USB na przednim panelu Zalman Z3

Lui
Awatar użytkownika
Lui
Robin Hood
Posty: 274
Rejestracja: 28 maja 2014, o 15:53
Płeć: Mężczyzna
Podziękowania: 3 razy
Kontakt:

19 maja 2018, o 12:59

Siemka,

Mam pewien problem... Posiadam obudowę Zalman Z3 i na przednim panelu są 3 porty USB. Jeden z nich to USB 3.0. Problem polegaa na tym, że nie mogę podłączyć trzech USB na raz... Prawy i lewy mogą być i działają bez problemu, ale podpięcie w środkowy powoduje, że lewy przestaje być widoczny dla PC albo rozłącza co chwilę.
Co jest grane i jak się z tym uporać?
Awatar użytkownika
Robin Hood
Posty: 206
Rejestracja: 12 cze 2014, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Podziękowania: 4 razy
Kontakt:

Re: USB na przednim panelu Zalman Z3

19 maja 2018, o 14:51

Sprawdzałeś sterowniki od magistrali usb?
Lui
Awatar użytkownika
Lui
Robin Hood
Posty: 274
Rejestracja: 28 maja 2014, o 15:53
Płeć: Mężczyzna
Podziękowania: 3 razy
Kontakt:

Re: USB na przednim panelu Zalman Z3

19 maja 2018, o 17:06

Były normalnie instalowane... I są aktualne.
Awatar użytkownika
Hitman
Posty: 879
Rejestracja: 9 wrz 2014, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Podziękowania: 14 razy
Kontakt:

Re: USB na przednim panelu Zalman Z3

21 maja 2018, o 00:37

Brzmi jak niewydolność prądowa zasilacza, albo uszkodzenie jakieś :U
Awatar użytkownika
Predator
Posty: 345
Rejestracja: 21 sie 2015, o 17:46
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 48 razy
Podziękowania: 20 razy
Kontakt:

Re: USB na przednim panelu Zalman Z3

21 maja 2018, o 08:53

Ja mam tą obudowę i mam problemy z rozłączaniem się portu usb3.0 na panelu, brat ma z3 plus i też mu szwankuje ten port z przodu wiec to ta obudowa tak ma raczej. Szkoda że jak kupowałem nie widziałem żeby ktoś o tym wspominał tylko wszyscy chwalili :/ Chyba zostaje wymiana tych kabli co są w panelu, przynajmniej ten od usb 3.0 jest oddzielnym przedłużaczem usb i dałoby siego wymienić ale mi się nie chce bo czasem działa normalnie.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Posty: 151
Rejestracja: 19 sty 2014, o 12:25
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Re: USB na przednim panelu Zalman Z3

21 maja 2018, o 11:45

Też mam Z3, też miałem problem z USB, kupiłem sobie coś takiego https://www.ceneo.pl/17524673, i po problemie.
Awatar użytkownika
Hitman
Posty: 1007
Rejestracja: 6 lut 2014, o 17:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękowania: 53 razy
Kontakt:

Re: USB na przednim panelu Zalman Z3

21 maja 2018, o 12:51

No to mi się udało bo mam z3plus i wszystkie 3 porty działają.
Co by nie mówić to taka sama chińska tandeta jak każda inna ale z drugiej strony za 150 zł macie wszędzie filtry, cichutkie wentylatory przód, tył i w przypadku plusa kolejne 2 na górze oraz port USB 3.0 w wygodnym miejscu na górze obudowy.
Do tego poprzeczny montaż dysków twardych, dedykowane miejsce na dysk ssd i miejsce na aranżację kabli za płytą główną.
Z minusów: widać wspomnianą "chińską tandetność". Obudowa jest delikatna i w moim przypadku nawet nie próbowałem zdejmować całego przodu jak zaleca producent dla montażu napędu dvd bo istniało ryzyko że ten plastik tego nie wytrzyma.
Drugi minus (ale to może tylko ja miałem takiego pecha): męczyłem się z dobre 15 minut nad usunięciem tego bocznego stelażu dla kart graficznych. To było tak masakrycznie mocno przykręcone że żadnym śrubokrętem nie mogłem ruszyć. Już się nawet zastanawiałem czy w to w cholerę połamać czy montować mobo pod kątem z tym że mam dosyć gigantyczny cooler i nie byłem pewien czy pod kątem to przejdzie.
Lui
Awatar użytkownika
Lui
Robin Hood
Posty: 274
Rejestracja: 28 maja 2014, o 15:53
Płeć: Mężczyzna
Podziękowania: 3 razy
Kontakt:

Re: USB na przednim panelu Zalman Z3

21 maja 2018, o 13:08

GThoro pisze: Brzmi jak niewydolność prądowa zasilacza, albo uszkodzenie jakieś :U
Mam Thermaltake 530W SMART SE Modular BOX, nikt nie mówił, że sobie z tym nie poradzi... Poza tym próbowałem różnych konfiguracji i zawsze ten sam port powoduje wysypanie się...
TheLastJedi pisze: Chyba zostaje wymiana tych kabli co są w panelu, przynajmniej ten od usb 3.0 jest oddzielnym przedłużaczem usb i dałoby siego wymienić ale mi się nie chce bo czasem działa normalnie.
No u mnie USB 3.0 działa. Problem jest ze środkowym.
Awatar użytkownika
Hitman
Posty: 879
Rejestracja: 9 wrz 2014, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Podziękowania: 14 razy
Kontakt:

Re: USB na przednim panelu Zalman Z3

21 maja 2018, o 14:05

Lui pisze: Mam Thermaltake 530W SMART SE Modular BOX, nikt nie mówił, że sobie z tym nie poradzi... Poza tym próbowałem różnych konfiguracji i zawsze ten sam port powoduje wysypanie się...
Może jest jakieś zwarcie/przebicie, może podłączasz coś co inicjalnie za dużo prądu ciągnie (port USB daje max 500mA/5V) - niektóre gadżety/urządzenia USB tworzą przy starcie spore obciążenie gdzie przez ułamek czasu popłynie większe natężenie prądu co może aktywować jakieś układy zabezpieczające, może jak podłączasz wszystko to tworzy to zbyt duże obciążenie (choć ciężko uwierzyć w to, że coś co ma max 2,5W może tworzyć wielkie obciążenie, ale różnie bywa).
ODPOWIEDZ