Steam - temat ogólny

Okazyjne ceny gier na PC z dystrybucji elektronicznej. Klucze Steam, GOG, Origin, Uplay itd
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
Awatar użytkownika
Predator
Discord: perpanicz
Podziękował: 74 razy
Podziękowania: 214 razy
Kontakt:

Misja: zrobić porządek

Obrazek

Obrazek
Ci użytkownicy podziękowali Per Panicz za ten post:
Ejdrien.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 92 razy
Podziękowania: 226 razy

Też jestem bardzo na "tak", jeśli chodzi o tę zmianę. Kogo obchodzą często kupione oceny jakichś odklejonych branżowych "dziennikarzy", w dodatku z jakichś pism czy spędów, o których nikt nigdy nie słyszał? Na pewno nie mnie jako gracza czy klienta, wolę recenzje bezpośrednio od graczy, bezpośrednio na Steamie, wygodniejsze i wiarygodniejsze. To też nie tak, że te oceny mają zniknąć zupełnie, jest na to przeznaczone miejsce na karcie produktu i tym miejscem bynajmniej nie jest miniaturka gry. Brawo, Gaben.
Ci użytkownicy podziękowali Tyrannei za ten post (w sumie 11):
Boberek00Ejdrien.Gaberuszuku7kamil_999666eldawido159WernwulfGThoroszymon257pst i jeszcze jeden użytkownik
Awatar użytkownika
Zbanowany
Podziękował: 211 razy
Podziękowania: 364 razy

Z tego co tam piszą nie bedzie juz pisalo ze przecana np 75% lub 90%... wiec lipa....
Awatar użytkownika
Zbanowany
Podziękował: 211 razy
Podziękowania: 364 razy

Tyrannei pisze: 30 lip 2022, o 20:54 Też jestem bardzo na "tak", jeśli chodzi o tę zmianę. Kogo obchodzą często kupione oceny jakichś odklejonych branżowych "dziennikarzy", w dodatku z jakichś pism czy spędów, o których nikt nigdy nie słyszał? Na pewno nie mnie jako gracza czy klienta, wolę recenzje bezpośrednio od graczy, bezpośrednio na Steamie, wygodniejsze i wiarygodniejsze. To też nie tak, że te oceny mają zniknąć zupełnie, jest na to przeznaczone miejsce na karcie produktu i tym miejscem bynajmniej nie jest miniaturka gry. Brawo, Gaben.
Mnie własnie w ogole recenzje nie obchodzą zarówno pism jak i graczy... na steamie większość recenzji to sztuczne wydmuszki, bo co chwila jakas akcja jest ze kazdą gre oceniają źle bo jaki jutufrajer tak zrobil czy namowil swoich odbiorcow do tego.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 92 razy
Podziękowania: 226 razy

pelikulas pisze: 30 lip 2022, o 21:05 Mnie własnie w ogole recenzje nie obchodzą zarówno pism jak i graczy... na steamie większość recenzji to sztuczne wydmuszki, bo co chwila jakas akcja jest ze kazdą gre oceniają źle bo jaki jutufrajer tak zrobil czy namowil swoich odbiorcow do tego.
Wiesz, system recenzji na Steamie na pewno nie jest idealny, ale to trochę jak z demokracją - niczego lepszego do tej pory nie wymyślono. A nie trzeba szukać daleko, by dowiedzieć się, jak można tak prostą rzecz jak recenzje użytkowników srogo spartolić, wystarczy zerknąć na "recenzje" u konkurencji.
Ci użytkownicy podziękowali Tyrannei za ten post (w sumie 2):
Boberek00Wernwulf
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 162 razy
Podziękowania: 180 razy

