Złożenie Stacjonarki do 5-6k

Awatar użytkownika
Łowca
Posty: 45
Rejestracja: 30 maja 2013, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

12 lip 2020, o 22:30

Siemka, złożyłem sobie prowizoryczny zestaw na Xkomie, ale chciałem się dowiedzieć co według Was można by tam było zmienić, jeżeli chodzi o grafikę chciałbym zostać na Nvidii, do tego co tam mam muszę jeszcze doliczyć jeden monitor, bo odzwyczaiłem się bawić się na jednym xD podaje link do zestawu. Dzięki z góry za jakieś zmianki ;)

https://www.x-kom.pl/lista/e2umbexgu
Awatar użytkownika
Łowca
Posty: 32
Rejestracja: 19 maja 2020, o 08:50
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy
Podziękowania: 13 razy

Re: Złożenie Stacjonarki do 5-6k

13 lip 2020, o 12:02

Ja tam nie ekspert, ale jestem graczem i dysk 500GB skończyłby mi się po 2 dniach :). Nie myślałeś, by ten dysk zostawić tylko na system i podstawowe programy a na dane kupić coś zwykłego z pojemnością np. 2TB?
Awatar użytkownika
Robin Hood
Posty: 220
Rejestracja: 27 cze 2014, o 11:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Podziękowania: 32 razy
Kontakt:

Re: Złożenie Stacjonarki do 5-6k

13 lip 2020, o 13:05

Ja poleciłbym Ci taki zestaw:
https://www.x-kom.pl/lista/8kzdv46cl
+ jakiś dysk 2TB
+ ewentualnie zmienić zasilacz na 750W jeśli zamierzasz w przyszłości zmienić kartę graficzną / procesor na mocniejszy (na zasilaczu nie oszczędzaj)
+ możesz zrezygnować z 3 dodatkowych wentylatorów (ja wolę więcej na niskich obrotach niż mniej na wysokich bo cenię sobie ciszę)
Awatar użytkownika
Łowca
Posty: 14
Rejestracja: 6 kwie 2019, o 12:48
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 4 razy

Re: Złożenie Stacjonarki do 5-6k

13 lip 2020, o 13:19

Pół roku temu złożyłem sobie podobny zestaw w X-komie... nvme pod gry słabo się spisuje, często się zawieszał mimo zainstalowanego heatsinka. Szukałem w necie bezskutecznie. Wsparcie z X-kom gówniane jedyna odpowiedź "dyski corsair (MP510) są niekompatybilne z płytami MSI".
Dzisiaj zainstalowałem adapter pcie, ciekawe czy lepiej będzie pracować.
Może weź nvme mniejszej pojemności pod system + ssd 1-2TB pod gry.
Awatar użytkownika
Łowca
Posty: 0
Rejestracja: 13 lip 2020, o 13:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Re: Złożenie Stacjonarki do 5-6k

13 lip 2020, o 13:49

Szczerze to jak nie masz zbyt dużego ciśnienia poczekaj kilka miechów na Czarny Piątek i poluj na okazje. Ja w taki sposób poskładałem kompa z i5-9600k, RTX 2070, zasilaczem Corsair 750W, dyskiem M.2 1 TB i 16 GB RAM 3200 za 5300 zł w zeszłym roku. Jak przeliczyłem na X-Komie to mi wyszło ponad 7 koła a mam sprzęt na lata :-)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Posty: 1786
Rejestracja: 28 lis 2013, o 16:21
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 39 razy
Podziękowania: 69 razy
Kontakt:

Re: Złożenie Stacjonarki do 5-6k

13 lip 2020, o 13:56

LeniwyJohn pisze:
13 lip 2020, o 13:19
Pół roku temu złożyłem sobie podobny zestaw w X-komie... nvme pod gry słabo się spisuje, często się zawieszał mimo zainstalowanego heatsinka. Szukałem w necie bezskutecznie. Wsparcie z X-kom gówniane jedyna odpowiedź "dyski corsair (MP510) są niekompatybilne z płytami MSI".
Dzisiaj zainstalowałem adapter pcie, ciekawe czy lepiej będzie pracować.
Może weź nvme mniejszej pojemności pod system + ssd 1-2TB pod gry.
Kazdy NVME sie grzeje, nie od dzis wiadomo wieksza szybkosc = grzanie, dlatego na taki mp510 trzeba sobie dolozyc radiatorek zacny mniej wiecej taki jaki jest w nvme patriot viper :)
Awatar użytkownika
Łowca
Posty: 14
Rejestracja: 6 kwie 2019, o 12:48
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 4 razy

