Internet Vectra

Moderator: Redaktorzy

Internet Vectra

Postprzez Maron18 » 26 gru 2018, o 21:27

Mam możliwość posiadania internetu Vectry 300 lub 600 Mbits/s, do tej pory mam 100 i wbrew opiniom w internecie internetu nie ma tylko wtedy, gdy Vectra przeprowadza prace serwisowe (wcześniej wysyła maila). Nie wiem tylko jak będzie w przypadku wyższych prędkości. Obecnie Steam, Uplay itp. pobierają z prędkością około 12 MB/s, ale jaka jest maksymalna ich prędkość pobierania? Jeśli wyciągnę przy 600 Mbits/s 60 MB (przykładowo) to Steam też będzie pobierał z taką szybkością?
  • 0

Maron18
Avatar użytkownika
Łowca
 
Posty: 30
Dołączył(a): 19 gru 2018
Reputacja: 0
Płeć: Mężczyzna

Re: Internet Vectra

Postprzez rockman » 26 gru 2018, o 21:41

Jutro mam montaż 300 Mbits/s z Vectry to dam znać jak zasysa.
  • 0

rockman
Avatar użytkownika
Robin Hood
 
Posty: 323
Dołączył(a): 6 maja 2013
Medale: 4
500 (1) 1000 (1) 2000 (1)
3000 (1)
Reputacja: 28
Płeć: Mężczyzna

Re: Internet Vectra

Postprzez Maron18 » 26 gru 2018, o 21:41

Będę czekał, dzięki :)
  • 0

Maron18
Avatar użytkownika
Łowca
 
Posty: 30
Dołączył(a): 19 gru 2018
Reputacja: 0
Płeć: Mężczyzna

Re: Internet Vectra

Postprzez TheLastJedi » 26 gru 2018, o 23:30

Maron18 napisał(a):Mam możliwość posiadania internetu Vectry 300 lub 600 Mbits/s, do tej pory mam 100 i wbrew opiniom w internecie internetu nie ma tylko wtedy, gdy Vectra przeprowadza prace serwisowe (wcześniej wysyła maila). Nie wiem tylko jak będzie w przypadku wyższych prędkości. Obecnie Steam, Uplay itp. pobierają z prędkością około 12 MB/s, ale jaka jest maksymalna ich prędkość pobierania? Jeśli wyciągnę przy 600 Mbits/s 60 MB (przykładowo) to Steam też będzie pobierał z taką szybkością?


Na neta 600 to dobre SSD(m2) albo jakiś raidzik trzeba mieć bo Ci komp nie ogarnie, no chyba że masz to luzik ;)
  • 0

TheLastJedi
Avatar użytkownika
Robin Hood
 
Posty: 243
Dołączył(a): 21 sie 2015
Medale: 1
500 (1)
Reputacja: 0
Płeć: Mężczyzna

Re: Internet Vectra

Postprzez Armin » 26 gru 2018, o 23:33

TheLastJedi napisał(a):
Maron18 napisał(a):Mam możliwość posiadania internetu Vectry 300 lub 600 Mbits/s, do tej pory mam 100 i wbrew opiniom w internecie internetu nie ma tylko wtedy, gdy Vectra przeprowadza prace serwisowe (wcześniej wysyła maila). Nie wiem tylko jak będzie w przypadku wyższych prędkości. Obecnie Steam, Uplay itp. pobierają z prędkością około 12 MB/s, ale jaka jest maksymalna ich prędkość pobierania? Jeśli wyciągnę przy 600 Mbits/s 60 MB (przykładowo) to Steam też będzie pobierał z taką szybkością?


Na neta 600 to dobre SSD(m2) albo jakiś raidzik trzeba mieć bo Ci komp nie ogarnie, no chyba że masz to luzik ;)



czy ja wiem, ostatnio kopiowalem dane ze starego kompa z dyskiem hdd 5400obrotow na nowy po skrętce i leciało około 110MB/s przy czym użycie procka kilkanascie %
  • 0

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Armin
Avatar użytkownika
Wiedźmin
 
Posty: 4716
Dołączył(a): 14 lut 2013
Lokalizacja: ◕_◕ Liberty City ಠ╭╮ಠ ostatnio Los Santos
Medale: 6
500 (1) 1000 (1) 2000 (1)
3000 (1) 4000 (1) 5000 (1)
Reputacja: -33
Płeć: Mężczyzna

