Internet Vectra

Awatar użytkownika
Wiedźmin
Posty: 1373
Rejestracja: 22 lis 2012, o 05:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 41 razy
Podziękowania: 18 razy
Kontakt:

11 mar 2019, o 15:15

Maron18 pisze: Może lepsze jest UPC? W dokładnie tej samej cenie, co vectra 600 mbits jest 500 mbits, tylko podobno modem UPC jest taki świetny, a dekoder Horizon to już super zaawansowana technologia (według UPC oczywiście). U mnie modem Vectry zarówno Cisco jak i obecnie Technicolor co któreś uruchomienie komputera włącza sieć niezidentyfikowaną albo sieć publiczną i muszę tyle razy restartować komputer, aż się sieć włączy. Jest tak chyba niezależnie od tego czy jest podłączone do tej sieci jakieś inne urządzenie przez wifi czy nie (komputer łączy się przez Ethernet).
W UPC jestem od prawie 18 lat (z przerwą) i przerobiłem naprawdę dużo ich urządzeń sieciowych. Z tych ostatnich:
modem scientific atlanta (bodaj epc2023) - po prostu modem, bez routera, bez żadnych bonusów, niezawodny. Chyba już go nie dają.
Technicolor tc7200 - modemo-router. Nie wiem czy jeszcze takie dają. Sprzęt taki sobie, możliwości konfiguracyjne spore, ale trzeba sobie wybrać czy chcesz WiFi 2,5GHz czy 5GHz. Z zasięgiem WiFi tak sobie. Wymagał resetowania z raz w tygodniu.
compal connect box - modemo-router. Sporo ludzie na niego narzekają, ale używam go już ze dwa lata i bez większych problemów. Zasięg WiFi w mieszkaniu (55m grube mury, stare budownictwo; 80m nowsze budownictwo) bez zarzutu. Sieci mogą działać jednocześnie jako jedna na obu zakresach.
Awatar użytkownika
Łowca
Posty: 34
Rejestracja: 19 gru 2018, o 00:56
Płeć: Mężczyzna

Re: Internet Vectra

12 mar 2019, o 00:32

keiran pisze: W UPC jestem od prawie 18 lat (z przerwą) i przerobiłem naprawdę dużo ich urządzeń sieciowych. Z tych ostatnich:
modem scientific atlanta (bodaj epc2023) - po prostu modem, bez routera, bez żadnych bonusów, niezawodny. Chyba już go nie dają.
Technicolor tc7200 - modemo-router. Nie wiem czy jeszcze takie dają. Sprzęt taki sobie, możliwości konfiguracyjne spore, ale trzeba sobie wybrać czy chcesz WiFi 2,5GHz czy 5GHz. Z zasięgiem WiFi tak sobie. Wymagał resetowania z raz w tygodniu.
compal connect box - modemo-router. Sporo ludzie na niego narzekają, ale używam go już ze dwa lata i bez większych problemów. Zasięg WiFi w mieszkaniu (55m grube mury, stare budownictwo; 80m nowsze budownictwo) bez zarzutu. Sieci mogą działać jednocześnie jako jedna na obu zakresach.
To ten compal connect box to jest ten, który jest oferowany przy 500 mbits chyba. Obecnie technicolor z Vectry ma dwa zakresy - 2,4 oraz 5. Poprzedni (cisco) miał tylko jeden, ale co jest lepsze? Jedynym problem jest ten brak internetu i sieć niezidentyfikowana, windows twierdzi, że "Wystąpił problem z łącznością przy użyciu modemu szerokopasmowego" Reset modemu nic nie daje, dopiero restart komputera raz lub kilka pomaga i internet zaczyna działać.
Zastanawiam się tylko, czy modem UPC jest wart zrywania umowy w Vectrze i zmianę operatora (teraz jest 100, ale można podpisać nową umowę i będzie 600)? W UPC "tylko" 500, tylko czy w ogóle steam by tyle był w stanie wyciągnąć? Dysk powinien podołać bo to SSD. Czytałem, że Horizon UPC emituje wifi i zużywa to znaczną ilość prądu, dalej tak jest? A jak dekoder Horizon wypada w porównaniu do dekodera Vectry?
Podobno jest to prawdziwy cud technologii.
Jak jest z prędkością internetu? Jest mniej więcej tyle, ile wynosi prędkość maksymalna według UPC?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Posty: 1373
Rejestracja: 22 lis 2012, o 05:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 41 razy
Podziękowania: 18 razy
Kontakt:

Re: Internet Vectra

12 mar 2019, o 13:23

O dekoderze się nie wypowiem, bo nie widzę potrzeby posiadania kablówki.
Co do prędkości, mam teraz 250Mb (praktycznie przy kazdym przedluzeniu albo place mniej albo dostaje wiecej). Przy zmianie na 250 zastanawialem sie, po co mi tyle, ale to faktycznie działa. Przede wszystkim pod tym katem, ze kilka urzadzen spokojnie moze dzialac naraz i dalej jest komfortowo. Zacinek sieci praktycznie nie ma, raz na kilka miesiecy moze przez pare minut zdarza sie jakas sytuacja, przewaznie trzeba wtedy zrestartowac router.
Lepiej jest miec dwa zakresy, bo 5GHz przynajmniej w teorii daje lepsze transfery (przy gorszej penetracji scian i nie kazdy sprzet to obsluzy).
A skoro na problemy z siecia nie pomaga restart modemu tylko restart kompa to cos jest ewidentnie nie tak po twojej stronie.
Awatar użytkownika
Łowca
Posty: 34
Rejestracja: 19 gru 2018, o 00:56
Płeć: Mężczyzna

Re: Internet Vectra

16 mar 2019, o 15:43

Vectra chyba odpada, bo chciałem zamówić w salonie Vectry zamówić pakiet internet + telewizja (ten za 89,99) dowiedziałem się, że ta oferta jest tylko w internecie, próbowałem przez internet otrzymuję komunikat, że przez internet tez nie mogę zamówić, tylko trzeba zadzwonić do Vectry. Cały dzień dzwonili i proponowali jakiś droższy pakiet.
Nie sądzę, żeby to była moja wina, bo po każdym restarcie komputera nie zmieniam jakichś ustawień, po prostu jakoś modem Vectry nie przypisuje do komputera adresu IP może? Nie mam pojęcia czemu tak się dzieje. Gdy ustawiłem parametry IPv4 było chyba lepiej, teraz są już domyślne i też jest problem.
Internet 500 czy 600 mi się bardzo przyda, bo szybciej się pobiera grę na na 500 mbits niż na 100.
Teraz w UPC jest chyba compal connect box. On ma tylko jeden zakres WiFi? A jak jest z szybkością sieci? Jest rzeczywiście 250 czy mniej?
Awatar użytkownika
Hitman
Posty: 979
Rejestracja: 1 gru 2015, o 07:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 24 razy
Podziękowania: 22 razy
Kontakt:

Re: Internet Vectra

16 mar 2019, o 16:32

Ma 2.4 Ghz albo 5 Ghz. Do wyboru. Może ma też możliwość włączenia jednocześnie obu pasm, ale tego pewności nie mam. Z szybkością no to te 250 raczej masz zawsze, koło 400 też dość często. Zależy jak dużo pobierasz. Ja jak raz na jakiś czas grę to nawet jak ma 50 GB to i tak odpalam pobieranie i idę robić coś innego, więc dużej różnicy mi nie robi czy leci z predkosci 250 czy 400
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Posty: 1373
Rejestracja: 22 lis 2012, o 05:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 41 razy
Podziękowania: 18 razy
Kontakt:

Re: Internet Vectra

18 mar 2019, o 14:26

Maron18 pisze: Teraz w UPC jest chyba compal connect box. On ma tylko jeden zakres WiFi? A jak jest z szybkością sieci? Jest rzeczywiście 250 czy mniej?
Jak pisałem wyżej, jak najbardziej możesz założyć jedną sieć na oba zakresy. Przy 250 faktycznie jest 250 o tyle o ile faktycznie da sie tyle uzyskac u zrodla.
Awatar użytkownika
Łowca
Posty: 21
Rejestracja: 24 kwie 2018, o 14:47
Płeć: Mężczyzna
Podziękowania: 1 raz