Re: Złożenie Stacjonarki do 5-6k

13 lip 2020, o 15:10

pelikulas pisze:
13 lip 2020, o 13:56
LeniwyJohn pisze:
13 lip 2020, o 13:19
Pół roku temu złożyłem sobie podobny zestaw w X-komie... nvme pod gry słabo się spisuje, często się zawieszał mimo zainstalowanego heatsinka. Szukałem w necie bezskutecznie. Wsparcie z X-kom gówniane jedyna odpowiedź "dyski corsair (MP510) są niekompatybilne z płytami MSI".
Dzisiaj zainstalowałem adapter pcie, ciekawe czy lepiej będzie pracować.
Może weź nvme mniejszej pojemności pod system + ssd 1-2TB pod gry.
Kazdy NVME sie grzeje, nie od dzis wiadomo wieksza szybkosc = grzanie, dlatego na taki mp510 trzeba sobie dolozyc radiatorek zacny mniej wiecej taki jaki jest w nvme patriot viper :)
Przecież napisałem, że mam "heatsink" (radiator po polskiemu) :-?
Awatar użytkownika
Predator
Posty: 527
Rejestracja: 16 gru 2012, o 16:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mordor
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 12 razy

Re: Złożenie Stacjonarki do 5-6k

13 lip 2020, o 15:37

Jeszcze trochę i niedługo wszystkie dyski będą z aktywnym chłodzeniem sprzedawane...
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Posty: 1786
Rejestracja: 28 lis 2013, o 16:21
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 39 razy
Podziękowania: 69 razy
Kontakt:

Re: Złożenie Stacjonarki do 5-6k

13 lip 2020, o 18:41

LeniwyJohn pisze:
13 lip 2020, o 15:10
pelikulas pisze:
13 lip 2020, o 13:56
LeniwyJohn pisze:
13 lip 2020, o 13:19
Pół roku temu złożyłem sobie podobny zestaw w X-komie... nvme pod gry słabo się spisuje, często się zawieszał mimo zainstalowanego heatsinka. Szukałem w necie bezskutecznie. Wsparcie z X-kom gówniane jedyna odpowiedź "dyski corsair (MP510) są niekompatybilne z płytami MSI".
Dzisiaj zainstalowałem adapter pcie, ciekawe czy lepiej będzie pracować.
Może weź nvme mniejszej pojemności pod system + ssd 1-2TB pod gry.
Kazdy NVME sie grzeje, nie od dzis wiadomo wieksza szybkosc = grzanie, dlatego na taki mp510 trzeba sobie dolozyc radiatorek zacny mniej wiecej taki jaki jest w nvme patriot viper :)
Przecież napisałem, że mam "heatsink" (radiator po polskiemu) :-?
Dla mnie heatsink kojazy sie z malym nic niedającym radiatorkiem... radiator to ma byc radiator i to brzmi dumnie :)
Awatar użytkownika
Łowca
Posty: 45
Rejestracja: 30 maja 2013, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Re: Złożenie Stacjonarki do 5-6k

14 lip 2020, o 11:35

viragolo pisze:
13 lip 2020, o 12:02
Ja tam nie ekspert, ale jestem graczem i dysk 500GB skończyłby mi się po 2 dniach :). Nie myślałeś, by ten dysk zostawić tylko na system i podstawowe programy a na dane kupić coś zwykłego z pojemnością np. 2TB?
Dysk 2tb posiadam, tutaj chodzi tylko o system ;) hdd jest nowy max 2 miesięczny temu w tym zestawieniu tylko taki o ssd
Awatar użytkownika
Łowca
Posty: 45
Rejestracja: 30 maja 2013, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Re: Złożenie Stacjonarki do 5-6k

14 lip 2020, o 11:37

Radiator posiadam ze starego kompa który ma niecały rok, jest większy niż zwykłe dyski twarde, więc o radiator też się nie martwię, zapomniałem dopisać niektórych szczegółów jak Dysk który również posiadam.
ODPOWIEDZ