Pomóżcie dobrać MOBO

Moderator: Redaktorzy

Pomóżcie dobrać MOBO

Postprzez Avaray » 9 lis 2019, o 13:23

Mam zamiar kupić Ryzena 3600 i 2x 8GB pamięci DDR4 taktowanej 3200.

Potrzebuję płyty głównej, która:
- nie będzie miała blokad w biosie, wymuszających kupno droższej wersji płyty głównej w celu podkręcania.
- będzie od razu działać z Ryzenem 3600 bez konieczności wkładania innego CPU i wgrywania biosu.

Proszę o pomoc wyboru którejś z tej listy:
https://de.pcpartpicker.com/products/mo ... u=1&page=1
  • 0

Avaray
Avatar użytkownika
Predator
 
Posty: 479
Dołączył(a): 6 kwi 2013
Lokalizacja: Germany
Reputacja: 12
Płeć: Mężczyzna

Re: Pomóżcie dobrać MOBO

Postprzez jurand3 » 9 lis 2019, o 13:44

jezeli pod 3600 to na 100% bedzie dzialac uklad x570 niestety sa dosc drogie od ok 740PLN

https://www.x-kom.pl/p/500399-plyta-glo ... -plus.html
https://www.x-kom.pl/p/501595-plyta-glo ... -plus.html
jeszcze widzialem gdzies w morele promocje Gigabyte X570 GAMING X za 650 PLN tylko czy warto ?

Mozesz jeszcze probowac ktoregos Msi B450 MAX lub X470 MAX lecz tu nie mam 100% pewnosci
  • 0

jurand3
Avatar użytkownika
Łowca
 
Posty: 60
Dołączył(a): 22 maja 2017
Reputacja: 3
Płeć: Mężczyzna

Re: Pomóżcie dobrać MOBO

Postprzez RedEvil » 9 lis 2019, o 13:49

Ja mam B450 Gaming Plus bez max. aktualnie najnowszy bios beta z agesą 1004.
Poszedłbym w tą płytę w wersji MAX. I tak na każdej płycie będzie konieczność aktualizowania biosu w celu wgrania poprawek dla procka.

Wersje na poprzednim chipsecie x300 nie brałbym pod uwagę.
Z tych co masz wybranych, wziąłbym: MSI B450M MORTAR MAX, z racji tego, że masz też "awaryjny przycisk flash bios" do aktualizacji biosu.
Plus MSI nie jest takie kiepskie, ja nie mam problemów, stąd nie mogę powiedzieć złego słowa.
Nie brałbym Tomahawka, czy nawet w wersji MAX.

Do tego ta może być też brana pod uwagę Gigabyte B450M DS3H, tylko ona może nie mieć biosu do Ryzenów, więc w sklepie trzeba prosić o aktualizację.


U mnie RAM to micron e-die z 3200mhz na luzie poszły na 3600, a nawet na 3733mhz, ale tu już trzeba mieć farta czy proc obsłuży taki FLCK,

Napisałem to co wiem, i co wnioskuję po tym co forumowicze wypisują na reddit, czy pclab.

edit:

Każda płyta w wersji MAX od MSI jest Ryzen 3000 ready, więc podstawowy bios będzie wgrany, potem przez m-flash możesz uaktualnić, co jest zalecane :)
  • 1

Ryzen 3600+Fortis3, MSI 1660TI Gaming X, MSI B450 Gaming Plus, Crucial Ballistix Gray 2x8GB 3200mhz cl16@3600mhz cl16 Micron e-die, WD Blue EZEX 1TB, Armis AR5 TG RGB, Seasonic Focus Gold 550W
SSD GOODRAM IRIDIUM PRO - 240 GB.
SSD Sandisk Ultra 3D 1TB
RedEvil
Avatar użytkownika
Predator
 
Posty: 394
Dołączył(a): 9 sty 2013
Lokalizacja: Nysa
Medale: 1
500 (1)
Reputacja: 4
Płeć: Mężczyzna

Re: Pomóżcie dobrać MOBO

Postprzez woda85 » 9 lis 2019, o 14:13

ile chcesz wydać na płytę?

Ja używam MSI b450 Gaming plus MAX z Ryzenem 7 3700x i działa super od razu. Jak masz większy budżet to możesz iść w x570 ale to jeśli będziesz kiedyś na niej upgradeował sprzęt.
  • 0

woda85
Avatar użytkownika
Predator
 
Posty: 353
Dołączył(a): 10 gru 2012
Medale: 3
500 (1) 1000 (1) 2000 (1)
Reputacja: 10
Płeć: Mężczyzna

Re: Pomóżcie dobrać MOBO

Postprzez Avaray » 9 lis 2019, o 14:24

@jurand3 Polskie sklepy odpadają.

@RedEvil Dzięki za odpowiedź. Ten "Bios flashback" wydaje się być fajną opcją. No i chyba ten Mortar Max wydaje się być najrozsądniejszą opcją jak teraz przeglądam internety. Do tego w porównaniu do Gaming Plus ma wyższe taktowania pamięci.