Re: Internet Vectra

19 mar 2019, o 14:17

Miałem UPC kilka lat było zawsze elgancko potem przez rok zminiłem mieszkanie DRAMAT rozłączało wzywałem techników czekania dwa tygodnie...
Awatar użytkownika
Łowca
Posty: 34
Rejestracja: 19 gru 2018, o 00:56
Płeć: Mężczyzna

Re: Internet Vectra

21 mar 2019, o 09:16

Hardkor pisze: Ma 2.4 Ghz albo 5 Ghz. Do wyboru. Może ma też możliwość włączenia jednocześnie obu pasm, ale tego pewności nie mam. Z szybkością no to te 250 raczej masz zawsze, koło 400 też dość często. Zależy jak dużo pobierasz. Ja jak raz na jakiś czas grę to nawet jak ma 50 GB to i tak odpalam pobieranie i idę robić coś innego, więc dużej różnicy mi nie robi czy leci z predkosci 250 czy 400
Przy wartości na umowie 500 jest 250-400?
keiran pisze: Jak pisałem wyżej, jak najbardziej możesz założyć jedną sieć na oba zakresy. Przy 250 faktycznie jest 250 o tyle o ile faktycznie da sie tyle uzyskac u zrodla.
Nie mam pojęcia, ile steam czy uplay może wyciągnąć maksymalnie.
Awatar użytkownika
Hitman
Posty: 979
Rejestracja: 1 gru 2015, o 07:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 24 razy
Podziękowania: 22 razy
Kontakt:

Re: Internet Vectra

21 mar 2019, o 10:42

Maron18 pisze:
Hardkor pisze: Ma 2.4 Ghz albo 5 Ghz. Do wyboru. Może ma też możliwość włączenia jednocześnie obu pasm, ale tego pewności nie mam. Z szybkością no to te 250 raczej masz zawsze, koło 400 też dość często. Zależy jak dużo pobierasz. Ja jak raz na jakiś czas grę to nawet jak ma 50 GB to i tak odpalam pobieranie i idę robić coś innego, więc dużej różnicy mi nie robi czy leci z predkosci 250 czy 400
Przy wartości na umowie 500 jest 250-400?
keiran pisze: Jak pisałem wyżej, jak najbardziej możesz założyć jedną sieć na oba zakresy. Przy 250 faktycznie jest 250 o tyle o ile faktycznie da sie tyle uzyskac u zrodla.
Nie mam pojęcia, ile steam czy uplay może wyciągnąć maksymalnie.
Poczytaj ich regulamin. Jest tam takie coś jak prędkość średnia oraz minimalna :)
Awatar użytkownika
Łowca
Posty: 39
Rejestracja: 5 lis 2016, o 16:15
Płeć: Mężczyzna

Re: Internet Vectra

6 lip 2019, o 14:22

Od miesiąca jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem internetu 300/20 od Vectry. Problem polega na tym, że granie w jakiekolwiek gry multiplayer jest praktycznie niemożliwe przez lagi, które teleportują postać co kilka sekund. Pobieranie wydaje się w miarę stabilne i najczęściej jest na poziomie 250, a ping na speedtestach nie przekracza 25 ms. Miał ktoś z was taki problem z internetem od nich? Da rade jakoś to naprawić?
Awatar użytkownika
Łowca
Posty: 34
Rejestracja: 19 gru 2018, o 00:56
Płeć: Mężczyzna

Re: Internet Vectra

18 lip 2019, o 03:31

Miałem internet od Vectry i normalnie grałem w gry tego typu, division 2 chociażby. Może jest to wina komputera? Chociaż wydaje mi się, że pingi miałem mniejsze.
Awatar użytkownika
Łowca
Posty: 34
Rejestracja: 19 gru 2018, o 00:56
Płeć: Mężczyzna

Re: Internet Vectra

18 lip 2019, o 03:33

Miałem internet od Vectry i normalnie grałem w gry tego typu, division 2 chociażby. Może jest to wina komputera? Chociaż wydaje mi się, że pingi miałem mniejsze.

Obecnie mam internet od UPC i też są z nim problemy. Co jakiś czas po uruchomieniu komputera działają tylko strony google (wyszukiwarka, youtube), bodajże facebook, a inne się nie ładują, po restarcie wszystko jest w porządku.
ODPOWIEDZ