Re: Internet Vectra

Postprzez TheLastJedi » 27 gru 2018, o 09:14

Nie o procka mi chodzi a o dysk, 600 mbit/s to 75 MB/s, a to już niektóre SSD na SATA może już przydławić tak że oprócz ściągania nic się nie porobi bo dysk zawalony robotą. Starsze netbooki to i przy 50mbit/s się potrafiły już dławić ze zwykłymi dyskami przy ściąganiu.
  • 0

TheLastJedi
Avatar użytkownika
Robin Hood
 
Posty: 243
Dołączył(a): 21 sie 2015
Medale: 1
500 (1)
Reputacja: 0
Płeć: Mężczyzna

Re: Internet Vectra

Postprzez Maron18 » 27 gru 2018, o 12:02

TheLastJedi napisał(a):Na neta 600 to dobre SSD(m2) albo jakiś raidzik trzeba mieć bo Ci komp nie ogarnie, no chyba że masz to luzik ;)


Mam Samsung 860 EVO 1TB
SATA III
M.2 nie było sensu kupować, bo jego wersja ma podobny transfer jak SATA.

Za to drugi dysk WD Black ma teraz transfer według Defraggler około 3 MB/s, a kiedyś miał dużo wyższy, w czasie kopiowania transfer jest w miarę normalny. Deffraggler pokazuje stan dysku jako dobry.
  • 0

Maron18
Avatar użytkownika
Łowca
 
Posty: 30
Dołączył(a): 19 gru 2018
Reputacja: 0
Płeć: Mężczyzna

Re: Internet Vectra

Postprzez rockman » 27 gru 2018, o 21:55

Testy ma XOne i PC. Oba sprzęty podpięte kablem pod modem.

XOne - pobieranie średnio: po południu 150 Mb/s, wieczorem koło 100 Mb/s
Steam - średnio 80 Mb/s
Origin - średnio 160 Mb/s
Uplay - średnio 24 Mb/s ( ͡° ͜ʖ ͡°)

speedtest(kropka)pl : download 300 Mb/s, upload 20 Mb/s
  • 0

rockman
Avatar użytkownika
Robin Hood
 
Posty: 323
Dołączył(a): 6 maja 2013
Medale: 4
500 (1) 1000 (1) 2000 (1)
3000 (1)
Reputacja: 28
Płeć: Mężczyzna

Re: Internet Vectra

Postprzez Maron18 » 28 gru 2018, o 01:04

Dzięki :)
Po podzieleniu przez dziesięć wychodzi:
Steam 8 MB/s
Origin 16 MB/s
Uplay 2,4 MB/s
Serio? U mnie przy 100 Mbits/s każda z tych aplikacji wyciąga średnio 11.8 MB/s

Mogę spytać jakie miasto? Może to też na jakiś wpływ.
  • 0

Maron18
Avatar użytkownika
Łowca
 
Posty: 30
Dołączył(a): 19 gru 2018
Reputacja: 0
Płeć: Mężczyzna

Re: Internet Vectra

Postprzez rockman » 28 gru 2018, o 01:07

Kielce. Dzielisz przez 8.
Po zmianie na region Germany (Berlin) miałem pobieranie 200 Mb/s na steamie, ale to też pewnie zależy od chwilowego obciążenia serwerów.
  • 0

rockman
Avatar użytkownika
Robin Hood
 
Posty: 323
Dołączył(a): 6 maja 2013
Medale: 4
500 (1) 1000 (1) 2000 (1)
3000 (1)
Reputacja: 28
Płeć: Mężczyzna

Re: Internet Vectra

Postprzez Maron18 » 28 gru 2018, o 01:34

200 a 80 to duża różnica. Jednak wynik Uplay jest dziwnie niski, niższy niż przy moim trzy razy wolniejszym internecie, może plik do pobrania był zbyt mały i Uplay nie zdążył się rozwinąć w prędkości pobierania?
  • 0

