System Shock 2 - kącik moddera

Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 0
Podziękowania: 6 razy
Kontakt:

Obrazek
KĄCIK MODDERA
Obrazek
bez modów poniżej
Spoiler:pokaż
Coś dla starych wyjadaczy , ulepszamy grafikę w najlepszej grze wszechczasów horror/RPG/FPS z 1999r. Mimo, że gra jest dość stara, warto żeby młodsi gracze zapoznali się z tym tytułem, szczególnie, że jest to protoplasta DeusEX i Bioshock.

Pewnie nie będzie dużego zainteresowania ale skoro zacząłem w nią znów grać podzielę się poradnikiem.

1. Przygotowanie gry.
a) WAŻNE, instalujemy grę w folderze innym niż c:\Programfiles\
b) odpalamy grę przynajmniej raz i ustawiamy odpowiednią rozdzielczość w opcjach
c) instalujemy patcha SS2Tool- przygotowuje grę do obsługi modów, zawiera w sobie patch 2.4, obsługę bloom i dodatkowe efekty
d) ściągamy mod managera Blue Mod Manager 1.10 i wypakowujemy do głównego katalogu gry

2. Opis korzystania z mendżera modów

- pliki z archiwum menadżera wgrywamy do głównego katalogu gry
- klikamy "Select Game Folder" i wskazujemy grę
- "Open Mods Folder" - do tego katalogu ładujemy mody z punktu 3.
- "Activate/Deactivate" - wł/wył mody
- "Incrase/decrase priority" - ustawiamy priorytet
- "Exit and start game" - zapisuje zmiany i uruchamia grę
Obrazek
3. Przegląd modyfikacji

- SHTUP - tekstury obiektów, roślinności, komputerów, drzwi, itd.
- Olfred's fixed objects - poprawka obiektów, wymaga fixa z SHTUP
- Four Hundred - tekstury środowiska
- Straylight ADaoB v0.3.0 - poprawki gameplaya i bugfixy
- CyberBlutch Rebirth 03 - modele i tekstury AI
- Eldron's Midwife as Nurse Bloome - Rigged by RocketMan - tekstury kobiety cyborga
- Schatten SHMUP - wysokiej jakości muzyka w grze
- Tacticool Weapon Replacements - poprawione bronie
- Tacticool Weapon Replacements with hand model - dodaje model ręki dla broni dwuręcznych
- Eldron Psi Amp - kula PSI w wysokiej rozdziałce
- RocketMan Alternative Weapons Pack 1.1 - kolejna paczka broni
- Vurt's Hi-Res Space Textures - tekstury kosmicznego nieba
- vurt's png hires space with Earth - tekstura kosmosu z ziemią
- earth dynamic/static newsky - poprawione ziemskie niebo
- Vurt's Organics / Goo - poprawione elementy organiczne/gluty
- Vurt's Flora Overhaul - ulepszona roślinność
- Vurt's Water - lepsza woda
- Shnup - System Shock 2 Interface Upgrade v 1.0 - poprawiony UI
- Vurt's misc stuff - poprawione drzwi, eksplozje, błyski wieżyczek
Obrazek
4. Pliki konfiguracyjne

Poprawiony plik konfiguracyjny wklejamy do głównego folderu gry.
Zmodyfikowałem ustawienia bloom, wielkości ui, filtrowania filmów, jakości obrazu i parę innych opcji, które powodowały laga.

5. Spolszczenie

Ze względu na specyfikę silnika gry możliwe jest tylko spolszczenie tekstów z notatników, zapisów dziennika, itd., menusy, filmiki i niektóre itemki są po angielsku ale myślę, że to nie jest aż tak ważne, ponieważ wszystkie teksty odpowiedzialne z zarys fabularny są spolszczone.

Download
Obrazek
6. ENB

Możemy jeszcze spróbować instalacji ENB, bardzo ładnie poprawi nam efekt bloom i cieniowanie. Świetnie w tej roli sprawdzi się ENB z GTA San Andres. Może wymagać małych poprawek, jakby ktoś był chętny może pokusić się o modyfikację ini. I dodanie do tematu.
Pliki rozpakowujemy do głównego katalogu gry, podczas gry efekty włączamy przez wciśnięcie shift+f12.

Edit: pobawiłem się w testowanie i znalazłem ciekawy config (może być "cięższy" dla grafiki od standardowego)
Obrazek
7. Paczka modów (beta2)

Gotowa paczka przygotowana przeze mnie, zawiera wszystkie powyższe modyfikacje, pliki konfiguracyjne, spolszczenie oraz ENB (nie zawiera nowego pliku ini) spakowane w jedno archiwum.

Instalacja:
a) wykonujemy wszystkie czynności podane w pkt. 1
b) ściągamy paczkę beta2 (476MB) z modami i pliki z archiwum wypakowujemy do głównego katalogu gry, zastępujemy wszystkie pliki
c) odpalamy mod menagera i aktywujemy wszystkie paczki w kolejności jak na zdjęciu:
d) po pierwszym odpaleniu gry z mod managera, możemy potem włączyć grę ze skrótu steam, mody będą aktywne.

Bonus, pierwszy trailer z System Shocka 2, który widziałem na Cybertalerzyku z czasopisma RESET. :macha:
http://www.youtube.com/watch?v=Sz7BOMnUGcQ

UWAGA! Modyfikacje są w trakcie testów, mogą wystąpić problemy z wydajnością i ze spolszczeniem (podmienia pliki moda Straylight ADaoB). W przypadku problemów można dezaktywować spolszczenie w Blue Mod Manager.
Póki co jest wszystko ok ale wole ostrzec :dziadek:
Testowane na Win 7 x64 i karcie Nvidia.

Edit1: aktualizacja listy modów, poprawka w paczce z modami, edytowany plik konfiguracyjny.
Edit2: aktualizacja configu ENB
Edit3: aktualizacja linków

Nie zezwalam na kopiowanie i przenoszenia mojego tematu w części lub całości na inne fora i strony internetowe.
Ostatnio zmieniony 11 paź 2021, o 13:34 przez kokodzambo, łącznie zmieniany 4 razy.
Ci użytkownicy podziękowali kokodzambo za ten post:
rekin
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 99 razy
Podziękowania: 27 razy
Kontakt:

Wow!

Wielkie dzięki za ten temat i porady - chciałem w okolicy października zabrać się właśnie za SS2, z chęcią skorzystam z tych porad. Świetna robota!
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 848 razy
Podziękowania: 898 razy
Kontakt:

@kokodzambo
modowałeś na wersji steamowej gry czy jakiejś innej?

(dzięki za poradnik)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

@Armin

Gram na wersji steam ale mody będą działać bez problemu na wersji GOG lub nawet CD (gry wtedy nie instalujemy, a kopiujemy na żywca katalog sshock2 z płytki).

Muszę przyznać, że podchodziłem do gierki scepytcznie ale jeżeli chodzi o gameplay to nic się nie postarzała, miód wylewa się z monitora. W dalszym ciągu może przestraszyć, kiedy podczas akcji zostają nam ostatnie dwa naboje, mutant naciera na nas i w najgorszym możliwym momencie zacina się nam nasz pistolecik bo nie zadbaliśmy o naprawę, ucieczka już nam nie pomoże bo za zakrętem czeka na nas cyborg, który wyrywa nam głowę razem z kręgosłupem ;)

"L-l-l-l-l-look at you, hacker. A pa-pa-pathetic creature of meat and bone. (panting and) Panting and sweating as you r-r-run through my corridors. (How, how) How can you challenge a perfect, immortal machine?"
- Shodan

Doszła jeszcze aktualizacja ENB w poradniku.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

chyba czas na powrót
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0

Dziękuję serdecznie.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 2 razy

Dzięki za poradnik. Dalej jednak jestem zdania, że o ile SS2 jest grą świetnie zaprojektowaną, to pierwsza część + mody jest po prostu genialna - pod względem atmosfery, fabuły i paru trudnych do wychwycenia na pierwszy rzut oka szczegółów. No i w SS2 nie ma cyberprzestrzeni ;)
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 6 razy
Podziękowania: 7 razy
Kontakt:

a już się martwiłem, że nikt nie pamięta SS1...
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

W związku z ciągłym zainteresowaniem i problemami z pobieraniem, linki zostały zaktualizowane.
ODPOWIEDZ