Na takim GOGu system ocen jest przynajmniej gwiazdkowy, dzięki czemu co trzecia recenzja nie zaczyna się od czegoś w stylu "chciałbym, żeby była możliwość wystawienia czegoś pomiędzy łapką w górę i w dół". Do tego osoby nieposiadające danego tytułu również mogą napisać opinię, może się wydawać to jakimś zbędnym bajerem (który łatwo odfiltrować), ale niektóre z nich są wartościowe.
Co do alternatyw dla systemu recenzji to zależy jak na to patrzeć, według mnie znacznie lepszym sposobem na sprawdzenie czy dany tytuł przypadłby Ci do gustu jest demo, które przecież wśród gier komputerowych jest obecne od wielu dekad, ale twórcom AAA jest to pewnie nie na rękę. Niby dema powoli wracają do łask, Steam nawet organizuje jakieś eventy, ale znajdziesz tam praktycznie tylko bardzo małe indyki. Bo biorąc pod uwagę, że przejście dema nieraz zajmowało i 2 godziny, to twórcy Straya musieliby udostępnić pół gry. :P
Ci użytkownicy podziękowali pioytyr za ten post (w sumie 7):
xarlo12Boberek00koliszkamil_999666eldawido159GaberusSorines
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 128 razy
Podziękowania: 170 razy
Kontakt:

pioytyr pisze: 30 lip 2022, o 22:06 według mnie znacznie lepszym sposobem na sprawdzenie czy dany tytuł przypadłby Ci do gustu jest demo, które przecież wśród gier komputerowych jest obecne od wielu dekad, ale twórcom AAA jest to pewnie nie na rękę
Dema to pieśń przeszłości, dziś w dobie gier które masowo są łatane na bieżąco i to zaraz po release naprawdę ciężko oczekiwać żeby te same firmy które nie potrafią porządnie dopieścić wersji 1.0 będą jeszcze dodatkowo potem dbały o demka oraz również ich updejty (a jeśli ich nie będzie to dema będą zbugowane i będą tylko odstraszać potencjalnych nabywców, ewentualnie dema będą się baaaardzo różniły od tego co aktualnie gra ze sobą reprezentuje tracąc tym samym sens swojego istnienia).
To już dużo lepsze są darmowe weekendy, zawsze też możesz sobie wejść na tubę i popatrzeć jak wygląda gameplay. Wreszcie tajemnicą poliszynela jest iż u pewnych produkcji pewnych devów podstawki są swego rodzaju półdemem które szybko, sprawnie i pół darmo dostaniesz w bundlu ale dużo więcej będzie w tasiemcu dlcków i season passów których to z kolei już tak tanio nigdzie nie kupisz.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 112 razy
Podziękowania: 166 razy
Kontakt:

Powinni zakazać umieszczania filmów na stronie produktu które nijak mają się do gry i są po prostu zwykłym oszustwem. Animacją zrobioną wyłącznie na potrzeby tego filmu lub intrem gry.
Powinny być dopuszczone jedynie nagrania z prawdziwego gameplaya żebym ja od razu widział z jakim podkolorowanym ścierwem mam do czynienia i czym w ogóle dana gra jest.
Ostatnio zmieniony 31 lip 2022, o 22:02 przez MerlinPL, łącznie zmieniany 1 raz.
Ci użytkownicy podziękowali MerlinPL za ten post:
jobjoxPL
elherejo
Awatar użytkownika
elherejo
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

kamil_999666 pisze: 30 lip 2022, o 17:19 Porządki i ściganie wyższych standardów innych platform.
Że niby na których platformach masz te wyższe standardy? :-o
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 91 razy
Podziękowania: 61 razy

Maks gog może pod to podchodzić
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 80 razy
Podziękowania: 205 razy
Kontakt:

pelikulas pisze: 30 lip 2022, o 21:02 Z tego co tam piszą nie bedzie juz pisalo ze przecana np 75% lub 90%... wiec lipa....
I tak tą informację masz 20px obok na kafelku gry :U
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 30 razy
Podziękowania: 69 razy
Kontakt:

Cena pająka została zmieniona:
Obrazek
Ci użytkownicy podziękowali Lisek445 za ten post (w sumie 2):
xarlo12eldawido159
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 44 razy
Podziękowania: 169 razy
Kontakt:

Kto kupił bundla na itch.io w okolicach 2020-03-30 za $1 to niech sprawdzi, czy jakiegoś klucza steam nie pominął. Sprawdziłem dziś, że gry PhilGood oraz Portal Dogs mają kluczyki do odkrycia. Pierwszy dodałem do stima ale przy drugim tytule pojawiła mi się taka informacja na ich stronie: "There are no keys available at this time, try again later".

https://store.steampowered.com/app/1082620/PhilGood/
https://store.steampowered.com/app/1183200/Portal_Dogs/

Edit:
Już było wspominane, ale powtórzę, że groupees ma się zamknąć.
https://steamcommunity.com/groups/bartervg/announcements/detail/3401924854785049053
Warto sprawdzić, czy czasem jakiś niewykorzystany kluczyk nie zawieruszył się, jak mi do gry Alpha Version.0
https://store.steampowered.com/app/359970/Alpha_Version0/
Ci użytkownicy podziękowali Kuwejt za ten post (w sumie 3):
xarlo12Gaberuseldawido159
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 40 razy
Kontakt:

AELWN-9B6ZG-DXQ08
z groupees, ale nie wiem czy juz nie wykorzystany.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 71 razy
Podziękowania: 233 razy
Kontakt:

Przypomnicie mi tytuł indyka-RPG z walką w turach, w której sterowało się drużyną warzywnych (lub owocowych) wojowników? Pamiętam, że gra miała wysoką ocenę na metacritic (85?), mignęła mi w polecanych na letniej wyprzedaży i zapomniałem sobie dodać na wishlistę :/
PS. Nie było to Garden Story tylko coś innego...
Awatar użytkownika
Redaktor
Podziękował: 85 razy
Podziękowania: 250 razy
Kontakt:

kmpt pisze: 5 sie 2022, o 20:31 Przypomnicie mi tytuł indyka-RPG z walką w turach, w której sterowało się drużyną warzywnych (lub owocowych) wojowników? Pamiętam, że gra miała wysoką ocenę na metacritic (85?), mignęła mi w polecanych na letniej wyprzedaży i zapomniałem sobie dodać na wishlistę :/
PS. Nie było to Garden Story tylko coś innego...
Hmm, jedyne co mi przychodzi na myśl to Floppy Knights z 83 Metascore ;)

https://store.steampowered.com/app/1057 ... y_Knights/
Ci użytkownicy podziękowali Nesus za ten post:
Gaberus
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Niestety to nie to. Przeszukałem wszystko, co ma "garden" w tytule i też nie znalazłem :(
Awatar użytkownika
Administrator
Podziękował: 261 razy
Podziękowania: 387 razy
Kontakt:

Plants vs. Zombies? 88 na meta, są rośliny, ale to chyba nie do końca turówka, choć nie wiem, nie grałem https://store.steampowered.com/app/3590 ... /?l=polish
Ci użytkownicy podziękowali Seyonne za ten post:
Gaberus
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Znalazłem, chodziło o Bug Fables. Nie wiem czemu, ale myślałem, że ten zielony insekt to ogórek i pewnie dlatego miałem problem, aby odszukać tę grę :E
Awatar użytkownika
Robin Hood
Discord: simonstillwater
Podziękował: 231 razy
Podziękowania: 135 razy
Kontakt:

kmpt pisze: 6 sie 2022, o 10:01 Znalazłem, chodziło o Bug Fables. Nie wiem czemu, ale myślałem, że ten zielony insekt to ogórek
kmpt pisze: 5 sie 2022, o 20:31 Przypomnicie mi tytuł indyka-RPG z walką w turach, w której sterowało się drużyną warzywnych (lub owocowych) wojowników?
Obrazek
Bardzo jasny bakłażan, cytryna i ogórek.
Ci użytkownicy podziękowali xarlo12 za ten post (w sumie 3):
jobjoxPLArmineldawido159
ODPOWIEDZ