KĄCIK MODDERA
Coś dla starych wyjadaczy , ulepszamy grafikę w najlepszej grze wszechczasów horror/RPG/FPS z 1999r. Mimo, że gra jest dość stara, warto żeby młodsi gracze zapoznali się z tym tytułem, szczególnie, że jest to protoplasta DeusEX i Bioshock.Pewnie nie będzie dużego zainteresowania ale skoro zacząłem w nią znów grać podzielę się poradnikiem.
1. Przygotowanie gry.
a) WAŻNE, instalujemy grę w folderze innym niż c:\Programfiles\
b) odpalamy grę przynajmniej raz i ustawiamy odpowiednią rozdzielczość w opcjach
c) instalujemy patcha SS2Tool- przygotowuje grę do obsługi modów, zawiera w sobie patch 2.4, obsługę bloom i dodatkowe efekty
d) ściągamy mod managera Blue Mod Manager 1.10 i wypakowujemy do głównego katalogu gry
2. Opis korzystania z mendżera modów
- pliki z archiwum menadżera wgrywamy do głównego katalogu gry
- klikamy "Select Game Folder" i wskazujemy grę
- "Open Mods Folder" - do tego katalogu ładujemy mody z punktu 3.
- "Activate/Deactivate" - wł/wył mody
- "Incrase/decrase priority" - ustawiamy priorytet
- "Exit and start game" - zapisuje zmiany i uruchamia grę
- SHTUP - tekstury obiektów, roślinności, komputerów, drzwi, itd.
- Olfred's fixed objects - poprawka obiektów, wymaga fixa z SHTUP
- Four Hundred - tekstury środowiska
- Straylight ADaoB v0.3.0 - poprawki gameplaya i bugfixy
- CyberBlutch Rebirth 03 - modele i tekstury AI
- Eldron's Midwife as Nurse Bloome - Rigged by RocketMan - tekstury kobiety cyborga
- Schatten SHMUP - wysokiej jakości muzyka w grze
- Tacticool Weapon Replacements - poprawione bronie
- Tacticool Weapon Replacements with hand model - dodaje model ręki dla broni dwuręcznych
- Eldron Psi Amp - kula PSI w wysokiej rozdziałce
- RocketMan Alternative Weapons Pack 1.1 - kolejna paczka broni
- Vurt's Hi-Res Space Textures - tekstury kosmicznego nieba
- vurt's png hires space with Earth - tekstura kosmosu z ziemią
- earth dynamic/static newsky - poprawione ziemskie niebo
- Vurt's Organics / Goo - poprawione elementy organiczne/gluty
- Vurt's Flora Overhaul - ulepszona roślinność
- Vurt's Water - lepsza woda
- Shnup - System Shock 2 Interface Upgrade v 1.0 - poprawiony UI
- Vurt's misc stuff - poprawione drzwi, eksplozje, błyski wieżyczek
Poprawiony plik konfiguracyjny wklejamy do głównego folderu gry.
Zmodyfikowałem ustawienia bloom, wielkości ui, filtrowania filmów, jakości obrazu i parę innych opcji, które powodowały laga.
5. Spolszczenie
Ze względu na specyfikę silnika gry możliwe jest tylko spolszczenie tekstów z notatników, zapisów dziennika, itd., menusy, filmiki i niektóre itemki są po angielsku ale myślę, że to nie jest aż tak ważne, ponieważ wszystkie teksty odpowiedzialne z zarys fabularny są spolszczone.
Download
Możemy jeszcze spróbować instalacji ENB, bardzo ładnie poprawi nam efekt bloom i cieniowanie. Świetnie w tej roli sprawdzi się ENB z GTA San Andres. Może wymagać małych poprawek, jakby ktoś był chętny może pokusić się o modyfikację ini. I dodanie do tematu.
Pliki rozpakowujemy do głównego katalogu gry, podczas gry efekty włączamy przez wciśnięcie shift+f12.
Edit: pobawiłem się w testowanie i znalazłem ciekawy config (może być "cięższy" dla grafiki od standardowego)
Spoiler:pokaż
Gotowa paczka przygotowana przeze mnie, zawiera wszystkie powyższe modyfikacje, pliki konfiguracyjne, spolszczenie oraz ENB (nie zawiera nowego pliku ini) spakowane w jedno archiwum.
Instalacja:
a) wykonujemy wszystkie czynności podane w pkt. 1
b) ściągamy paczkę beta2 (476MB) z modami i pliki z archiwum wypakowujemy do głównego katalogu gry, zastępujemy wszystkie pliki
c) odpalamy mod menagera i aktywujemy wszystkie paczki w kolejności jak na zdjęciu:
Spoiler:pokaż
Bonus, pierwszy trailer z System Shocka 2, który widziałem na Cybertalerzyku z czasopisma RESET.

http://www.youtube.com/watch?v=Sz7BOMnUGcQ
UWAGA! Modyfikacje są w trakcie testów, mogą wystąpić problemy z wydajnością i ze spolszczeniem (podmienia pliki moda Straylight ADaoB). W przypadku problemów można dezaktywować spolszczenie w Blue Mod Manager.
Póki co jest wszystko ok ale wole ostrzec

Testowane na Win 7 x64 i karcie Nvidia.
Edit1: aktualizacja listy modów, poprawka w paczce z modami, edytowany plik konfiguracyjny.
Edit2: aktualizacja configu ENB
Edit3: aktualizacja linków
Nie zezwalam na kopiowanie i przenoszenia mojego tematu w części lub całości na inne fora i strony internetowe.