Maron18
Avatar użytkownika
Łowca
 
Posty: 30
Dołączył(a): 19 gru 2018
Reputacja: 0
Płeć: Mężczyzna

Re: Internet Vectra

Postprzez WileTheBest » 28 gru 2018, o 11:41

Z ciekawości. Ile taki net 300 czy 600 mb/s u was kosztuje? Tak tylko pytam, bo w za małym mieście mieszkam i tak (30k), żeby się Vectra w ogóle zainteresowała. Tylko mobilny na razie oferują... Rodzice zostali jakieś 3 lata temu naciągnięci na Cyfrowy Polsat LTE niby 150 mb/s (nie znają się w ogóle na internecie i na komputerach) przez konsultanta, muszą płacić 40 zł, gdyby nie zniżka 20 zł, płaciliby aż 6 dych. Prędkość pobierania w dzień to max 700 kb/s. Mam go od 3 lat, a umowa jeszcze 17 miesięcy obowiązuje... Najgorszy internet jaki może być to jest.
  • 0

Obrazek
WileTheBest
Avatar użytkownika
Predator
 
Posty: 355
Dołączył(a): 30 lis 2014
Lokalizacja: Września
Medale: 2
500 (1) 1000 (1)
Reputacja: 1
Płeć: Mężczyzna

Re: Internet Vectra

Postprzez Maron18 » 28 gru 2018, o 11:49

600 mbits/s z telewizją kosztuje niecałe 90 zł, a sam internet 100 mbits/s kosztuje około 45 zł.
Przed Vectra był Orange, tylko 10 Mbits/s, ale pracownicy Orange ciągle zwodzili, bo może być podłączony światłowód, w każdej chwili, a do tej pory nie ma. Zrobili bodajże w zeszłym roku mały sklep, który miał zachęcać do światłowodu, a teraz są już w nim owoce i warzywa.
  • 0

Maron18
Avatar użytkownika
Łowca
 
Posty: 30
Dołączył(a): 19 gru 2018
Reputacja: 0
Płeć: Mężczyzna

Re: Internet Vectra

Postprzez RedEvil » 28 gru 2018, o 12:44

Macie fajną tą Vectrę, bo ja niestety mam najgorszą opinię o ich internecie.
Sprzęt starocie, w mieszkaniu 35.7m, a problemy z zasięgiem, do tego sprzęt osiąga maks 25Mb/s po Wifi, pingi przez kabel ponad 30ms, częste awarie i musiałem jednak założyć światłowody(100Mb za 60zł), a chciałem zaoszczędzić, ale niestety nie dało radę na takim necie, bo jak korzystałem z neta Vectry to resztę sprzętu musiałem mieć wyłączone z wifi, laguje, i praktycznie ledwo zipie net. Vectra tutaj ma maks 50Mb/s. Z neta nie da się korzystać. Po kablu też nie zawsze było tyle ile w umowie.

Sama TV jeszcze jako tako działa.
  • 0

Xeon 1230 v2, Gigabyte RX 570 8GB Gaming , 8GB 1333mhz OC @ 1600MHz CR1, WD Blue EZEX 1TB, CoolerMaster Elite 330, Seasonic Focus Gold 550W
SSD GOODRAM IRIDIUM PRO - 240 GB.
RedEvil
Avatar użytkownika
Predator
 
Posty: 379
Dołączył(a): 9 sty 2013
Lokalizacja: Nysa
Medale: 1
500 (1)
Reputacja: 3
Płeć: Mężczyzna

Re: Internet Vectra

Postprzez Maron18 » 28 gru 2018, o 12:54

Mój jedyny problem ze sprzętem od Vectry to taki, że czasem po uruchomieniu komputera włączała się sieć publiczna lub brak dostępu do internetu i musiałem restartować modem (nawet kilka razy dziennie). W grudniu internet przestał działać i Vectra wymieniła Cisco na Technicolor, ale chociaż ustąpił problem z brakiem internetu po którymś z kolei uruchomieniu komputera i konieczność restartowania modemu, a dodatkowo m dwie sieci wifi - 2.4G i 5G
Zrobiłem test i mam 100.65 Mb/s, 9.81 Mb/s i ping 7 ms
  • 0

Maron18
Avatar użytkownika
Łowca
 
Posty: 30
Dołączył(a): 19 gru 2018
Reputacja: 0
Płeć: Mężczyzna

Re: Internet Vectra

Postprzez Maron18 » 10 sty 2019, o 16:08

rockman napisał(a):Kielce. Dzielisz przez 8.
Po zmianie na region Germany (Berlin) miałem pobieranie 200 Mb/s na steamie, ale to też pewnie zależy od chwilowego obciążenia serwerów.


