Pomóżcie dobrać MOBO

Awatar użytkownika
Predator
Posty: 414
Rejestracja: 6 kwie 2013, o 11:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Germany
Podziękował: 9 razy
Podziękowania: 13 razy
Kontakt:

9 lis 2019, o 12:23

Mam zamiar kupić Ryzena 3600 i 2x 8GB pamięci DDR4 taktowanej 3200.

Potrzebuję płyty głównej, która:
- nie będzie miała blokad w biosie, wymuszających kupno droższej wersji płyty głównej w celu podkręcania.
- będzie od razu działać z Ryzenem 3600 bez konieczności wkładania innego CPU i wgrywania biosu.

Proszę o pomoc wyboru którejś z tej listy:
https://de.pcpartpicker.com/products/mo ... u=1&page=1
Awatar użytkownika
Łowca
Posty: 63
Rejestracja: 22 maja 2017, o 21:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 4 razy
Kontakt:

Re: Pomóżcie dobrać MOBO

9 lis 2019, o 12:44

jezeli pod 3600 to na 100% bedzie dzialac uklad x570 niestety sa dosc drogie od ok 740PLN

https://www.x-kom.pl/p/500399-plyta-glo ... -plus.html
https://www.x-kom.pl/p/501595-plyta-glo ... -plus.html
jeszcze widzialem gdzies w morele promocje Gigabyte X570 GAMING X za 650 PLN tylko czy warto ?

Mozesz jeszcze probowac ktoregos Msi B450 MAX lub X470 MAX lecz tu nie mam 100% pewnosci
Awatar użytkownika
Predator
Posty: 386
Rejestracja: 9 sty 2013, o 17:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nysa
Podziękowania: 6 razy
Kontakt:

Re: Pomóżcie dobrać MOBO

9 lis 2019, o 12:49

Ja mam B450 Gaming Plus bez max. aktualnie najnowszy bios beta z agesą 1004.
Poszedłbym w tą płytę w wersji MAX. I tak na każdej płycie będzie konieczność aktualizowania biosu w celu wgrania poprawek dla procka.

Wersje na poprzednim chipsecie x300 nie brałbym pod uwagę.
Z tych co masz wybranych, wziąłbym: MSI B450M MORTAR MAX, z racji tego, że masz też "awaryjny przycisk flash bios" do aktualizacji biosu.
Plus MSI nie jest takie kiepskie, ja nie mam problemów, stąd nie mogę powiedzieć złego słowa.
Nie brałbym Tomahawka, czy nawet w wersji MAX.

Do tego ta może być też brana pod uwagę Gigabyte B450M DS3H, tylko ona może nie mieć biosu do Ryzenów, więc w sklepie trzeba prosić o aktualizację.


U mnie RAM to micron e-die z 3200mhz na luzie poszły na 3600, a nawet na 3733mhz, ale tu już trzeba mieć farta czy proc obsłuży taki FLCK,

Napisałem to co wiem, i co wnioskuję po tym co forumowicze wypisują na reddit, czy pclab.

edit:

Każda płyta w wersji MAX od MSI jest Ryzen 3000 ready, więc podstawowy bios będzie wgrany, potem przez m-flash możesz uaktualnić, co jest zalecane :)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Posty: 329
Rejestracja: 10 gru 2012, o 21:26
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

Re: Pomóżcie dobrać MOBO

9 lis 2019, o 13:13

ile chcesz wydać na płytę?

Ja używam MSI b450 Gaming plus MAX z Ryzenem 7 3700x i działa super od razu. Jak masz większy budżet to możesz iść w x570 ale to jeśli będziesz kiedyś na niej upgradeował sprzęt.
Awatar użytkownika
Predator
Posty: 414
Rejestracja: 6 kwie 2013, o 11:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Germany
Podziękował: 9 razy
Podziękowania: 13 razy
Kontakt:

Re: Pomóżcie dobrać MOBO

9 lis 2019, o 13:24

@jurand3 Polskie sklepy odpadają.

@RedEvil Dzięki za odpowiedź. Ten "Bios flashback" wydaje się być fajną opcją. No i chyba ten Mortar Max wydaje się być najrozsądniejszą opcją jak teraz przeglądam internety. Do tego w porównaniu do Gaming Plus ma wyższe taktowania pamięci.

@woda85 Nie chciałem przekraczać 100 EUR, ale raczej to zrobię.
Awatar użytkownika
Predator
Posty: 386
Rejestracja: 9 sty 2013, o 17:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nysa
Podziękowania: 6 razy
Kontakt:

Re: Pomóżcie dobrać MOBO

9 lis 2019, o 16:47

Czy ma wyższe to wątpię, wszystko zależy od płyty jak i samego procesora, te dwie rzeczy jedynie są zależne od podkręcenia pamięci. Zazwyczaj kontroler CPU może sprawiać problem.
Gaming Plus z lub bez MAX też opbsługuje 4000+ zresztą wystarczy wejść w opcję kompatybilności pamięci, tam jest napisane jakie prędkości obsługuje, a że tego nie ma wypisane np w opisie płyty to cóż. Przecież u mnie niby pisze 3466mhz, a sam mam 3733mhz na RAMie.

Ten Flashback to opcja instalacji biosu bez procesora itp sam z tego skorzystałem, jak miałem już złożony komp, odpalam a tu kwas, okazało się, że mimo dopisania prośby o zaktualizowanie biosu w sklepie XKOM oni niestety zapomnieli, i ten cały flashback mnie uratował. Ale nie rozbierałem kompa, tylko zapodałem mu bios przez ten cały "flashback". Inaczej musiałbym mieć inny procesor, zanieść płytę do serwisu, albo wysłać do xkomu.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Posty: 1793
Rejestracja: 17 paź 2016, o 14:29
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Podziękowania: 57 razy

Re: Pomóżcie dobrać MOBO

9 lis 2019, o 17:57

Tak w ramach ciekawostki, to o ile dobrze pamiętam to MSI to jedyne płyty "ryzen ready" i nie trzeba się prosić o żadne aktualizacje, żeby te 3 działały i BIOS ma najwięcej pamięci i dlatego nie mają one takich problemów.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Posty: 1372
Rejestracja: 22 lis 2012, o 05:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 41 razy
Podziękowania: 18 razy
Kontakt:

Re: Pomóżcie dobrać MOBO

12 lis 2019, o 13:24

Bios flashback testowałem kiedyś u siebie. Faktycznie nie trzeba nawet wkładac procesora, po prostu pendek z biosem do plyty.
Awatar użytkownika
Predator
Posty: 386
Rejestracja: 9 sty 2013, o 17:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nysa
Podziękowania: 6 razy
Kontakt:

Re: Pomóżcie dobrać MOBO

12 lis 2019, o 13:58

bolesna prawda pisze: Tak w ramach ciekawostki, to o ile dobrze pamiętam to MSI to jedyne płyty "ryzen ready" i nie trzeba się prosić o żadne aktualizacje, żeby te 3 działały i BIOS ma najwięcej pamięci i dlatego nie mają one takich problemów.
Dodaj, że płyty w wersji MAX, bo to różnica, MAX wprowadziły większą kość dla biosu.
Ja mam bez MAX i mam "obcięty bios" tzn bez wodotrysków wizualnych, ale wszystko działa, nie mam problemów.

Poprzednie wersje mają czasem żółty pasek na pudełku z dopiskiem "Ryzen 3000 ready", ale to zależy jak się trafi, zapewne MSI zaktualizowało takie płyty o nowszy bios.
ODPOWIEDZ