Steam - temat ogólny

Okazyjne ceny gier na PC z dystrybucji elektronicznej. Klucze Steam, GOG, Origin, Uplay itd
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Discord: 『 Toxiczo 』#6492
Podziękował: 210 razy
Podziękowania: 200 razy
Kontakt:

26 stycznia Factorio będzie mieć podniesioną cenę z 30 na 35 dolarów. Co prawda w złotówkach już w lipcu 2022 cena poleciała z 70 na 120, ale możliwe, że podniosą jeszcze raz (sugerowana cena wg. steama to 140zł), więc jak ktoś chce przyoszczędzić 2 dychy to radzę się śpieszyć

https://twitter.com/factoriogame/status ... 5169628162
Ci użytkownicy podziękowali Toxiczo za ten post (w sumie 4):
DonOnionbolesna prawdaeldawido159Gaberus
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 195 razy
Podziękowania: 450 razy

We will increase the base price of Factorio from $30 to $35.

This is an adjustment to account for the level of inflation since the Steam release in 2016.
Hmmmm, no ale przecież już podnieśli w 2018 z 20 do 30, jak wychodziło z EA.
Co ma 2016 do tego? Próbują powiedzieć, że w okresie 2016-2018 w 2018 roku nie było inflacji?
Wychodzi na to, że dobrze zrobiłem, jak brałem, kiedy PLN wchodziło na sztim, bo trochę zaczynają już przeginać.
Szczególnie, że chyba dla gruz200 za bardzo ceny nie podnieśli w 2022, w przeciwieństwie do nas, co zasługuje na pogardę.
Ci użytkownicy podziękowali bolesna prawda za ten post (w sumie 7):
MDADonOnionToxiczoGThoroeldawido159GaberusEdmundBA
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 173 razy
Podziękowania: 233 razy
Kontakt:

https://store.steampowered.com/app/2183 ... D_Edition/
Znalazłem kolejnego starocia na Steamie - Kingdom Under Fire...ktoś pamięta tę strategię?
Ale nie obyło się bez niespodzianek
https://twitter.com/felipepepe/status/1 ... 1558418433
Obrazek
Ostatnio zmieniony 21 sty 2023, o 18:23 przez EdmundBA, łącznie zmieniany 1 raz.
Ci użytkownicy podziękowali EdmundBA za ten post (w sumie 7):
bolesna prawdaszymon257jobjoxPLeldawido159MDAGaberusSkapiradlo
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 58 razy
Podziękowania: 122 razy
Kontakt:

bolesna prawda pisze: 21 sty 2023, o 16:26 Próbują powiedzieć, że w okresie 2016-2018 w 2018 roku nie było inflacji?
Ogólnie inflacyjne podwyżki cen ukończonych produktów cyfrowych to jakiś nieśmieszny żart. Przecież to nie tak, że "wyprodukowanie" nowej kopii gry kosztuje dziś więcej niż kilka lat temu. :V I tutaj jeszcze można stwierdzić, że cały czas coś przy tym Factorio dłubią, ale ogólnie to trochę beka, zwłaszcza że to ta gra, której twórcy postanowili wyróżnić się tym, że nigdy nie będzie na nią żadnej promocji.

Za to nie mają problemu z tym, żeby społeczność za frajer tłumaczyła im tę dojną krowę na inne języki. :trollface: W końcu trzeba wspomagać biednego indie-dewelopera.
Ci użytkownicy podziękowali DonOnion za ten post (w sumie 8):
bolesna prawdaToxiczoszymon257GThoroeldawido159MDAGaberusSkapiradlo
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 180 razy
Podziękowania: 102 razy
Kontakt:

To chyba nie jest do kopania ale fakt że powinno być wspomniane że coś takiego w grze zostało dodane.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 74 razy
Podziękowania: 174 razy
Kontakt:

DonOnion pisze: 21 sty 2023, o 18:22 Ogólnie inflacyjne podwyżki cen ukończonych produktów cyfrowych to jakiś nieśmieszny żart. Przecież to nie tak, że "wyprodukowanie" nowej kopii gry kosztuje dziś więcej niż kilka lat temu. :V I tutaj jeszcze można stwierdzić, że cały czas coś przy tym Factorio dłubią, ale ogólnie to trochę beka, zwłaszcza że to ta gra, której twórcy postanowili wyróżnić się tym, że nigdy nie będzie na nią żadnej promocji.
Kolejne studio, które się skalało chciwością :dziadek: Mają stabilną sprzedaż na poziomie 500tys/r pomimo upływu czasu od premiery to za frajer (od jej czasu nie dodali żadnego contentu, tylko bugfixy/performance/qol) chcą po prostu więcej kasy (nadchodzące DLC ma być też w tej samej cenie, więc szykują grunt ;) ). Nawet Nintendo czy EA nie jest takie zdzierskie. Do tego zapewniali, że cena na premierę jest finalna i nie będzie podwyżek, a już w zeszłe lato dostaliśmy +70%, teraz możliwe, że będzie ogólnie +115% do tej pierwotnej ceny. Wisienką na torcie jest ten cytat szefa studia:
There is no reason to squeeze the extra $ just to get yacht bigger then the next millionare, or to buy the overprised expensive stuff when you buy it just to show off. And this has some deep implications, because once you feel that you have enough, you can safely ignore all these people trying to buy % of your company for big cash. I actually reply to these kind of offers with the sentence "Thanks, but I have no use for the extra money".
Więc ten tego... smród się robi z tego coraz większy.
Ci użytkownicy podziękowali GThoro za ten post (w sumie 2):
bolesna prawdaGaberus
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 173 razy
Podziękowania: 233 razy
Kontakt:

We wtorek ma się pojawić aktualizacja do Risen, która ma dodać m.in. polską wersję gry, obsługę pada oraz osiągnięcia na Steamie - dotąd istniały jedynie te w samej grze.

Obrazek

Dotąd tylko posiadacze wersji pudełkowej mieli rodzimy język, chyba że istniało jakieś spolszczenie?
Ci użytkownicy podziękowali EdmundBA za ten post (w sumie 11):
bolesna prawdaRapisherMDAFotelSkrzypiAngrenborEjdrien.NatanHaazheelpsteldawido159 i jeszcze jeden użytkownik
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 4 razy
Kontakt:

Coś dziwnego dzieje się z moim profilem. Nie mogę ustawić gabloty najrzadszych osiągnięć(a była ustawiona od dobrych kilku lat na samej górze), jest napisane przy wyborze gabloty że nie jest dostępna dla mojego konta. Dodatkowo gablota perfekcjonisty nie wyświetla żadnej gry i jakiej bym nie próbował wyszukać to nic nie widzi. Wie ktoś co się mogło stać?
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 126 razy
Podziękowania: 52 razy
Kontakt:

Vergil pisze: 22 sty 2023, o 16:34 Coś dziwnego dzieje się z moim profilem. Nie mogę ustawić gabloty najrzadszych osiągnięć(a była ustawiona od dobrych kilku lat na samej górze), jest napisane przy wyborze gabloty że nie jest dostępna dla mojego konta. Dodatkowo gablota perfekcjonisty nie wyświetla żadnej gry i jakiej bym nie próbował wyszukać to nic nie widzi. Wie ktoś co się mogło stać?
Wygląda na to że dużej ilości osób zniknęły(mnie też), gabloty od dawna są zabugowane. Za jakiś czas pewnie pojawią się z powrotem.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 4 razy
Kontakt:

W żadnej grze nie mogę sprawdzić ile i jakie osiągnięcia mi zostały do zdobycia. To samo gdy wchodzę na profil, następnie wybieram po prawej stronie gry, klikam zobacz statystyki i osiągnięcia gracza - zero reakcji.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 126 razy
Podziękowania: 52 razy
Kontakt:

Vergil pisze: 22 sty 2023, o 17:44 W żadnej grze nie mogę sprawdzić ile i jakie osiągnięcia mi zostały do zdobycia. To samo gdy wchodzę na profil, następnie wybieram po prawej stronie gry, klikam zobacz statystyki i osiągnięcia gracza - zero reakcji.
Tak na steamie już komentarze lecą dotyczące tego problemu.
elherejo
Awatar użytkownika
elherejo
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Zapowiedziano nową grę z uniwersum SteamWorld, można już ograć demo
https://store.steampowered.com/app/2134 ... rld_Build/
Ci użytkownicy podziękowali elherejo za ten post:
Gaberus
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 15 razy
Podziękowania: 89 razy
Kontakt:

elherejo pisze: 23 sty 2023, o 19:07 Zapowiedziano nową grę z uniwersum SteamWorld, można już ograć demo
https://store.steampowered.com/app/2134 ... rld_Build/
Super, buildery to jeden z moich ulubionych gatunków. Cała seria jest bardzo przyjemna, choć bardziej od Digów wolę Heist. Dig na papierze 100% w mój gust, ale w praktyce wolę trochę luźniejsze, mniej restrykcyjne i bardziej realistyczne kopanie. Bliżej nim logicznych platformówek niż mojego pierwotnego wyobrażenia.

SteamWorld Heist, podobnie jak Gears Tactics, to była miła odmiana i pozytywne zaskoczenie w swoich seriach.

BTW jest festiwal Steam Builder Fest. Co ciekawe widzę parę gier które miały niedawno promo, a na fest cena powróciła do normalnej. Dziwna polityka.
https://store.steampowered.com/category/base_builder

Obrazek
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 53 razy
Podziękowania: 3 razy
Kontakt:

Czy doładowanie Steam kupione na Allegro są legalne?
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękowania: 109 razy
Kontakt:

wodny pisze: 24 sty 2023, o 09:57 Czy doładowanie Steam kupione na Allegro są legalne?
Niema czegos takiego jak nie legalne doładowania , nie legalny mógł co najwyzej byc sposób ich pozyskania przez sprzedawce .
Ci użytkownicy podziękowali Monek22 za ten post (w sumie 4):
wodnyeldawido159S1udakGaberus
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 232 razy
Podziękowania: 257 razy
Kontakt:

Ci użytkownicy podziękowali Rapisher za ten post (w sumie 3):
MerquepstQuoyque
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 64 razy
Podziękowania: 203 razy
Kontakt:

Wyprzedaż gier z serii Dynasty Warriors: https://store.steampowered.com/curator/ ... tywarriors

Grałem kiedyś w tę serię na PS3 i nieźle się bawiłem. Które z tych nowszych odsłon są godne polecenia?
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 16 razy
Kontakt:

kmpt pisze: 24 sty 2023, o 16:16 Wyprzedaż gier z serii Dynasty Warriors: https://store.steampowered.com/curator/ ... tywarriors

Grałem kiedyś w tę serię na PS3 i nieźle się bawiłem. Które z tych nowszych odsłon są godne polecenia?
Rzucałbym się na wszystko co nie ma negatywnych ocen. DW 7 i 8 to bardzo dobre gry, Empires to takie bardziej strategiczne spin offy. Dynasty Warriors 9 to generalnie porażka. Samurajskie odsłony serii są bardzo dobre, Samurai Warriors 5 i Spirit of Sanada. Jest jeszcze Warriors Orochi, która miesza wojowników z serii Dynasty, Samurai i dodaje fantastyczne postacie jak tytułowy wężowy król ( a w WO 4 Zeus między innymi). Ogólnie polecałbym przejrzeć tag Musou na Steam praktycznie wszystkie działają podobnie.
Ci użytkownicy podziękowali IFlame za ten post (w sumie 2):
kmptGaberus
Awatar użytkownika
Robin Hood
Discord: 『 Toxiczo 』#6492
Podziękował: 210 razy
Podziękowania: 200 razy
Kontakt:

EdmundBA pisze: 22 sty 2023, o 15:36 We wtorek ma się pojawić aktualizacja do Risen, która ma dodać m.in. polską wersję gry, obsługę pada oraz osiągnięcia na Steamie - dotąd istniały jedynie te w samej grze.
Pojawiła się też zmiana ceny z 36zł na 68zł :trollface:
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 63 razy
Podziękowania: 90 razy
Kontakt:

bolesna prawda pisze: 21 sty 2023, o 16:26 Wychodzi na to, że dobrze zrobiłem, jak brałem, kiedy PLN wchodziło na sztim, bo trochę zaczynają już przeginać.
Szczególnie, że chyba dla gruz200 za bardzo ceny nie podnieśli w 2022, w przeciwieństwie do nas, co zasługuje na pogardę.
Dlatego z niesmakiem skreśliłem to z listy zakupów. Miałem na liście życzeń od czasów EA gdy kosztowała 50 PLN w Steam Store, zawsze było coś pilniejszego do kupienia, ale gdy widzę taką chciwość można głosować tylko portfelem. Niestety ostatnio producenci/wydawcy indie przebijają w zachłanności big corpo w stylu EA czy Ubi, które mocno usiłują poprawić swój wizerunek i mają po prostu tyle $$$ z dojnych krów które kupią w preorderze za dowolną cenę każdą kolejną FIFE, AC itp. więc nie muszą uciekać się do takich szmaciarskich zagrywek. Skutek: C&C Remastered za 10,48 (z EA play jeszcze taniej ~8 zł), Titanfall2 ultimate 11,99 zł (też ma rabat za EA Play).
A w grach indie podwyżki po 250% to norma i wymuszanie season passów 4 razy do roku jakby to był Activision/Blizzard. Znaj waść miarę! Gram od paru lat z doskoku (99% AFK) w taką jedną gierkę indie ktra zaczynała z małym kanadyjskim studiem i świetnym klimatem wokół samej produkcji, chyba ważniejszym od samej gry co zbudowało wokół niej dobry klimat. Ale w ostatnich 1,5-2 latach zrobili skok na kasę. Podwyżki za te same pakiety na PLN ponad 200% (200% w USD plus zmiana przelicznika na PLN z 3,6 na 4,6 za USD), wymuszanie season passów 4 razy do roku. Wcześniej człowiek wydawał od czasu do czasu te $5 by wspomóc mały, fajny zespół niezależny, teraz jest zmuszany do wydawania $10 co 3 miesiące. Coraz więcej ludzi którzy są z tytułem od początku EA w 2017 robi rage quit. No ale czemu się dziwić skoro w ciągu ostatniego roku zespół rozrósł się podobno z kilkunastu osób do ponad setki, z czego ogromną większość stanowią prawnicy, księgowi, spece od marketingu i pozyskiwania "gwiazd Twitcha" tak że na ikoniczne postacie D&D nie ma już miejsca. Za to brakuje na programistów i testerów, tak że kolejne buildy produkcyjne są wpuszczane na steam w fazie pre-alpha i sam tytuł to jeden wielki bugfest :/
Ostatnio zmieniony 25 sty 2023, o 01:02 przez Skapiradlo, łącznie zmieniany 1 raz.
Ci użytkownicy podziękowali Skapiradlo za ten post (w sumie 4):
bolesna prawdaEdmundBAeldawido159Gaberus
ODPOWIEDZ