A jaki miałeś internet wcześniej? Też Vectra? Boję się, że skoro masz niby internet trzy razy szybszy niż ja i uplay pobiera Ci wolniej niż u mnie to gdybym miał szybszy internet to i u mnie spadnie szybkość pobierania.
  • 0

Maron18
Avatar użytkownika
Łowca
 
Posty: 30
Dołączył(a): 19 gru 2018
Reputacja: 0
Płeć: Mężczyzna

Re: Internet Vectra

Postprzez rockman » 10 sty 2019, o 18:52

Maron18 napisał(a):
rockman napisał(a):Kielce. Dzielisz przez 8.
Po zmianie na region Germany (Berlin) miałem pobieranie 200 Mb/s na steamie, ale to też pewnie zależy od chwilowego obciążenia serwerów.


A jaki miałeś internet wcześniej? Też Vectra? Boję się, że skoro masz niby internet trzy razy szybszy niż ja i uplay pobiera Ci wolniej niż u mnie to gdybym miał szybszy internet to i u mnie spadnie szybkość pobierania.


Wcześniej też Vectra tylko 20 Mbit/s.
Z ciekawości odpaliłem pobieranie czegoś większego i udało się uzyskać 200 Mbit/s na Uplayu
Generalnie mogę polecić, tym bardziej, że często jednocześnie pracuje kilka urządzeń i na każdym jest komfort użytkowania.
  • 0

rockman
Avatar użytkownika
Robin Hood
 
Posty: 323
Dołączył(a): 6 maja 2013
Medale: 4
500 (1) 1000 (1) 2000 (1)
3000 (1)
Reputacja: 28
Płeć: Mężczyzna

Re: Internet Vectra

Postprzez Maron18 » 11 sty 2019, o 00:24

W tej chwili trzy razy tyle szybszy internet niż jest kosztuje bodajże mniej niż 10 zł więcej.
  • 0

Maron18
Avatar użytkownika
Łowca
 
Posty: 30
Dołączył(a): 19 gru 2018
Reputacja: 0
Płeć: Mężczyzna

Re: Internet Vectra

Postprzez Terlik97 » 12 lut 2019, o 17:09

Z Vectrą jestem od kilku lat, zarówno TV jak i internet. I jeżeli mam być szczery to wszystko zależy od sprzętu, a sprzęt to loteria. Dekodery potrafiły psuć się co kilka tygodni póki nie trafiło się na sprawny. A z internetem miałem takie przygody, że dopóki sprzęt był świeży to śmigał, mijało kilka miesięcy i prędkość zauważalnie spadała. O dziwo po tym jak przerzuciłem się na wifi jest o niebo lepiej. Poprzedni router łapał zawiechy i zaliczał spadki wydajności ale po wymianie wszystko śmiga. Telewizor w drugim pokoju, trzy telefony i dwa laptopy, wszystko jednocześnie. I zero problemów z instalowanie na steamie czy gogu czy innej platformie. Tak więc o ile usługa w sensie internetu czy telewizji jest ok, to już w postaci dostarczanego sprzętu bywa różnie. A monterzy potrafią robić różne cuda, jeden wciskał mi kit, że internet źle chodzi przez antywirusa bo zablokował stronę na której chciał sprawdzić prędkość internetu.
  • 0

Terlik97
Avatar użytkownika
Łowca
 
Posty: 2
Dołączył(a): 8 kwi 2018
Reputacja: 0
Płeć: Mężczyzna

Re: Internet Vectra

Postprzez Maron18 » 11 mar 2019, o 11:39

Może lepsze jest UPC? W dokładnie tej samej cenie, co vectra 600 mbits jest 500 mbits, tylko podobno modem UPC jest taki świetny, a dekoder Horizon to już super zaawansowana technologia (według UPC oczywiście). U mnie modem Vectry zarówno Cisco jak i obecnie Technicolor co któreś uruchomienie komputera włącza sieć niezidentyfikowaną albo sieć publiczną i muszę tyle razy restartować komputer, aż się sieć włączy. Jest tak chyba niezależnie od tego czy jest podłączone do tej sieci jakieś inne urządzenie przez wifi czy nie (komputer łączy się przez Ethernet).
  • 0

Maron18
Avatar użytkownika
Łowca
 
Posty: 30
Dołączył(a): 19 gru 2018
Reputacja: 0
Płeć: Mężczyzna

Następna strona

Powrót do Mydło i powidło

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości