mnie podkusiło i 'Zbierz rój pszczół 0' weszło

- Ci użytkownicy podziękowali Turli za ten post (w sumie 5):
- Ejdrien. • xoompl • eldawido159 • kamil_999666 • bikkitta
- Podziękował: 38 razy
- Podziękowania: 133 razy
- Kontakt:
- Ci użytkownicy podziękowali kamil_999666 za ten post (w sumie 4):
- eldawido159 • Skywalker1988 • Ejdrien. • bikkitta
- Podziękował: 0
- Kontakt:
to jest tabela z goga ?Yuviri pisze: ↑21 sty 2023, o 02:31
Zaskoczyła mnie trochę ta gra, bo spodziewałem się początkowo metroidvanii na mniejszą skalę, ale tytuł okazał się duży, jeśli chodzi o mapę oraz ilość znajdziek. Na plus również bardzo dobry soundtrack i duża różnorodność wprowadzana przez różne formy Jina.
Jedyna rzecz, do której można się przyczepić to nieco chamskie ukrycie niektórych sekretów.
- Podziękowania: 272 razy
- Kontakt:

Najbardziej męczące LEGO ze wszystkich, w które grałem. Zacząłem to maksować jeszcze jakoś w 2020, ale żmudność i powtarzalność zadań pobocznych w otwartym świecie sprawiała, że nie dawałem rady włączać tej gry na dłużej niż godzinę. Bywało, że przez godzinę grania dawałem radę posunąć licznik procentowy o 0,5%, bo tu jest tyle "zawartości". Same zagadki środowiskowe są całkiem przyjemne, jak w każdym LEGO, ale misje poboczne, za które dostaje się postacie, to absolutna katorga - każde polega na tym samym schemacie typu "podążaj za postacią przez 5 minut i bij wrogów" albo "lataj po całej mapie i szukaj kilku znajdziek rozstrzelonych po różnych krańcach". W żadnym innym LEGO nie jest to doprowadzone do takiego ekstremum, nawet Skywalker Saga po zdobyciu ok. połowy znajdziek zdaje się rozsądniej wyważona. W każdym razie, przejście tego potworka zajęło mi 73,5 godziny i nigdy więcej do tej gry nie wrócę, dla mnie ląduje na samym dole listy.
- Ci użytkownicy podziękowali serafek5 za ten post (w sumie 5):
- Ejdrien. • eldawido159 • xoompl • bikkitta • JAROMIR [PL]
- Kontakt:
Tak jak oLiardi wyżej napisał, to nie gog, tylko completionist.memaklo99 pisze: ↑24 sty 2023, o 10:59to jest tabela z goga ?Yuviri pisze: ↑21 sty 2023, o 02:31

- Podziękował: 368 razy
- Podziękowania: 693 razy
- Kontakt:

nie wiem czemu ale zrobiłem to - gra mnie totalnie wciągnęła mimo że po pierwszych 2h myślałem że ją szybko porzucę,
a tu jednak nie mogłem się oderwać - achivki raczej proste do wbicia większość sama wchodzi z postępem gry , przy niektórych trzeba pokombinować a przy innych poczekać sporo czasu (wbić 1000000 coinsów bankami)
zagrać polecam każdemu - wbić 100% tylko tym zawziętym

- Ci użytkownicy podziękowali Hildunio za ten post (w sumie 4):
- eldawido159 • bikkitta • Yuviri • Ejdrien.