@woda85 Nie chciałem przekraczać 100 EUR, ale raczej to zrobię.
  • 0

Avaray
Avatar użytkownika
Predator
 
Posty: 479
Dołączył(a): 6 kwi 2013
Lokalizacja: Germany
Reputacja: 12
Płeć: Mężczyzna

Re: Pomóżcie dobrać MOBO

Postprzez RedEvil » 9 lis 2019, o 17:47

Czy ma wyższe to wątpię, wszystko zależy od płyty jak i samego procesora, te dwie rzeczy jedynie są zależne od podkręcenia pamięci. Zazwyczaj kontroler CPU może sprawiać problem.
Gaming Plus z lub bez MAX też opbsługuje 4000+ zresztą wystarczy wejść w opcję kompatybilności pamięci, tam jest napisane jakie prędkości obsługuje, a że tego nie ma wypisane np w opisie płyty to cóż. Przecież u mnie niby pisze 3466mhz, a sam mam 3733mhz na RAMie.

Ten Flashback to opcja instalacji biosu bez procesora itp sam z tego skorzystałem, jak miałem już złożony komp, odpalam a tu kwas, okazało się, że mimo dopisania prośby o zaktualizowanie biosu w sklepie XKOM oni niestety zapomnieli, i ten cały flashback mnie uratował. Ale nie rozbierałem kompa, tylko zapodałem mu bios przez ten cały "flashback". Inaczej musiałbym mieć inny procesor, zanieść płytę do serwisu, albo wysłać do xkomu.
  • 0

Ryzen 3600+Fortis3, MSI 1660TI Gaming X, MSI B450 Gaming Plus, Crucial Ballistix Gray 2x8GB 3200mhz cl16@3600mhz cl16 Micron e-die, WD Blue EZEX 1TB, Armis AR5 TG RGB, Seasonic Focus Gold 550W
SSD GOODRAM IRIDIUM PRO - 240 GB.
SSD Sandisk Ultra 3D 1TB
RedEvil
Avatar użytkownika
Predator
 
Posty: 394
Dołączył(a): 9 sty 2013
Lokalizacja: Nysa
Medale: 1
500 (1)
Reputacja: 4
Płeć: Mężczyzna

Re: Pomóżcie dobrać MOBO

Postprzez bolesna prawda » 9 lis 2019, o 18:57

Tak w ramach ciekawostki, to o ile dobrze pamiętam to MSI to jedyne płyty "ryzen ready" i nie trzeba się prosić o żadne aktualizacje, żeby te 3 działały i BIOS ma najwięcej pamięci i dlatego nie mają one takich problemów.
  • 0

bolesna prawda
Avatar użytkownika
Wiedźmin
 
Posty: 1752
Dołączył(a): 17 paź 2016
Reputacja: 44
Płeć: Mężczyzna

Re: Pomóżcie dobrać MOBO

Postprzez keiran » 12 lis 2019, o 14:24

Bios flashback testowałem kiedyś u siebie. Faktycznie nie trzeba nawet wkładac procesora, po prostu pendek z biosem do plyty.
  • 0

Obrazek
HW: i5 6600k@ASUS ROG Ranger VIII, 2*8GB G.Skill Ripjaws V 3200 CL16, Crucial MX200 500GB, GTX1070@LG E2370; PS4&PS3@Samsung UE65NU8042
keiran
Avatar użytkownika
Wiedźmin
 
Posty: 1595
Dołączył(a): 22 lis 2012
Lokalizacja: Lublin
Medale: 6
500 (1) 1000 (1) 2000 (1)
3000 (1) 4000 (1) 5000 (1)
Reputacja: 21
Płeć: Mężczyzna

Re: Pomóżcie dobrać MOBO

Postprzez RedEvil » 12 lis 2019, o 14:58

bolesna prawda napisał(a):Tak w ramach ciekawostki, to o ile dobrze pamiętam to MSI to jedyne płyty "ryzen ready" i nie trzeba się prosić o żadne aktualizacje, żeby te 3 działały i BIOS ma najwięcej pamięci i dlatego nie mają one takich problemów.

Dodaj, że płyty w wersji MAX, bo to różnica, MAX wprowadziły większą kość dla biosu.
Ja mam bez MAX i mam "obcięty bios" tzn bez wodotrysków wizualnych, ale wszystko działa, nie mam problemów.

Poprzednie wersje mają czasem żółty pasek na pudełku z dopiskiem "Ryzen 3000 ready", ale to zależy jak się trafi, zapewne MSI zaktualizowało takie płyty o nowszy bios.
  • 0

Ryzen 3600+Fortis3, MSI 1660TI Gaming X, MSI B450 Gaming Plus, Crucial Ballistix Gray 2x8GB 3200mhz cl16@3600mhz cl16 Micron e-die, WD Blue EZEX 1TB, Armis AR5 TG RGB, Seasonic Focus Gold 550W
SSD GOODRAM IRIDIUM PRO - 240 GB.
SSD Sandisk Ultra 3D 1TB
RedEvil
Avatar użytkownika
Predator
 
Posty: 394
Dołączył(a): 9 sty 2013
Lokalizacja: Nysa
Medale: 1
500 (1)
Reputacja: 4
Płeć: Mężczyzna


Powrót do Problemy ze sprzętem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości